Utrustning på skidsemestern

Skyddsutrustning

Hjälm

Nummer ett och den, i min värld, obligatoriska delen av din utrustning vid alpin skidåkning är hjälm – för alla oavsett ålder och skidvana. Det finns många olika typer och modeller  – varma och täta eller med mer luftinsläpp m.m. Vad du väljer är upp till dig men hitta någon som sitter bekvämt och passar bra och det viktigaste – de ska vara anpassade för alpin skidåkning.

Köp skidhjälm på Outnorth för både barn och vuxna.

Köp skidhjälm på Stadium.

Utrustning på skidsemestern

Skidglasögon

När det gäller skyddsutrustning, förutom hjälm, så finns alltid ett par skidglasögon fästa på våra hjälmar oavsett väder. Vid sol skyddar de mot den skarpa solen och minskar risken för snöblindhet. Vid sämre väder skyddar de mot snö och vind samt ökar kontrasterna så att man lättare ser variationerna i terrängen. Vid alla väder skyddar de mot missriktade stavar.

Vilken färg på glas man ska ha är lite av en smaksak men gula och orangea är bättre när det inte finns så mycket sol då de ökar kontrasterna och inte stjäl ljuset. Mörka glas eller spegelglas är mer ett “solskensglas” då det tar bort det skarpa ljuset.

Köp skidglasögon hos Outnorth för både barn och vuxna.

Köp skidglasögon på Stadium för både barn och vuxna.

Ryggskydd

Något jag själv alltid åker med är ryggskydd för att skydda ryggraden vid eventuella fall. Många av dagens nyare ryggskydd är mjukare och inte lika stela som förr och det finns många olika varianter så som västar och bara skydd med remmar. Det gemensamma är att de fördelar trycket av ett eventuellt slag mot ryggen. Dessutom värmer de gott. Barnen har även börjat åka fortare och gärna i skogen bredvid pisten så i år kommer även båda barnen att åka med ryggskydd.

Köp ryggskydd på Stadium.

Neoprenmask

För två år sedan hade vi en riktigt kall skidvecka med temperaturer någon dag närmre -30 och de flesta dagarna runt -20. Så då började vi använda neoprenmasker för att skydda ansiktet mot kylan. Efter detta använder vi gärna våra masker även när det är varmare – det är skönt att slippa vinden i ansiktet ibland.

Köp neoprenmask för skidåkning hos Fritid och prylar.

 

Hyra eller köpa egen utrustning?

Hjälm

När det gäller utrustning för en alpin skidsemester kan man välja på att köpa eller hyra. Vi valt att hyra stora delar av utrustningen framförallt till barnen som växer från ett år till ett annat. Efter att vi första skidresan med barnen hade lite svårt för att hitta passande hjälmar till dem valde vi däremot att köpa egna hjälmar till dem. Vi kände också att vi ville veta vad hjälmarna varit utsatta för i form av stötar och smällar. Ett tips är att hålla koll på när butikerna rear ut utrustning – det måste inte vara efter säsongens slut, vi hittade på rea i januari. Svårigheten att hitta passande hyrhjälmar kan ha varit en tillfällighet för andra som varit på samma ställe har inte upplevt samma problem.

utrustning på skidsemestern

Skidor och pjäxor

Skidor och pjäxor har vi alltid hyrt till barnen. Stavar har de ännu inte använt men om det behövs brukar det ingå i paketet.

Jag själv har alltid haft egna pjäxor och för mig är det väldigt viktigt att de sitter bra, det märkte jag inte minst när pjäxorna jag haft i flera år började göra ont att gå i. Till slut insåg jag att de var för små – fötterna hade vuxit i samband med andra graviditeten. När jag skulle köpa nya pjäxor hade jag möjlighet att provåka två par, kanske hade jag kunnat testa fler, innan jag bestämde mig och det var guld värt. För ett par av pjäxorna satt skönt i butiken men funkade inte alls i backen. Jag rekommenderar verkligen att provåka om möjligheten finns. När det gäller skidor har jag varierat mellan att hyra och använda de jag har sedan tidigare. Jag har hyrt för att testa något nytt eftersom jag är sugen på att byta ut skidorna som varit med i mer än 10 år men inte riktigt vet vad jag vill ha.

Min man har än så länge hyrt skidor, pjäxor och stavar men börjar också bli sugen på egna pjäxor.
Just skidor finns det annars många fördelar att hyra om man inte åker mer än en vecka om året – en får ofta nyare skidor och de bör vara preparerade. Om de inte fungerar som de ska kan man gå in och byta eller få de vidgjorda.

utrustning på skidsemestern

Några tips för att välja

När det gäller att välja mellan hyra och ha eget som vuxen finns det olika saker att tänka på – hur känslig är du för om pjäxorna sitter ”perfekt” eller inte? Känslig? – lägg ner lite tid på att prova och satsa på att köpa en pjäxa som anpassas efter din fot. Vill du alltid ha de senaste skidorna? – hyr! Vill du slippa förvara utrustningen? – hyr! Vill du alltid ha tillgång till utrustningen? – köp! Vill du veta hur skidan går eller ha samma varje gång? – köp!

Inga glömda liftkort!

Många anläggningar använder sig idag av liftkort med ett chip i som kan återladdas säsong efter säsong och man betalar oftast en deposition för själva kortet vid första laddningen och får tillbaka den om en lämnar tillbaka korten.

Vi brukar lägga liftkorten tillsammans med hjälmar och skidglasögon eftersom det är saker som en oftast inte glömmer att ta med. Det är också sällan de används vid andra tillfällen vilket minskar risken för att de kommer bort. När det närmar sig tiden för avresa brukar vi stoppa ner korten i fickorna på våra skidjackor, om det är en jacka som inte används i vardagen.

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *