När kan man börja använda bärstol?

Hejsan!

Jag har en fråga, jag undrar när det är lämpligt att ha en liten i en bärstol? :) Har en 11 veckor gammal tjej som är stadig för sin ålder så att säga. Kan inte sitta själv men håller nacken bra. Jag undrar helt enkelt, när kan man börja använda bärstol?

Mvh
Jeanette

Hej!

Tack för din fråga! :) En väldigt bra fråga! När kan man börja använda bärstol?

De allmänna rekommendationerna från tillverkarna av bärstolar brukar vara att barnet kan sitta i bärstol motsvarande vad de kan och orkar sitta själva. Alltså om de orkar sitta 10 min själv på golvet kan de sitta 10 min i bärstol, 45 min på golvet själv motsvarar 45 min i bärstol.
Jag kan själv däremot säga att jag har burit mina små (framför allt den yngsta) i bärstol innan hon kunde sitta själv och det har fungerat väldigt bra för oss. Det som däremot har varit svårt är att hitta en bra position när de somnat. Så vid någon vandring valde jag att variera mellan att ha henne i bärstol och att låta henne sova i bärsjal på magen medan jag bar bärstolen tom på ryggen. Vi har annars använt bärsele otroligt mycket och gör än idag på båda barnen (äldsta nästan 5 år, yngsta 2,5 år) och också i kombination med ryggsäck på ryggen. Bärstol är ju dock bekvämare att bära längre sträckor tycker jag, framför allt när en vill bära med sig lite mer packning.
Min uppfattning om barn är att de brukar protestera om de inte tycker att det funkar. Testa er fram kortare stunder hemmavid och se hur det går. Dock skulle jag ännu inte rekommendera bärstol för din lilla utan snarare köra på bärsele/bärsjal på magen (jag har ffa kört på Ergobaby eller trikåsjal) och ryggsäck på ryggen ett tag till.
Har du fler funderingar får du mer än gärna höra av dig igen! Du kanske också vill läsa vårt inlägg med tips på bärstolar!
Önskar dig en fin sommar!
/Emma
När kan man börja använda bärstol?När kan man börja använda bärstol?När kan man börja använda bärstol?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *