Varmaste (och smidigaste) vantarna för barn

”HJÄLP!! Vilka är varmaste (och smidigaste) vantarna för barn?!” frågade vi 2017 våra följare på Instagram. Och något år senare fick vi en fråga från en av våra läsare gällande handskar på barn. Här samlar vi ihop båda frågorna och svaren på dem. ”Klädfråga. Vi ska köpa vantar till H (3,5år), och han tycker inte så mycket om vantar. Både för att det är klumpigt och att han är väldigt varm av sig (tror jag). Jag röstar ändå för tumvantar för det gillar jag mest, min man röstar dock på handskar med fingrar för det är hans favorit. Vill inte ta med H till en butik och prova en massa olika. Vad tror du är bäst och när började ni med handskar?”⁠

Vi börjar med vårt svar gällande valet mellan handskar och tumvantar:
– Jag tror att han är för liten för handskar. I princip endast pga att han är så liten att handskar i handeln inte funkar för så korta fingrar. Vi har fram tills hösten 2020 på vårt lilla barn (då 5 år) kört Gneis Mitten Light. En väldigt tunt fodrad skalvante/tumvante. Vårt stora barn har älskat dem och vårt lilla barn tycker att de är helt ok trots att hon egentligen vill ha handskar. Relativt tunna vantar så att de ändå kan leka men om det är kallt så har vi kört på en tunn ullinnervante . ⁠

Höst/vår eller vinterdagar med plusgrader

Första delen av svaret på varmaste (och smidigaste) vantarna för barn blir för de lite varmare dagarna. Tänk höst/vår/slaskiga vinterdagar. 

Jag vet att jag tjatar…. Men alltså, Gneis Mitten Light är en outstanding vante. Tunn nog för att barnen ska acceptera den och ändå kunna leka i den. Men vattentät så att de inte blir blöta. Och tunt fodrad så att de inte blir kalla direkt (såsom lätt är fallet i en galonvante).  

För de lite äldre barnen som vill ha en handske gillar vi skarpt Gneis Finger Mid Light handske. De funkar absolut ner mot några grader under noll för de flesta barn. För varmblodiga långt längre än så. 

 

Rätt klädd för vinterlek utomhus

 

Kalla dagar med eller utan snö

Andra delen av svaret på varmaste (och smidigaste) vantarna för barn blir för de lite kallare dagarna. Tänk snö/is/bitande vind-vinterdagar. 

Kallare (och eventuellt blöta dagar) kör vi på Gneis Finger High fingerhandske. Varm för att vara en handske, vattentät och går högt upp över ärmen på jackan/overallen vilket gör att barnet inte får in snö innanför. Den är också tillräckligt vid för att lätt få över och har en gummistropp (med enhandsgrepp!!) som barnet själv kan dra i för att justera hur tajt det ska sitta. 

Riktigt kalla dagar (ej slask och blöta lekar) kör vi på Hestra Army Leather Heli Ski tumvante och en tunn ulltrikåvante från Polarn O. Pyret innanför. Jag kör samma koncept och samma modell av handske på mig själv (fast en tunn ullfingervante med touchfunktion för att kunna ta bilder med mobilen…) och jag ÄLSKAR att det finns riktigt bra grejer för både barn och vuxna. Hestra Army Leather Heli Ski tumvante finns att köpa på Outnorth om du vill köpa nya. Jag har lyckats hitta begagnade i väldigt fint skick till mycket bättre pris på Facebook Marketplace. 

Gneis

De vantar vi själva använder till 5-åringen är en tunnfodrad skalvante från Gneis. Riktigt klockrent vante! Den enda modell av vante mina barn vill ha på sig. Smidig nog att leka i men ändå vattentät och ganska varm. Lite kallare dagar kompletterar vi med en tunn stickad tumvante från Polarn O. Pyret i ull innanför. Vår 7-åringen älskar Gneis Finger Mid Light och den enda gång han tar någon annan är om denna handske fått bada i en lite för djup vattenpöl…

Vanten på bilden nedan är en testvante som använts av något av mina två barn nonstop i nu 4 år. Sjuk kvalitet! Nu börjar den dock ge sig, men det är MÅNGA timmars lek i dem. Och de har ALLTID hållit tätt. ⁠Fortfarande. 

Köp vantar hos Gneis

Läs vårt test av Gneis skalvante

Varmaste (och smidigaste) vantarna för barn

Everest

Everest vintervante för barn har funkat bra då den numera 7-åringen var liten. Men efter några tvättar upplevde jag att de tappade styrkan i tyget och också släpper igenom vatten lättare. Den gick därför inte heller att ärva till lillasyster. Men helt klart en vante som är lätt att sätta på ordentligt på ett litet barns hand! 

Köp Everest Baby Mtn

Läs vårt test av Everest Baby Mtn

Alla de andra tipsen angående varmaste (och smidigaste) vantarna för barn

Vi fick en hel rad fina tips och vi vill gärna dela med oss av våra läsares erfarenheter och upplevelser. Så därför publicerar vi dem här trots att vi inte själva provat alla modeller och märken.

  • Lager på lager – som med övriga kläder? ett par smidiga tumvantar innerst och så ett par tjocka utanpå för att hålla värmen. Sätts med fördel fast med något snöre/band
  • Isbjörn. Alltid Isbjörn. Går att köpa hos Babyshop.se eller Outdoorexperten.
  • Den som kommer på smidiga (att både få på och leka i) och varma vantar till barn bör rimligtvis få Nobelpris. Det skulle funka både med fredspriset eller det i fysik eller ekonomi! /Linnea, förskoleläraren med tusentals vantsessioner bakom sig
  • Tunna torgfingervvntar i ull under tjockisarna. Sticka själv eller be någon. Från hästvärlden. :)
  • Ull innerst og Gore tex utpå
  • Köpte nyligen ett par Didriksons med dragkedja som vi är väldigt nöjda med! Vet ej hur mycket de verkligen håller världen dock eftersom temperaturen sällan går under 5 plusgrader här i Göteborg, men de verkar hålla måttet!  Köp Didriksons Biggles Zip Mittens hos Outnorth
  • Tornedalens barnhandskar  som går att köpa hos Tornedalens textil
  • Hestra skalvante med ullfoder – Köp skalvanten Hestra Fjellvott Jr hos Outnorth
  • Köp ullfodret Hestra Liner Jr hos Outnorth – Köp ullfodret Hestra Liner Jr hos Outnorth
2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *