3 tips för att oftare välja cykeln

Jag (Emma) försöker verkligen få till det här med vardagsmotion, rörelse i vardagen och cykeln som det naturliga valet att förflytta mig inom stan. Sålänge det handlar om sträckor på ca 5-7km borde det liksom vara ett självklart val tycker jag. Men ändå…. Ändå är det så svårt att motivera sig vid vissa tillfällen!

Några av de tillfällen jag tycker är särskilt svårt att motivera mig är när regnet möjligen lurar i luften, när jag ska förflytta mig med mina två barn och slutligen (de få gånger) jag byter ut tränings- och friluftskläder mot snyggokläder och ska ut och äta med tjejgänget. Ja, numera har jag ju också ibland vanliga kläder på jobbet och då är det lite bökigt (och kallt när svetten är kall i kläderna) med svettiga kläder.

Men jag har också hittat några små lösningar som gör att jag lättare kan motivera mig! Kommentera gärna vilket tips som passar dig bäst! Eller om du har något annan lösning att tipsa mig om! :)

3 tips för att oftare välja cykeln

Skydd för regnet

Jag gör en snabb fundering över vad som kan bli förstört av det jag har på mig eller med mig om det skulle bli regn. Oftast landar det i att typ mobilen och några småsaker i väskan kan bli förstörda. Plus att jag blir så väldans kall om jag blir blöt.

Mina två lösningar här är en ziplockpåse och en supertunn skaljacka. Skalbyxor tar jag med om det verkligen är stor risk för regn, annars tänker jag att det inte är hela världen ifall jag någon gång skulle behöva cykla hem med blöta byxor.

Men det där med ziplockpåsen är rätt smart tycker jag, den tar typ ingen plats ens i en liten handväska och jag riskerar inte att min mobil blir helt förstörd… (det där grönaktiga i handväskan är en sådan, inköpt i flerpack på ikea!)

3 tips för att oftare välja cykeln

Skaljackan jag har med mig är en Haglöfs LIM III, supertunn och tar därmed ingen plats att ta med.

Läs vårt test av denna jacka på vandringsguiden.se

http://vandringsguiden.se/test-av-haglofs-lim-iii-q-jacket/

Lås fast hjälmen!

Jag är också en sån som använder cykelhjälm när jag cyklar. Alltid. (Efter att ha blivit påkörd en gång och dessutom också arbeta som sjuksköterska på ambulansen gör att alternativet att cykla utan hjälmen helt enkelt inte finns.)

Men jag tycker det är fruktansvärt störigt att släpa runt på hjälmen i stan eller i matvarubutiken eller var jag nu är någonstans!

Så jag har helt bestämt mig för att jag kompromissar. Jag cyklar med hjälm men jag låser fast den och lämnar den i cykelkorgen när jag kommer fram. Långt ifrån optimalt. Risken är ju både att någon stjäl den eller förstör den. Men om alternativet är att jag ska släpa med den eller cykla utan så är det helt enkelt bättre (mindre dåligt?) att lämna den i cykelkorgen.

3 tips för att oftare välja cykeln

Ombyteskläder på jobbet

Jag hatar att frysa! Och jag hatar att gå runt i svettiga cyklade kläder på jobbet! För det är inte bara obehagligt när de är fuktiga och kalla utan jag känner det ändå som att jag luktar svett även om jag är nyduschad innan cykelturen.

Så jag gör helt enkelt som så att jag cyklar till jobbet i träningskläder, tar en snabbdusch på jobbet och klär sedan på mig de rena kläderna jag har med mig i väskan. Nu har ju jag möjligheten att duscha i vårt omklädningsrum på jobbet, något ju inte alla har. Men jag har också på tidigare jobb och plugg stått utan omklädningsrum och då har jag helt enkelt gjort en liten avtvättning i handfatet på en toalett. Funkar alldeles utmärkt det också!

Och när jag sedan ska cykla hem så cyklar jag oftast i mina vanliga kläder. Ibland lyckas jag motivera mig att byta om till träningskläderna även då.

Vilka smarta tips har du?

Det här är mina 3 tips för att oftare välja cykeln! Vilka har du? Tipsa oss och alla andra läsare genom att kommentera nedan! :)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.