Galonbyxor till äldre barn?

Vi har fått en fråga till utebarn.se och då vi tänker att fler kanske klurar på samma sak så publicerar vi både fråga och svar här! Och då frågan kom upp nu igen väljer vi att publicera en reviderad version av det gamla inlägget! :)

Hej, såg ert test av galonbyxor som ni verkade rätt nöjda med. Rekommenderas det även till större barn (10år) om man vill ha ett billigare alternativ?
Mvh
Johanna

Hej Johanna!galonbyxor

Tack för din fråga! Vad gäller galonbyxor till lite äldre barn beror det lite på. Galonbyxor är nog egentligen lite bättre för de mindre barnen framför allt då de inte blir svettiga på samma sätt som äldre barn blir. Då galonbyxor andas ut svett och fukt väldigt dåligt är risken att det äldre barnet tycker att det blir för svettigt och varmt helt enkelt. Och blir man svettig vid aktivitet är risken stor att man blir kall när man står still.
Så då är det mer rekommenderat att istället använda ett par överdragsbyxor/skalbyxor som andas betydligt bättre även om det är några av de enklare och billigare varianterna. Många av de vanliga klädkedjorna har skalbyxor som andas helt ok och som enligt deras information ska stå emot en vattenplare på 10 000 mm, vilket som definieras som vattentätt.
Men det beror ju absolut på vad syftet är med byxorna. Ifall tanken är att ha ett par extra byxor alltid hängande på skolan är det ju absolut tillräckligt med galonbyxor. Är tanken att ha som dagliga överdragsbyxor för lek och stoj och tuffa uteaktiviteter skulle jag föredra ett par skalbyxor.
Jag personligen gillar inte galon, av ett antal anledningar… De andas riktigt dåligt och de är ganska mycket klumpigare att röra sig i. Men jag fattar grejen med att de står emot väta och lera på ett helt annat sätt än skalkläder. Men ett par bra skalbyxor ska klara en utedag med scouterna eller skolan tycker jag! :) Gillar man hängslor (gör ju att ryggen och magen ofta är mer täckta och man slipper glipan) så finns det ju bra skalbyxor med hängslor. Ofta går det ju att få tag på skalbyxor begagnat i relativt bra skick vilket ju gör att det inte måste vara väldigt dyrt! Och det är ju långt i från alltid som de dyraste är de bästa…
Hoppas svaret kan ge lite hjälp i valet!
Hälsningar
Emma
Länkar till fyra förslag på skalkläder: