Stövlar

Gummistövlar. Stövlar. Regnstövlar. Kärt barn har många namn. Och få saker är väl så älskade och så hatade som stövlar! Mina barn (och de är i väldigt gott sällskap) har som små fullkomligt ÄLSKAT sina gummistövlar! Om det är för att de är lätta och bra att gå i tvivlar jag starkt på men jag antar att det framförallt är att för att de är så himla enkla att ta av och på. Men faktum är att ju äldre de blivit desto mindre vill de använda stövlar. 5-åringen nu vill sällan ha dem om det inte ösregnar och det finns bra vattenpölar att hoppa i. Han föredrar vattentäta skor. Och tips på sådana kan du läsa om i vårt test av Gore-Tex skor för barn eller i vårt inlägg om Smarta detaljer på vattentäta skor för barn.

Och det finns ju en fantastiskt söt liten barnvisa av Jujja och Tomas Wieslander som handlar om just stövlar, Någon gånglåt.

”Någon gång ska jag ut och gå, i mina nya stövlar.
Någon gång så ska det bli vår, då får man gå i stövlar.
Tur att dom bara pussa och släckte, tur att dom bara trodde jag sov.
Tur att dom inte lyfte på täcket, och såg att jag låg med stövlarna på.”

Men på marknaden finns en hel uppsjö av olika typer av stövlar. Hur ska en då tänka när en ska välja stövlar till sitt barn?

stövlar

Gummistövlar

Några tips när du ska köpa gummistövlar till ditt barn:

  1. Lätta stövlar är enklare att gå i!
  2. Lägg gärna en sula i stöveln i början så den inte glappar när barnet går
  3. En sula i stöveln förlänger också tiden barnet kan ha just den stöveln
  4. Välj en modell som passar barnets fottyp  (smal läst, bred läst, hög stövel, låg stövel)
  5. Ofodrade stövlar torkar snabbare när vattnet runnit över kanten
  6. Finns ofta väldigt billigt att hitta på loppis!
  7. Glada färger är roligt

Tips på bra stövlar:

Kavat har många fina gummistövlar (som vi upplever ha bred läst), går att köpa hos ex. Polarn O. Pyret

Tretorns stövlar har lite smalare läst än Kavat och de går att köpa hos ex.Outnorth.se

Crocs helt ofodrade gummistövlar är barnens absoluta favoriter. Vi bedömer dem som lite smalare i lästen än ex. Kavat. Crocs går ofta att hitta begagnat på Tradera eller i olika facebookgrupper. Vill du köpa nya kan du hitta dem hos ex. Lekmer (som just nu har rea på dem!)

Men ett par favoriter (Panther) köpte vi för 10kr på loppis och lille J är nu barn nummer 8 i ordningen som använder dem… :

Allväderstövlar

Vad är allväderstövlar? Allväderstövlar eller fodrade gummistövlar är helt enkelt en vanlig gummistövel med tjockare foder inuti. Ofta ett lurvigt foder men det kan också bestå av en innersko (innerstövel) av exempelvis tjock filt av ull.

Allväderstövlar kan vara ett mycket bra alternativ till kängor under höst och vinter, framför allt i de lerigare och våtare delarna av vårt land. De värmer gott och håller foten torr! Se dock bara till att sulan är tjock om de ska användas som vinterstövel! En tjock sula isolerar nämligen från markkylan väldigt mycket bättre än en tunn.

Många barn föredrar också dessa stövlar då de är snabba att ta på och barnet klarar av att göra det själv utan hjälp från en vuxen!

Viking gör bra allväderstövlar, går ex. att köpa hos Lekmer (som just nu har rea på dem).

Kavats gummistövel med uttagbart värmande ullfoder går att köpa hos Polarn O. Pyret.

stövlar