Boktips: Växa och upptäcka världen

Dagens boktips som är boken ”Växa och Upptäcka världen” handlar om spädbarn och utveckling. Hur barnen lägger grunden i sin utveckling. För att i framtiden bli riktiga äventyrare och hur vi som föräldrar kan hjälpa dem på traven. 

Som nybliven förälder funderade jag mycket på hur jag på bästa vis kunde ta hand om min söta och ömtåliga dotter. Hur skulle jag göra för att hjälpa henne bli den bästa versionen av sig själv? Bli en riktig äventyrare som kunde bestiga berg med mamma och pappa om några år… Det finns mängder av böcker om barn och barnuppfostran. Här är ett tips som jag uppskattat mycket så här långt. Och även alla jag pratat med som läst den har tyckt den varit väldigt bra och användbar. Senast jag var på BVC tipsade även personalen där om boken. Så därför vill vi gärna tipsa om den.

Växa och Upptäcka världenVäxa och Upptäcka världen

Författare: Frans X Plooij, Hetty Van De Rijt
Senaste upplaga: Upplaga 3 , 2015

Växa och Upptäcka världen är en bok skriven av ett holländskt forskarpar. Bokens teorier bygger på deras forskning om spädbarns psykiska utveckling. I boken beskrivs hur barn tar olika utvecklingssprång. Vissa perioder händer det inte mycket med barnets utveckling, men helt plötsligt kan det säga pang och det händer massa på en gång. Detta gäller både den fysiska och mentala utvecklingen. I denna bok beskriver författarna de 10 mentala utvecklingssprången som de kunnat se under sina 35 års forskning. Dessa 10 språng äger rum under barnets första 20 månader i livet och kan vara väldigt omtumlande för barnen enligt forskarnas teorier. Boken finns på flera språk och 2015 kom det ut en ny svensk upplaga.

Tanken är att om man förstår att barnen går igenom större utvecklingssprång kan man lättare förstå varför barnen kanske beter sig annorlunda än vad du varit van vid så här långt. Det kan även förklara varför barn blir mer oroliga, krävande eller griniga vissa perioder. Genom att förstå detta kan det vara lättare för oss föräldrar att förstå och lättare att hantera dessa ”kinkiga faser” på ett bra sätt.

Min A har så här långt endast gått igenom 3 av faserna och jag har inte upplevt dem väldigt tydligt. Men jag har vänner som säger att de har märkt väldigt väldigt tydligt att deras barn blivit väldigt besvärligt och grinigt och de undrat varför. När de sedan kollat kalendern har de insett att de är mitt inne i ett utvecklingssprång. Jag kan dock se att min dotter utvecklar de färdigheter som man pratar om och det är roligt att kunna utmana henne på det som hon håller på att lära sig just nu. Vet man att många barn ex hittar sin händer en vis period i livet så kan man hjälpa till med att använda och leka med barnets händer just denna period. Dvs lägga rätt förväntningar om vad barnet bör utveckla när. Som vanligt skall man alltid ha förståelse på att barn är olika!!

Att få tid att läsa massa böcker är kanske inte det spädbarnsföräldrar alltid prioriterar bland allt annat, men en stor fördel med denna bok är att du kan läsa det kapitlet som är aktuellt just nu då varje utvecklingssprång har ett eget kapitel. Jag tyckte det fanns en massa bra matnyttiga tips som man kunde tänka på och också hög igenkänningsfaktor på citaten från andra föräldrar vilket kan vara ett skönt stöd. Ev kunde det kännas som det var mycket upprepningar av saker, dvs att samma sak nämndes om och om igen. Men boken känns som ett bra stöd i min fortsatta resa med att hjälpa min dotter att utvecklas till en sann äventyrare.. :0)

Växa och Upptäcka världen- även som app

Några av våra vänner tipsade även om att ladda ner appen Wonder weeks som finns både för Android och iPhone. Denna app är utgiven av samma förlag och ger lite av samma info som du kan ta del av i boken. Jag valde dock att även köpa boken då där finns mer info och också tips på lekar som lämpar sig vid de olika utvecklingssprången. Dessutom skönt att ha en fysisk bok liggande på soffbordet. Jag upplevde det lättare att ta upp den och läsa några sidor medan A lekte i babygymet än att ha telefonen. Det finns även möjlighet för de som gillar att ha checklistor att bocka av saker som händer på checklistor som finns i boken… Vet att en del tycker det är väldigt kul :0). En fördel med appen är att du kan lägga in ditt barns födelsedatum och så kan du få notiser en vecka innan ditt barn förväntas att gå in i nästa utvecklingssprång.

Växa och Upptäcka världen går att köpa i flera bokhandlar men jag hittade den inte i min fysiska bokhandel i stan. Vi har hittat den både hos Adlibris och Bokus. Idag när jag tittar så kostar boken 219 kr hos både leverantörerna. Och frakten är fri hos båda.

Växa och Upptäcka världens  egna hemsida

Växa och Upptäcka världen har en egen hemsida där man kan läsa mer om teorierna bakom boken och även registrera sitt barns födelse så man kan få notiser om när det är dags för nästa utvecklingssprång

Läs mer på bokens hemsida

Författarnas egna filmklipp om boken: