Vintertips när snön saknas

Skåne, detta fantastiska landskap allra längst ner i söder, nära till Köpenhamn och kontinenten. Packad med fantastiska uteupplevelser som nationalparker, skog, stränder och öppna vidder.

Men så kommer vi till vinterhalvåret när man så gärna skulle vilja snöra på sig skridskorna och ge sig ut på Krankesjön. Eller prova längdspåren på Romeleåsen…men så var det ju det här med snö och kyla. De dagarna kan man räkna på en hands fingrar så hur gör vi då för att få en liten känsla av vinter?

Skridskoåkning

Vinter betyder för många av oss skridskoåkning. Antingen om det är på natursjöar eller långfärdsskridskor längs en kust. Men för oss lundabor finns faktiskt ett väldigt bra alternativ, den lokala ishallen. Att packa ner termosen med choklad i ryggsäcken och sen ge sig ner tillsammans till isrinken för någon timmes härlig is-aktivitet kan faktiskt få den där känslan av vinter att infinna sig. Har man inga egna skridskor går det bra att hyra och självklart finns det även hjälm att låna.

Allmänhetens åkning är oftast begränsad till några få timmar under helgen. Men det är värt den lilla mödan att ta sig dit vid öppningsdags, då vi de senaste gångerna har haft hela rinken för oss själva den första halvtimmen. Perfekt för att ladda upp inför den dagen då det faktiskt fryser på riktigt och vi kan ta oss ut till Krankesjön!

Vi tar hjälp av konstsnö!

Är detta i Sverige” – kanske denna vinters mest ställda fråga från barnen när jag scrollar genom vännernas Instagram-flöde och otaliga bilder av snö dyker upp. Ja, det är Sverige men bara inte riktigt här nere hos oss…

Men då gäller det att passa på när det faktiskt bjuds på snö, om än konstgjord sådan. En av vinterns höjdpunkter blev faktiskt när barnen fick ta del av Ski-Team Skånes arrangemang, Barnens Vasalopp. Trots avsaknad av kyla så gick det att lägga upp en bana från ”Sälen till Mora” förbi de klassiska kontrollerna och inklusive den obligatoriska blåbärsoppan så klart.

Fantastiskt bra arrangerat med mycket funktionärer på plats, skidor till uthyrning och startnummer att fästa på overallen. Att barnen sedan fick både medalj och diplom för väl genomfört vasalopp var pricken över i:et. Att allt dessutom var gratis öppnade upp för alla barn att prova på längdskidor för en dag. Stor eloge till både kommunen och framförallt Ski-Team Skåne för vinterns höjdpunkt – jag är alldeles säker på att denna dag väckte även oinvigda skåningars intresse för längdskidåkning!

I skrivandets stund har det faktiskt varit tillräckligt kallt ett antal dagar, så i natt stod kommunens snökanon igång i stadsparken i Lund, gissa vem som kommer att kasta sig ner från backen direkt efter förskolan idag!

Läs också gärna Sydsvenskans artikel om skidåkningen i Lund där Lykke och mamma Paula är med!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *