Utemaning 4 – Titta på stjärnorna

Denna vecka utmanar vi er att gå ut och titta på stjärnorna och månen. Passa på att njuta av det vackra och att lära er något nytt. Ta er gärna till en plats där det är lite mörkare så ni kan uppleva en riktigt skön stjärnhimmel.

Det är dessutom fullmåne på måndag. Så om ni har möjlighet och er plats och vädret tillåter passa på då. Fullmånen inträffar 21 januari. Ännu mer exakt så är fullmånen den 21 januari kl 06.21 men det spelar inte så stor roll med tiden. Men det går så klart att utföra även andra tider dock behöver det ju vara mörkt.

Material och förberedelser

Denna aktivitet kräver inte mycket förberedelser egentligen men vill ni får ni så klart gärna läsa på lite om ämnet så ni kan lära er något nytt tillsammans. Kanske ni kan passa på att läsa en bok på temat om ni har någon hemma. Eller gå till biblioteket och låna. Eller läs på Wikipedia.

Det finns även en rolig app som är gratis som en kan använda när du tittar på stjärnhimmeln. Med den kan ni identifiera olika himlakroppar. Blir lite extra roligt framförallt för de lite äldre barnen.

Sky view för Android
Sky view för Iphone

Gör så här

Ta er ut till lämplig plats när det är mörkt. Ju mörkare desto bättre brukar stjärnhimlen bli. Så bor ni i en stad försök om möjligt ta er till en plats utan mycket belysning.

Lägg er ner på marken eller sätt er på en plats där ni har bra vy av stjärnhimlen.  

Upptäck saker ihop. Peka ut saker och prata om vad ni ser. Låt barnen själv upptäcka och peka ut saker. Det kommer säkert bubbla upp massa spännande frågor och vi vuxna får svara så gott det går. Det är ok att säga att jag vet faktiskt inte… Vi kanske kan ta reda på det ihop.

Förslag på saker ni kan prata om:
Var är solen när den gått ner?
Vad kan man se i månen?
Att månen ser olika ut ex halvmåne och fullmåne!
Att det finns olika stjärntecken!
De olika planeterna.
Vad är en stjärna?
Kan ni räkna stjärnorna? ;0)
Kan ni se några stjärnor som lyser starkare än någon annan?
Ja ni fattar…. det finns massor att prata och även fantisera om.

Variant

För de små barnen räcker det troligen att peka ut månen och prata om att titta på stjärnorna. Förhoppningsvis hittar ni en tid ni kan gå ut även med de små. Kanske i samband med en nattningspromenad?

De större barnen kan med lätthet vara väldigt intresserade och då kan det vara värt att läsa på lite innan eller läsa på tillsammans. Ta chansen att lära er något nytt ihop. Barnen har säkert massa bra frågor som ni kan försöka svara på tillsammans. Använd ex appen vi tipsar om och läsa böcker på temat.

Förlag på ställen att läsa på:
Läs om Månfaser på Wikipedia
Läs om Stjärnbilder på Wikipedia
Bra tips om stjärnbilder på Chalmers hemsida

Förslag på barnprogram på temat:
Barnprogramsserie på SVTplay om rymden
Stjärnhuset är ett barnprogram från 1981 som går att hitta på öppet arkiv

Färdigheter

I denna utemaning tränar ni koncentration, iakttagande, kommunikation, nyfikenhet.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *