Underställ för ammande mammor?

Att du ammar skall inte hindra dig att ge dig ut i naturen. Även när det är lite småkallt. Det skulle inte hindra oss iallafall. Men jag stötte på en utmaning; Kläderna. Vad skulle jag ta på mig för att slippa strippa helt för att kunna amma? Pratade med mina kollegor och vi hade alla stött på samma problem.

För att kunna amma ute när det är kyligt eller rent av kallt krävs kläder som är öppningsbara så man slipper strippa helt när jag skall amma.IMG_5875

Skallplaggen och skaljackan var inga problem för de går att öppna lätt där fram. Det är bra att ta på sig ett mellanlager som även det har öppning fram så man inte behöver ta av sig detta för att amma. Vissa av mina lager 2 gick inte då de inte hade dragkedja fram. Men en av mina älskade fleecetröjor fungerade bra. Här finns det många produkter på marknaden så det är troligen inga problem att hitta om du inte redan har det hemma i din garderob.

Men hur skulle jag göra med lager 1 och underställ? Inga av mina underställ var möjliga att amma i utan att plocka av dem helt eller lyfta upp tröjan. Just när det är kallt är det inte speciellt skönt att blotta så mycket hud mot kylan och det är lätt att bli väldigt kall om amningssessionerna tar lite tid. Kall är det sista man vill bli och riskera mjölkstockning.  Jag rotade runt bland alla mina underställ. Men även om några av dem hade dragkedja uppe i halsen gick de inte tillräckligt långt ner på bröstet för att jag skulle kunna amma. Jag spanade även i min mans garderob och han hade faktiskt ett ull-underställ från Ice Breaker som hade dragkedja fram som gick långt ner på magen så den hade nog fungerat. Problemet är bara att det är hans nya älsklings-underställ och han ville så klart ha det själv. Så det fanns inget som fungerade hemma. Skulle jag behöva köpa nytt? Jag tyckte själv att  det var onödigt då jag hade så många underställ redan. Letar man lite på marknaden så hittar man en del som skulle funka. Stormberg har till och med tagit fram ett specifikt underställ för ammande kvinnor vilket jag förstås ändå tycker är bra.

Underställ som fungerar att amma i

Jag har sökt lite på nätet och hittade följande underställ som troligen hade fungerat bra att amma i:

Stormberg amningströja i ull När jag letade lite extra hittade jag faktiskt att Stormberg har en massa kläder för gravida och ammande kvinnor. Det har jag inte hittat innan. Men de har ju kläder som faktiskt är framtagna för just ammande kvinnor. Jag har inte själv testat tröjan.

Ulla H/Z från Kari Traa Har varken provat märket eller modellen tidigare men dragkedjan ser ut att gå långt ner så länge man har en storlek som inte är väldigt tajt så bör det fungera att amma i

Göra ammningsunderställ själv av det du har hemma!göra amningsunderställ

Vi brukar förespråka att man inte behöver köpa massa nya kläder och prylar för att ta sig ut i naturen för första gången. Du kan börja med det du har hemma. Sen lär man sig vilka saker man behöver och vill uppgradera. Först när man vet lite mer ska man köpa för då köper man rätt saker efter sina egna behov. Även om jag vet att jag är ute mycket, vet jag inte idag när min dotter endast är någon månad hur mycket jag kommer behöva ett underställ som går att amma i. Dvs jag var inte sugen på att lägga pengar på att köpa ett nytt då jag har så många underställ hemma. Då kom min kära kollega med bästa tipset! – Med en liten enkel justering av ett underställ hade hon skapat sig ett ammningsvänligt underställ.

Så här berättar hon att hon gjorde:

Ja, jag tog ett gammalt underställ jag hade liggande i garderoben och tänkte att det här kan jag offra… Jag tog helt enkelt på mig understället, mätte ut var jag skulle behöva ett amningshål och klippte. Jag bjuder på en bild så att ni förstår.

Jag gjorde samma sak och blev ok nöjd med resultatet. Jag klippte dock upp en ”lucka” på mitt underställ för jag tänkte att det behövdes. Men med facit i hand och efter att stämt av med min kollega så räcker det troligen att just endast klippa ett jack rakt över brösten.Amma underställ Annars blir hålet lite onödgit stort. Är understället tajt så blir hålet troligen tillräckligt stort även om du endast klipper ett jack. Mitt amningshål blev lite väl och onödigt stort när jag tänkte mer som att klippa en lucka. Men jag har fler slitna gamla underställ så jag få se till att uppgradera mig om jag upptäcker att mitt blev lite för luftigt…

Nu har jag och A som är dryga 2 månader varit ute och vandrat en hel dag och jag har ammat klädd i mitt modifierade underställ. Funkade toppen!

/Jenny

Jag gjorde en lite annan variant av öppning på mitt underställ, se bilderna nedan. :) /Emma