Hur ska jag tänka kring plast?
Vi har den senaste tiden kört lite tema på miljö och hållbarhet och framför allt lite extra fokus på det där med plaster. Vi hör löpande om problemet med alla plaster som skräpar ner våra hav och vi har själv plockat skräp på stränderna när vi varit ute på äventyr med barnen. Då kan en snabbt bli lite ledsen men det får vi skriva mer om i ett annat inlägg.
En annan aspekt i plastdiskussionerna är hälsan och vad plasterna avger när vi använder dem och hur detta påverkar oss. Så… Hur ska jag tänka kring plast? Låt oss titta lite närmare på området.
Vad vet vi är ohälsosamt?
Bisfenol A
En oro angående plaster är ämnet Bisfenol A (förkortas BPA) som är ett ämne som används i tillverkningen av många olika material, såsom polykarbonatplast och epoxiplaster. Dessa plaster kan ex. hittas i plastflaskor eller matlådor. Bisfenol A har visats sig i rapporter vara hormonstörande och kunna påverka fortplantningen.
Även om olika instanser säkert tycker olika så anser Livsmedelsverket att människor inte får i sig så mycket Bisfenol idag att det skall vara skadligt. Men det är så klart inte helt utrett och det är därför många är försiktiga. Detta har gjort att förbud mot Bisfenol har börjat komma men än så länge mest för produkter som är speciellt gjorda för barn. 2011 blev det exempelvis förbjudet för nappflaskor. Men inom ett antal år kommer även ett förbud mot att använda Bisfenol A i ex kvitton.
Lagstiftningen har faktiskt precis styrkts ytterligare vilket gjordes september 2018: kort om den förstärka lagstiftningen
Läs mer om Bisfenol A på Kemikalieinspektionens hemsida
Läs om Bisfenol hos Livsemdelsverket
Hur ska jag tänka kring plast?
– tre små steg till en början
BPA-fria produkter
Det forskningen hittills visat är att Bisfenol A kan vara ohälsosamt och att vi därför ska försöka undvika detta ämne. Ett sätt är att när du köper nya produkter titta efter märkningen som visar att produkten är BPA-fri.
BPA frisätts vid uppvärmning
Det vi också vet idag är att BPA framför allt frisätts vid uppvärmning. Så om du använder köksredskap som du vet innehåller BPA så låt dem ligga bredvid grytan under tiden som makaronerna kokar och låt dem bara vara i det varma vattnet när du behöver röra om. På så sätt minskar du tiden radikalt som redskapet skulle kunna läcka ifrån sig ev. ämnen.
Försök också att undvika värma matlådor av plast i mikron. Använd gärna en porslinstallrik eller en matlåda av glas. För infrysning däremot går de gamla vanliga plastlådorna däremot utmärkt att använda såvitt vi vet idag.
SVT har också publicerat en artikel om de svarta köksredskapen och som granskades senast i september 2018.
Använd flergångsprodukter
BPA är ett vanligt förekommande ämne i ex. engångsplastflaskor. Så istället för att köpa en flaska vatten, ta med din egna flaska som du vet är BPA-fri. Så har du gjort miljön en fin tjänst samtidigt! :)
Vad står siffrorna för på plastprodukter?
SVTs program PLUS har publicerat en lista med förklaringar 2012. Den är relativt gammal men vi har inte lyckats hitta en bättre källa med mer nyproducerat material. Tipsa oss gärna om du har det!
Observera här att ex. siffra 7 innebär att produkterna märkta med denna siffra är en samling av olika typer av plaster. En del produkter kan alltså innehålla Bisfenol A medan andra inte gör det. Vi vill skriva det då det i vissa sammanhang sägs att de som är märkta med 7 innehåller Bisfenol A och det är alltså inte fallet.
Funderingar kring plast
Plastdiskussionerna har verkligen tagit fart i landet de senaste åren. Vi blir mer och mer medvetna konsumenter som ställer krav på tillverkare och varumärken. En aspekt är som sagt hälsan och riskerna med ex Bisfenol A men nästan ännu viktigare tycker vi är problematiken med att plast i mängder slängs i naturen och att stora delar av plasten inte återvinns.
Det går knappt att scrolla sig igenom ett facebookflöde idag utan att se filmer av stränder fyllda med plastskräp. Det finns mängder av plast som slängs i onödan och på fel plast. Vetskapen om att det exempelvis dagligen i USA används 500 000 000 sugrör är svindlande! TÄNK om vi kunde ersätta alla dem med varsitt personligt flergångssugrör? Men mer om det i nästa inlägg i serien….
Och som vi skrivit i tidigare inlägg i ämnet (Hjälp! Mindre plast? Var ska jag börja? samt Tre steg mot mindre plast i maten) så är vi helt övertygade om att stressen och oron över riskerna med plast är långt farligare för oss än plasten i sig. Så börja fundera över det här ämnet när (om!) du själv vill och är redo för det. Exempelvis när amningen fungerar, ditt lilla knyte nöjd och glad tar flaskan, alla barnen sover bra på nätterna eller när du själv fått näsan över vattenytan efter småbarnsåren. :) Var rädd om dig och dina barn! På alla sätt och vis. <3
Relaterat innehåll
-
Hjälp! Mindre plast? Var ska jag börja?
1 kommentar | okt 21, 2018
-
Begagnat för miljön
Inga kommentarer | mar 20, 2017
-
Vindfleece – vårens bästa plagg!
Inga kommentarer | mar 5, 2018
-
Laga skalbyxor
Inga kommentarer | maj 24, 2017