Veckoschema i färg

Vad är ett veckoschema i färg?

Ett veckoschema i färg är egentligen utformat för barn med särskilda behov och då framförallt barn med behov av bildstöd. Det är också bra för de barn som behöver få lite mer struktur på vardagen. Översikten blir enklare och barnet kan lättare se vilka moment som ska göras och vad som kommer härnäst.

Färgerna i detta veckoschema är internationellt lika. Dessa kan sedan sammankopplas med små bilder med olika aktiviteter som barnet ska göra, exempelvis gå till förskola/skola, fritidsaktiviteter eller helt enkelt bara klä på sig och gå och lägga sig. Riktiga pictobilder går att köpa och då krävs en licens. Men en variant går att hitta gratis på Sclera. Eller så kan en själv rita små bilder som passar ens eget barn, se vårt exempel nedan.veckoschema i färg

Vill du själv använda ett veckoschema i färg kan vi tipsa om villemo.com som har ett veckoschema i färg att printa ut!

Och för barn med behov av mer struktur vill vi gärna tipsa om en webtjänst hos levamedadhd.se för att göra ett schema.

Såhär har vi gjort

Vi har gjort detta hemma på kylskåpet bara för att det är roligt och för att stora E pratade så mycket om veckodagarna. Han undrade vilken dag det var och hur många dagar det var kvar tills han skulle göra något speciellt. Och nu när han kan se en hel vecka framför sig har det blivit mycket enklare. Och han frågar ofta vilken dag det är idag. Vi svarar nästan alltid både veckodagens namn OCH färgen (såvida vi är i köket för jag lyckas aldrig lära mig dagarnas färger utantill….). Och då är han numera väldigt snabb på att koppla ihop att brun dag = simskola!

När vi nu skolat in lillasyster på förskola och vi mer och mer går ifrån föräldraledigheten tänker vi oss också att i större utsträckning använda oss av veckoschemat. Detta då både mamma o pappa till barnen E jobbar oregelbundna tider och barnen därför kommer vara på förskolan blandade dagar i veckan. Så när vi (= mamma o pappa i huset) på söndag kväll har genomgång inför den kommande veckan ska vi uppdatera hur barnens vecka kommer se ut.

veckoschema i färg