Hoppa i vattenpölarna!

Har ditt barn någon gång sprungit fram till en vattenpöl för att stega in i den för att kolla djupet eller för att hoppa högt och glatt? Vi misstänker att det hänt de flesta föräldrar. Själv har vi barn som älskar att hoppa i vattenpölarna och vilken glädje det kan vara! Här i Skåne är det ju dessutom vattenpölssäsong nästan året runt… och nu på höst/vinter är det högsäsong. Därför kunde vi inte låta bli att fundera lite runt detta.

Alldeles för ofta ser en glada barn hoppa i en vattenpöl och föräldrar eller andra vårdnadshavare stå bredvid tveksamt glada. De ler kanske för att barnens glädje smittar av sig lite. Men samtidigt kan en ofta se oroliga föräldrar som ropar förmaningar om att barnen skall vara försiktigt eller liknande. Eller ropar de att ”du har inte stövlar på sig”…
Efter en liten stund säger de ”kom igen nu, nu måste vi gå vidare” och de springer vidare i livet.

Varför är det så?

Varför slänger vi oss inte in i vattenpölen precis som barnen. Och speciellt varför glädjs vi inte tillsammans med barnen?

Varför hindra barnen att hoppa?

Barn tycker det verkligen är roligt att hoppa i vattenpölarna och jag har hoppat i vattenpölarna med mina barn och haft massa av barn (och vuxna) som stått och tittat på och tyckt det var roligt. Gissar på att de om de släppt alla spärrar skulle kunna tänka sig gör oss sällskap. Men det finns mycket praktiskt som stoppar oss (även oss ibland) i vardagen.
Vi har inte kläder på oss som riktigt tål att bli blöta och smutsiga, vi tycker oss inte ha tid med att stanna upp en stund då vi är på väg någonstans viktigt eller oviktigt som vi tror är viktigt. En kan lista många olika anledningar och vi förstår att ibland kan det faktiskt vara så. Men vi vill ändå lyfta att det kanske skulle kunna vara möjligt att skapa möjligheterna lite mer ofta….

Kom igen föräldrar ut och hoppa!

Ett hinder som kan ev stoppa en är att vad skall andra tror om jag själv står här och hoppar…. Men jag måste säga att ofta får en bara glada tillrop och leende. Finns säker personer som inte alls förstår charmen. Men det finns stort värde i att ha roligt tillsammans med barnen och även låta sitt egna barnasinne komma fram…. Det mår vi alla bra av! Så kom igen föräldrar- hoppa mer i vattenpölarna!!!

Bra praktiska grejer att tänka på som kan vara till hjälp

Vi är egentligen av inställningen att en kan hoppa i vattenpölar i vilka kläder som helst. Speciellt när det är varmt. Det enda som händer är att kläder, skor, barn blir blöta och skitiga. Men ärligt talat. Det går som sagt att lösa.

Men samtidigt kan det så klart var mer praktiskt om kläderna är mer anpassade och en slipper bli blöt i onödan. Speciellt den kalla delen av året och det är långt hem eller om ni är på väg till kalaset. Här kommer våra tips och knep inför att ni ger er ut för att glädja er i vattenpussarna:

  • Ha stövlar på fötterna. Gärna så höga som möjligt. Läs våra tips om stövlar för barn Detta gäller barnen men också föräldrarna. Om vi själv också tar på oss stövlar när vi skall ut och leka eller gå en runda är chansen väldigt mycket större att vi kan ha kul ihop! Finns ju numera även stövlar som är lite mer city om en hellre vill ha det när en går och hämtar på förskolan eller skolan. Just nu använder barnen vinterstöveln Gränna Vinter Rubber från Tretorn som ex finns hos Addnature.
  • Låt barnen ha vattentäta vantar på sig på höst och vinter. Brukar vara poppis att även doppa händerna i vattenpölarna. Och tjocka vantar som inte är vattentäta blir väldigt blöta. De går att torka men ni kan leka längre om barnen inte är blöta och kalla.
  • Vi låter barnen ofta använda vattentäta skor och de håller ofta tätt i vattenpölarna även med dessa. De är ofta lite lägre så det är lätt att vattnet letar sig in över kanten om det är djupa vattenpölar eller om de hoppar mycket. Men de tål en hel del. Så höga vattentäta skor kan vi varmt rekommendera.
En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *