Tips på bärstolar

Tips på bärstolar!

Vi på utebarn.se har fått många frågor om bärstolar det senaste året! Och därför tänkte vi att det var på sin plats att göra en sammanfattning om olika bärstolar på marknaden, en lista på tips på bärstolar helt enkelt. Vi vill dock vara noga med att berätta att vi inte själva har provat alla dessa utan har fått hjälp av er fantastiska läsare och följare för att göra vår lista så bra! Ett STORT tack för detta! Och har du någon bärstol du har testat som vi inte har med i listan? Kommentera gärna i inlägget eller kontakta oss så lägger vi till även din information!

Planerar du att köpa bärstol? Läs först vår guide för att välja bärstol!

Bergans Lilletind

Den bärstol vi på utebarn faktiskt själva har använt under flera år är Bergans Lilletind. En lite nättare bärstol, perfekt för dagsvandringar eller för att packa med i resväskan på resa.

Läs hela vårt test av Bergans Lilletind.

Köp bärstol från Bergans hos Outnorth. 

tips på bärstolar

Deuter Kid comfort II

Linda fick hjälp av oss när hon skulle välja begagnad bärstol till sin son. Och valet föll slutligen på Deuter Kid Comfort II. Köpt i begagnat skick för 300kr och hon berättar att hon är jättenöjd! Hon berättar också att hon använder den nästan varje dag. Inga längre dagsturer än utan som längst ungefär en timme innan de pausade.

Fördelar:

Det bästa med den är att sonen är lätt att sätta i och ta ur och att den känns stabil när den står på golvet. Den är också väldigt lätt att justera så den sitter bra på mig och min man. Saknar inte ”stigbyglar” till sonens fötter då han justerar det själv med att sätta in fötterna under stolen för att slippa ha dem hängande. Bra med förvaringsmöjligheter.

Nackdelar:

Negativt är väl att där inte är någon säkerhetssele men finns ett midjebälte som funkar bra för oss. Sen har jag inte provat någon som väger mindre (denna väger ca 2 kg) så det kan jag inte ha någon åsikt om. Hade kanske önskat att där fanns ett fack för en vattenflaska som både jag och sonen kunde nå.

Köp bärstol från Deuter hos Outnorth. 

Minimeis

Minimeis är en annorlunda typ av bärstol, eller snarare mer som bärmes som gör det möjligt att bära sitt barn på axlarna.

Läs hela vårt test av Minimeis.

Köp en Minimeis hos Outorth för 1495kr.

tips på bärstolar

Norröna

En annan läsare vill tips om Norrönas bärstol som tyvärr inte finns att köpa ny längre. Men det finns säkerligen kvar på begagnatmarknaden och därför låter vi tipset vara med här i vår lista!

Vi har en Norrøna bæremeis och vi tycker väldigt bra om den! Den är köpt begagnad, redan då välanvänd, och vi har använt den mycket under flera år. Trots det är den fortfarande i väldigt fint skick! Den har varit med på resor, flyg, ica, naturen – funkar överallt!

Fördelar:

Bra sittkomfort för barnet, stöd för fötterna i ramen. Lätt att ändra inställning för bäraren. Två olika höjder för barnet så att de inte ”drunknar” som riktigt små. Barnet sitter nära kroppen, så man blir inte så baktung. Lätt att ställa på marken (med stöd!), eller tom lägga ner med sovande barn. Packningen förvaras under sitsen, även det hjälper mot att man får bakvikt.

Nackdelar:

Största nackdelen är att den inte är så lätt att montera isär för att ta i handbagage. Inget regnskydd, så paraply krävs.

North

North bärstol har vi själv inte använt men fått tips av från en läsare. ”En av de få bärstolar som var ett hyfsat pris och som ändå klarade vikten för vår 3-åring.” Går att justera bra för olika långa bärare! Vad gäller förvaring går det att få med en del utrustning men inte jättemycket. Den har en liten extra ryggsäck utanpå bärstolen som går att koppla loss samt ett fack under bärstolen sits.

Köp North bärstol hos Jollyroom för 795kr (och det är från Jollyroom vi lånat bilden).

tips på bärstolar

Osprey AG

Ospreys bärstolar finns numera i handeln som Osprey AG Poco, Osprey AG Poco Plus samt Osprey AG Poco Premium. Här nedan är recensionerna på de tidigare variationerna men den jämförbara tidigare modellen är också nämnd för att det ska vara enklare att jämföra för en ny köpare. Samt att denna guide ska fungera som både för den som planerar att köpa en ny samt den som planerar ett köp av begagnad bärstol. Kanske går det att dra någon slutsats av att Ospreys bärstolar fick flest rekommendationer när vi sökte tips på bärstolar?

(Bilderna nedan på bärstolarna från Osprey har vi lånat från just Osprey. Tack för det!)

Vad innebär AG?

AG är en förkortning för AntiGravity™ är en teknik som Osprey utvecklat för att vikten i en ryggsäck eller bärstol ska fördelas så bra som möjligt. Det är ett tredimensionellt utformat bärsystem med stadigt svankstöd. Hela ryggpartiet har ett nättyg som fördelar vikten.

Osprey AG Poco – Osprey Poco

Osprey AG Poco verkar vara en modell som flera valt att köpa. Här följer två familjers tankar om bärstolen.

Vi använder Osprey Poco. Bra med packningsutrymme, ett fack bakom barnet och en hel del under barnets rumpa. Klarar upp till 22 kg totalt.

Vi har den här och är mer än supernöjda.

Fördelar:

Det vi gillar med vår är att det finns stigbyglar till barnet så det kan stötta lite. Ett lättjusterat bärsystem som är förbannat skönt. Tycker bärstolen sitter bättre än någon annan ryggsäck jag haft. Gillar även att den är förberedd för camelbak vätskesystem.

Den är skön att bära, har bra avbärarbälte. Väldigt bra packutrymme, då det är plats under barnet men även bakom barnets rygg. Man kan lätt gå på en heldagstur själv med både mat och extra kläder. Barnet sittet högt och bekvämt med bra stöd för fötter och huvud. Solskydd finns inbyggt vilket är smidigt och det skyddar också bra vid vind. Regnskyddet är heltäckande och håller torrt. Helt enkelt en toppenstol!

Nackdelar:

Nackdelen med Osprey är ju att de är dyra men begagnat kan man ju hitta ganska bra.

tips på bärstolar

Osprey AG Poco Plus – Osprey Poco Plus

Osprey Poco Plus (dock köpte jag en begagnad så den är i äldre variant. Detta syns främst i att den inte har regnskydd då detta var något man köpte till förr och numera ingår den och går inte att köpa separat)

Fördelar:

Man kan ställa ner den med barnet i. Den är stabil i detta läge. Den har solskydd som man kan fälla upp, funkar även som lättare regnskydd. Man kan reglera sitthöjden för barnet, hur högt upp barnet kommer. Rejält avbärarbälte (vilket även kompenserar för bärstolens vikt) och axelremmar.

Nackdelar:

Vår dotter är ganska liten för sin ålder så stigbyglarna är lite för långa för henne, hade varit önskvärt med en kortare inställning. Ganska stor och otymplig, går inte riktigt att packa ihop – man fäller in nederdelen och den buktar fortfarande ut ganska mycket. Sidofickorna är ganska kassa, flaskor ramlar ur om man har de där i.

Samlat betyg:

4/5 Priset kan ju nämnas som nackdel. Dock får man ju kvaliltet. Köpte min billigt beg. 1000 kr, tror den var 5 år gammal. Jag har inte riktigt provat någon annan, men detta vi är väldigt nöjda med köpet!

tips på bärstolar

Osprey AG Poco Premium

Om du vill läsa mer om Osprey Poco Plus Premium vill vi tipsa om Reldin Adventures, en bloggande friluftsfamilj som skrivit ett inlägg om att välja bärstol för fjällvandring där de också recenserar just Osprey Poco Plus Premium. Vi tackar också familjen Reldin för de finfina bilderna på sin bärstol som vi har fått låna för att visa er!

Thule

Thule gör också bärstolar som verkar vara av hög kvalité. Dock har vi inte stött på någon recension av deras två modeller än. Men väljer ändå att nämna dem här för att göra vår lista på tips av bärstolar så komplett som möjligt. (Bilder lånade från Thules egen sida. Tack för det!)

Thule Sapling

Rejäl bärstol som finns i blå och grå. Pris 2699kr.

Thule Sapling Elite

Rejäl bärstol med avtagbar ryggsäck. Finns i blå och grå. Pris 2999kr.

tips på bärstolar

Vaude

Vaude Jolly Comfort

Väldigt bra, skön att bära i då bärstolen har många inställningsmöjligheter. Det negativa har varit att inställningsbanden vid axelbanden har åkt inåt och skavt lite vid bröstet, annars riktigt bra och med bra packmöjlighet!

Har använt en Jolly comfort 2 från vaude väldigt mycket. Bra nackstöd, och man kan kombinera med att komprimera stolen så sitter ungen helt fast. Trots mina 163 cm har modell 2 funkat. Modell 1 är väl för lite kortare om båda är korta är det säkert ett bra alternativ.

Vaude Shuttle Comfort

Vi har en Vaude Shuttle Comfort med maxvikt 18kg och flera utrymmen för packning. Finns sol/regnskydd m.m att köpa till. Vi är väldigt nöjda, även barnen.

Köp Vaude Shuttle Comfort hos Outnorth för 2077kr (och det är från Outnorth vi lånat bilden).

tips på bärstolar

4 Kommentarer

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *