Begagnat för miljön

Miljö och hållbarhet blir en allt större fråga i många sammanhang. Och det måste inte konkurrera med kvalitet i de val en gör. Bra kläder är ofta i riktigt bra skick även begagnade! Så istället för att köpa nytt kolla gärna begagnatmarknaden först! Framförallt till barn i de yngre åldrarna går det att göra riktiga kap begagnat! Bra för plånboken och bra för miljön! Ett exempel är här fröken E som är klädd enligt lager-på-lagerprincipen med enbart begagnade kläder. I princip samtliga plagg har vi dessutom testat och utvärderat, mer om det kan du läsa om på vår testsida

Lager 1

Underställ: (body och byxor) i ull från Polarn. O Pyret. Lånat av kompisars barn, använt av ett barn tidigare. Ser i princip oanvänt ut så kommer hålla till fler barn efter oss! 

Strumpor: Underst ett par tunna ullstrumpor från Polarn O. Pyret inköpta på lagerutförsäljning på Strumpfabriken i Malmö.

Lager 2

Ullfrottéoverall: från Polarn O. Pyret. Köpt begagnat på Tradera för ca 100kr (nypris 449kr) så åtminstone använt av ett barn tidigare. 

Strumpor: Ovanpå de tunna strumporna har E ett par av mormor stickade ullraggsockar. Båda paren har också storebror haft. 

Lager 3

Skalbyxor: också från Polarn. O Pyret. Köpta begagnade för 75kr (nypris 499kr) på Tradera, åtminstone 4:e barnet som använder dem då vi köpte dem begagnade till storebror, lånade ut dem till kompisars barn och nu fått tillbaka dem till lillasyster. Och de har verkligen mer att ge!! 

Vinterfodrad jacka: från Molo. Köpt på Tradera för 350kr (nypris 899kr), det dyraste plagget men det är för att jag älskar randiga och färgglada barnkläder!! Så åtminstone ett barn som använt jackan tidigare och fler lär det bli efter oss. 

Kängor: Vinterfodrade från Kavat. Köpta begagnade av kompisar för 250kr (nypris 749kr). Såg ut som nya då vi började använda dem trots använda en vintersäsong tidigare. Kommer också gå att sälja vidare. 

Mössa: Varm teddyfodrad mössa från Didrikssons. Köpt på rea till storebror för… hmmm… ja där minns jag faktiskt inte alls. Men använd av kompisars barn innan vi fick tillbaka dem igen till lillasyster. Den är nog det plagg näst efter ullfrottéoverallen som är mest slitet men kommer ändå gå att ärva vidare till åtminstone ett barn.

Vantar: Vintervantar av märket Everest från Stadium. Köpta för 149kr till storebror, använda två vintersäsonger och nu används de av lillasyster och kommer också gå att ärva vidare till nåt annat barn. 

Prisjämförelse

Med detta vill jag visa att det inte behöver vara så svårt att klä barn efter lager-på-lagerprincipen utan att det måste kosta en förmögenhet. I nypris hade det fröken E har på sig kostat 3572kr men vi har gett ca 1000-lappen för alltihop. Och då i princip utom något enstaka plagg kommer gå att sälja vidare vågar jag påstå att i slutändan har denna uppsättning kläder kostat oss någonstans mellan 500-750kr. Vilket motsvarar kanske en overall av sämre eller medelgod kvalitet men som troligen inte går att använda hela året. (Jag inser också att overall är grymt när det är vinter och framför allt när barnen är på förskola, för då är lager-på-lagerprincipen inte alltid så himla smidig…) 

Bra ställen att köpa begagnat på är för det första alla barnloppisar runt om i landet, men på Tradera och olika Facebookloppisar går det att göra riktigt bra fynd!

Om det är något som en ska prioritera att köpa nytt för att vara säker på funktion och för att kunna få ut mest av det under flera år så satsa på nya skalkläder. De går ofta också att sälja vidare till ett relativt högt andrahandsvärde.

Köp skalkläder hos Polarn. O. Pyret
Köp skalkläder hos Gneis