Veckoschema med färger

Vad är ett veckoschema i färg?

Ett veckoschema i färg är ursprungligen utformat för barn med särskilda behov och då framförallt barn med behov av bildstöd. Det är också bra för de barn som behöver få lite mer struktur på vardagen. Översikten blir enklare och barnet kan lättare se vilka moment som ska göras och vad som kommer härnäst.

Färgerna i detta veckoschema är internationellt lika. Dessa kan sedan sammankopplas med små bilder med olika aktiviteter som barnet ska göra, exempelvis gå till förskola/skola, fritidsaktiviteter eller helt enkelt bara klä på sig och gå och lägga sig. Riktiga pictobilder går att köpa och då krävs en licens. Men en variant går att hitta gratis på Sclera. Eller så kan en själv rita små bilder som passar ens eget barn, se vårt exempel nedan.

Vill du själv använda ett veckoschema i färg kan vi tipsa om villemo.com som har ett veckoschema i färg att printa ut!

Och för barn med behov av mer struktur vill vi gärna tipsa om en webtjänst hos levamedadhd.se för att göra ett schema.

veckoschema i färg

Varför använda veckoschema med färger?

Många barn och vuxna med särskilda behov använder sig av det här veckoschemat för att enklare hålla reda på vilken dag det är och ha en struktur för veckans planerade aktiviteter och händelser.

Smart hjälp för alla barn

Alla barn kan ha hjälp av att ha ett veckoschema med färger framme. Ofta kommer frågan här hos oss vad som händer en viss dag i veckan. Det frågas också om vilken dag det är gympa och inte minst vilken dag det är idag. Och det blir enklare och tydligare när det finns ett bildligt stöd i det här svåra med att hålla reda på veckans alla dagar. Inte minst när det som hemma hos oss inte riktigt finns tydliga veckorutiner då båda föräldrarna har oregelbundna arbetstider. Vi tänker oss därför också när vi nu ska göra ett nytt schema att vi ska uppdatera hur varje vecka ser ut. För att det exempelvis ska vara enkelt att se om det är förskoledag idag/imorgon eller inte.

Vår numera 4-åring använder mer än gärna färgerna för att räkna ner hur många dagar det är tills en viss händelse. Vi pratar först om vilken dag (=vilken färg) det är idag. Sedan räknar vi tillsammans hur många dagar det är kvar tills det exempelvis är söndag och därmed gympadag.

Ladda ner en gratis mall

Du kan ladda ner en gratis mall på veckoschema hos habilitering.se . Materialet du hittar där är från StoCCK och du kan också hitta dagsremsor eller årsschema.

Vårt veckoschema med färger

Vårt gamla veckoschema med färger ser ut som bilden nedan visar. När vi tittade på det häromveckan insåg vi att det VERKLIGEN är dags att uppdatera det! Vi har inte längre detta upplägg på hur en vecka ser ut. Och det där med att kläder ska på när det är morgon har vi inte samma diskussioner om längre, jag och sonen. Och slitet är det efter att ha suttit på kylskåpet i ett års tid ungefär. Men jag visar det här ändå för att inspirera till hur du själv kan göra hemma i er familj.

veckoschema med färg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *