Tälta med barn – sovsäckstips

Generella råd om sovsäckar

Generella råd om sovsäckar går att hitta på sovsäcksguiden.se ! Där kan du läsa mer om hur du bäst förvarar din sovsäck, hur du ska tänka när du är på väg att köpa en ny sovsäck eller hur du ska förstå komfort- och extremtemperaturgränserna. Dock får man inte lov att sätta temperaturgränser på barnsovsäckar då tester ej får göras på barn. Ett tips är att jämföra med likvärdiga vuxensäckar för att få ett hum om hur varm barnsovsäcken är.

Tälta med barn - sovsäckstips

Sovsäck anpassad för barnet storlek

Satsa på en sovsäck som passar barnets storlek och längd! (Eller anpassa en vuxensäck, läs mer längre ner!) Vårt allra viktigaste sovsäckstips är alltså att välja en säck som inte är för lång för barnet! Min mamma berättar ofta om morgonen för sisådär 25 år sedan då hon under en tältsemester med familjen inte kunde hitta min bror på 10 månader…. Han hade helt enkelt glidit lite för långt ner i sovsäcken… Efter den dagen såg de alltid till att korta av säcken med ett skärp så att säcken blev lagom lång.

Anledningen till att sovsäcken ska vara rätt längd för barnet är inte bara att barnet inte ska glida neråt utan också för att sovsäcken ska kunna värma barnet korrekt. För om sovsäcken är lång finns det också risk att den värmer sämre då varm luft runt barnet ”försvinner neråt” i sovsäcken när barnet rör sig. Och då förloras en del av den värmen som barnet istället skulle kunna få runt sig.

Åkpåse som sovsäck till de allra minsta

Till de allra minsta barnen fungerar det alldeles utmärkt att använda den åkpåse många redan har i vagnen. Många av dessa åkpåsar är dessutom fleecefodrade vilket är både varmt och skönt samt hjälper barnet att inte glida ur under natten.

En annan fördel med åkpåsen är att den brukar vara öppningsbar i större utsträckningen vilket gör det enkelt att lägga ner ett sovande barn i åkpåsen.

Ex en sådan här åkpåse från Petite Cherle som många har kan användas eller någon annan liknande.  Eller ex denna åkpåse från Isbjörn som vi är igång och skall testa denna vinter.

Justerbar barn- och juniorsovsäck

Det finns några få modeller på sovsäckar som går att justera längden på. Dessa sovsäckar går fint att ha till barn när de är justerad till den kortare varianten. Men när barnet sedan blivit äldre och längre går den att förlänga till en juniorsäck. Supersmart tycker vi då det innebär att en bara behöver införskaffa en pryl som räcker längre! De modeller vi fått tips om här (tack Isabel och Maria!) är en sovsäck från det amerikanska REI samt en från Helsport.

Andra ex är Grow up kids från jack wolfskin

Tälta med barn - sovsäckstips

Tälta med barn - sovsäckstips

Anpassa en vuxensäck efter barnets längd

Om man redan har en bra sovsäck liggandes i förrådet är man kanske inte så sugen på att köpa en ny till barnet. Eller om man har möjligheten att få låna en lite för stor säck istället för att köpa en ny. I så fall går det precis lika bra att korta av och anpassa längden på en stor sovsäck till det korta barnet.

Ta ett rep eller ett skärp och knyt ihop sovsäcken så att den blir lagom lång för barnet. Det som möjligen kan vara problemet med detta sätt är att sovsäcken kan bli så pass bred för barnet att det är lite svårare att hålla kvar värmen i sovsäcken. Men så länge det inte handlar om kalla temperaturer så tror jag att detta fungerar alldeles utmärkt!
Tälta med barn - sovsäckstips