Hej! Det är jag som är Erika!

Hej!

Det är jag som har fått äran att blogga här på utebarn.

Det känns fantastiskt roligt och jag blev både förvånad och glad när Emma kontaktade mig och frågade om jag ville blogga. Jag har i princip nyss startat upp min egna blogg om familjens olika äventyr och samma sak med mitt instagramkonto även om jag skrivit mycket för mig själv under många många år och även fotat.

Jag tänkte jag skulle passa på att presentera mig/oss lite.  

Cirkus Bus består av mig mamma Erika, pappa J, brorsan och President Bus nyss fyllda 2år. Vi bor mitt inne i Göteborg i en liten lägenhet, drömmer om större boende och en stuga men vi inser också att det kanske just bara är drömmar.

Uppvuxen i Västerbotten

Jag är uppvuxen i västerbotten med en familj som gärna varit ute. På vintrarna var det slalom i backar som gällde och på somrarna var det turer med husvagn. Däremellan kunde det hända att vi åkte iväg på utflykter. Jag har testat på längdskidåkning och orientering men jag fastnade inte för det som min syster gjorde. Men däremot gillade jag Mulleskolan, skidkolan och skridskoskolan med Friluftsfrämjandet. Jag ville gå Strövarna men det var för långt bort så det blev aldrig av. Istället tog jag och min kompis C på oss våra skidor på vintern och drog iväg med fika i ryggsäckarna efter skolan. På hösten och våren drog vi ut på äventyr i skogen (eller tja det är en mini-dunge) och hade trevligt. När jag var tonåring byggdes en grillplats av min familj och några till där vi ofta gjorde upp eld och grillade korv och spanade på fåglarna i skymningen.

Mer friluftsliv i livet

Efter gymnasiet drog jag iväg och läste till fritidspedagog och då hade vi valbara kurser, jag tog de som handlade om idrott, naturkunskap och friluftsliv. Det är det absolut roligaste jag någonsin läst. Outdoor education. Vi fick klättra, paddla, tälta, sova i vindskydd, lära oss knopar, göra eld, planera läger. Själen jublade. Den jublade inte lika högt när vi var tvungen upp kl 4:30 för fågelskådning i djupsnö i maj…

När jag började jobba på en helt annan ort och lärde känna folk så hade jag turen att träffa likasinnade. Vi började åka ut på små äventyr i närområdet och det var skidåkning var och varannan helg. Vi har tältat och vi har vandrat, vi har paddlat och vi har fiskat. Men främst har vi njutit.

Hej Göteborg!

Efter flera år uppe i norr tog livet en ny vändning och jag flyttade till Göteborg. Här har jag också lyckats träffa folk som gillar att vara ute i naturen och jag har fått fortsatt paddla och vandra och upptäcka nya ställen. Sedan träffade jag J. Vårt första möte inleddes med en konversation om snöhanteringen eller snarare bristen på snöhantering i Göteborg.

Det visade sig mycket snart att han gärna hittade på saker och han älskade riktig vinter och var gärna ute och promenerade. Vi har gått många mil i Änggårdsbergen och vi har ofta varit ute vid havet tillsammans med hans stora son.

Barnet Bus

I augusti 2015 föddes Bus och samma sommar införskaffade J två stycken paddleboards och han är helt frälst sedan dess. Han har tidigare skaffat vaskpannor för att kunna vaska guld när han är uppe i Guldriket. Att man där bryter guld i stället för vaska guld, det bryr vi oss inte om. I vårt gemensamma friluftsliv har vi även hunnit med att kasta bort två stycken dyra haspelspön, några turer till fjälls för skidåkning och en rejäl snowboardolycka som tyvärr lett till att paddla havskajak har fått ställas in men än lever hoppet.

100 vardagsäventyr

Bus är anledningen till att jag nu får blogga här. Det var nämligen så att jag under våren 2017 satt och klurade en vab-dag på om jag inte skulle sätta mig ned och skriva en lista på saker att göra för familjen på ledig tid. Jag tänkte att jag skulle hitta på minst 100 stycken vardagsäventyr, det vill säga 2 äventyr i veckan. Det är ju inte så svårt och krångligt och ett vardagsäventyr kan ju vara hur enkelt som helst när man är liten och mitt syfte var och är att vi i familjen ska göra saker ihop eller i alla fall med Bus så han får en positiv inställning till att vistas ute.

Sagt och gjort, jag satte mig ned och skrev en lista. På 20 minuter hade jag kommit på 85 stycken äventyr som var nedskrivna på ett papper. Bara 15 stycken till, hur svårt kan det vara? Jag tog hjälp av min kompis Google och hamnade på… utebarn.se där de gjort precis det som jag alltså kommit på att göra. Ja, vad kul fler som tänker som jag. Få se om de kommit på något roligt äventyr jag kanske kan använda mig av. Jag scrollar igenom äventyr efter äventyr och upptäcker att vi tänker väldigt väldigt lika vad ett äventyr är.

Jag börjar gapskratta och J undrar vad det är som är så kul. Jag berättar hela storyn och han skrattar han med.

Innan kvällen är slut har jag lyckats knåpa ihop 110 stycken äventyr som nu sitter uppe på kylskåpet men det dröjer ett tag innan vi börjar använda oss av dem och sedan blir det ett långt uppehåll ända till slutet av juli innan vi kommer igång igen.

Vad är ett vardagsäventyr?

Jo för mig handlar det om så enkla saker som att dra på sig skorna, gå ut på gården och gå på spindeljakt eller snigeljakt. Det kan vara att ta på sig regnkläderna en regnig dag och hoppa i vattenpölar eller att plocka pinnar på promenaden till lekparken. Det kan också vara att packa en ryggsäck med fika och gå till Slottskogen och klättra eller hoppa i lövhögar, eller gå till kyrkan bredvid oss och kolla på utsikten eller varför inte plocka lite bär (svamp plockar vi inte främst för att jag inte vet hur marken ska se ut där de ätliga växer).

Självklart kan ett vardagsäventyr också vara att övernatta i ett vindskydd eller i ett tält eller vandra i något av alla naturreservat som finns. Det kan vara att kolla på djuren på en 4h-gård eller en cykeltur på gården. Det handlar helt enkelt om att göra det enkelt och inte krångla till det. Det är bara att göra. Tänk vad mycket man får ut av att bara göra något sådant här.

I skogen tränas barnens motorik och sinnen till max, det är rörlighetsglädje och det är lycka (även om det ösregnar, tro mig barn älskar att vara ute när det öser ned). Genom att låta dem under trygga förhållanden få testa och klättra eller cykla eller bara vara ger man dem så otroligt mycket rikedom och för mig som är uppvuxen i en liten by i norra Sverige är det viktigt att mitt barn får vara ute i naturen så mycket som möjligt trots att vi bor i en liten lägenhet mitt inne i storstan.

Här på utebarn är tanken att ni ska få hänga med vår lilla Cirkus i högt och lågt och ni som läser ska vara medvetna om att både jag och J anser oss vara noviser som kör på trial and error-principen.

Häng med och kommentera gärna om vi får igång den funktionen (Det fungerar fint att kommentera efter varje inlägg! Reds. anm.). Har ni frågor eller andra funderingar så tveka inte. Vi försöker svara och enklast kanske till en början är att kontakta redaktionen på utebarn så får ni svar från oss.

Oavsett så tycker vi det här ska bli kul och vi hoppas ni med kommer tycka det.

Välkomna!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *