Utemaning 10 – Spindelnätet

Denna utemaning kan låta läskig om man inte gillar spindlar. Men ni kan vara lugna! Några spindlar behövs inte för att genomföra denna aktivitet. Däremot kan ni med fördel göra detta tillsammans stora och små.

Denna veckan gäller det att plocka fram samarbetet och kroppskontrollen och trassla sig genom “spindelns nät” utan att ge spindeln en signal om att du är där..

Det handlar helt enkelt om att skapa ett spindelnät och sedan tillsammans ta sig igenom nätet utan att ex röra vid nätets trådar. Detta är en aktivitet som din med fördel kan göra tillsammans och var gärna många om ni kan. Barnen älskar att få ta sig igenom små hål på hög höjd med hjälp av vuxna.

Material och förberedelse

För att utföra denna utemaning krävs det att du har någon typ av rep eller snöre. Ta något du har hemma. Sen behöver du även ha något att spänna upp repet mellan som ett träd eller stolpar ute.

Gör så här

Del 1: Börja med att skapa nätet:
Leta upp två träd eller stolpar med några få meter emellan. Plocka fram repet/repen och sätt upp dessa mellan träden så att de bildar ett nät med hål på olika höjder och gärna i olika storlekar men tillräckligt stora för att någon av er ska kunna komma igenom.

Detta kan du göra på många olika sätt och svårighetsgrader.

Del 2: Passera nätet:
När nätet är klart samlas ni alla på samma sida för att påbörja utemaningens fysiska del. Uppgiften är nu att ni alla ska ta er igenom.

En kan även ha regeln att ni skall ta er igenom utan att använda samma hål mer än en gång. Kan ni dessutom klara det utan att röra nätet är det en bonus.

Variant

Spindelnätet går att göra på många olika sätt. Själva nätet kan varieras i oändlighet, olika stora hål, olika många hål och på olika höjd.

Man kan också fästa bjällror på nätet för att höra om man nuddar nätet eller inte.

Man kan också bestämma att varje hål får användas mer än en gång.

Om man är många kan man göra det i två grupper. Vill man går det också att göra det till en tävling, vilken grupp kan ta sig igenom korrekt på kortast tid och med eventuella tidstillägg om man är på nätet.

För de yngre barnen kanske ett rep spänt mellan två träd där barnen skall ta sig under och över är utmaning nog.

För de äldre barnen gör det riktigt svårt. Kan de kanske försöka göra det utan hjälp av vuxna? – Det krävs äldre barn som orkar lyfta varandra på ett säkert sätt.

Utemaning - Spindelnätet
Utemaning - Spindelnätet

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi samarbete, rörlighet, strategi, kroppskontroll, balans, styrka och koordination.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *