Fleece under overallen?

Erika, vår gästbloggare, delar med sig av sina tankar och erfarenheter när det gäller hur en bäst klär barn för utelek i höst och vinter! Och vi på Utebarn.se vill ju såklart också påminna om att alla barn är olika och behöver olika mycket kläder. Så läs gärna Erikas enkla men väldigt bra tips om hur du bäst avgör om ditt barn har lagom mycket kläder på sig. Detta är Erikas tankar…. 

Fleece under overallen?

Som pedagog i förskola i södra Sverige och uppväxt i Norrland vill jag gärna komplettera lite. Betona att fleece INTE bör användas under overall förrän temperaturen sjunker ned mot tidigast -15° då dagens overaller dels är otroligt värmande men framförallt är de populära från Didriksons, Everest, Polarn O. Pyret så tight sydda att barnen har problem att röra sig och då blir svettiga och blöta inifrån och därmed blir kalla. De flesta föräldrar glömmer av att ha funktionskläder rätt igenom (alltså både lager 1, 2 och 3 reds. anm.). Skrämmande många pedagoger har dålig kunskap om HUR man bör klä barnen och alltså klär dem för varmt, vilket blir fel.

fleece under overallen

Overaller från Reima och Gneis är betydligt rymligare och är tunnare men gjorda i varmare material. Minishape från Gneis och Reima ballong är överlägsna för småttingar till stl 104. Barnen kan röra sig i dem om de inte kläs i fleeceställ under. I Norrland där dessa ofta är standardoveraller så tar pedagoger och föräldrar på fleecen som sagt vid -15 tidigast. ;)

Gneis Minishape – Erikas favorit

Gneis Minishape är den absolut bästa enligt mig. Den är vattentålig och extra vadderad. Min egen son badade i vattenpölar utan att bli blöt. Själv förespråkar jag som sagt dessa tillsammans med en fuskkrage. Det blir lagom varmt.

Så kollar du om barnet är lagom varmt

Sedan får man inte glömma att påminna om att bästa sättet att kolla om barnen verkar frysa är att stoppa in handen i nacken och känna efter. Skalkläder är toppen från 8-9års ålder i skolan. I förskolan är det nästan bara besvärligt pga tids- och personalbrist (att hjälpa på) så där är overall överlägset.

/Erika

Läs gärna vår artikel om lager-på-lagerprincipen!

Vill du läsa fler av de inlägg som Erika skrivit hittar du dem här: Erikas blogginlägg på Utebarn.se

fleece under overallen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *