Träning inför skidresan

Redo att kasta dig ut i pisten?

Kanske är det snart dags för en skidresa och kanske har du, som jag, längtat sedan du åkte hem förra året. Då är du säkert mentalt redo att kasta dig ut i pisten med barnen men hur är det med fysiken? Själv har  jag flera gånger fått ordentlig träningsvärk i vader och lår efter 2-3 dagar och då insett att jag inte fått till den träning som jag borde. Så här kommer jag med några tips på träning inför skidresan.

Om du inte har tränat så mycket under året kan det vara en idé att börja göra några övningar nu och fram till resan. Detta kan ge dig en roligare resa där du kan hänga med i barnens tempo och med mindre värk i kroppen.

Träning inför skidresan
Hänger du med, mamma?

Träning

När det gäller träning inför alpin skidåkning är det framförallt lår och bål som behöver stärkas och till viss del även vader. Beroende på vart man ska åka kan det även behövas en viss konditionsträning då det bland annat i alperna kan vara väldigt långa backar att åka i och hög höjd att hantera.

För att få ihop vardagspusslet med familj, jobb, hushållsaktiviteter och samtidigt få till en regelbunden träning kan intervallträning vara ett alternativ även de dagar man inte känner att man har tid för träning.

Tabata

En mycket snabb (resultatmässig) intervall som passar bra för styrketräning är “Tabata”. Det innebär att du gör åtta arbetspass à 20 sekunder med 10 sekunders vila mellan, totaltiden är ca 4 minuter. Belastningen och tempot ska vara så att du orkar lika många repetitioner i första arbetspasset som i sista. Det finns en rad olika appar att ladda ner för att förenkla tidtagningen under ett Tabatapass. Ett exempel vi gillar är appen ”Easy Tabata”.

Träning hemma med kroppen som motstånd räcker långt för den som inte vill eller har möjlighet att ta sig till ett gym.

Träning inför skidresan

Vilka övningar ska du fokusera på?

Benstyrka

Benböj, situps, rygglyft, planka och tåhävningar är bra övningar för att vara bättre förberedd för den fysiska utmaningen som väntar på resan.

Planka – bålstabilitet

Planka – sträva efter 1 minut / sida (vanlig + sidoplanka höger och vänster).

Öka efterhand

Vill du inte göra övningarna i form av Tabata kan 3 rundor med 10-20 repetitioner av varje övning vara lagom, öka efter hand om det känns för lätt.

Alla övningar behöver inte göras som ett helt pass utan man kan göra någon eller några övningar per dag om det passar bättre. Glöm inte att all träning som blir gjord är bättre än den som inte blir av! Lycka till!

Träning inför skidresan

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *