Sy bärskydd av en Power Houdini

Med en ny bebis i huset förändrades mina behov av att klä mig (läs: oss, då min bebis mest vill hänga i bärselen…). Och eftersom jag har två lite äldre barn (6 och 8 år) så vill kunna röra på oss lätt och smidigt, och gärna utan vagn. Jag insåg ganska snabbt att jag behövde hitta ett bra sätt att hålla både mig och bebis (född i mitten på november) varm hela vintern. Och när jag av en händelse fick höra att min vän ville kassera sin halvtrasiga Power Houdini bad jag lite snällt om att få den för att genom återbruk sy ett bärskydd kompatibelt med någon av mina befintliga (välanvända och mycket älskade) Power Houdinis.

Plagget jag både klippt och använder själv är alltså en Power Houdini med går givetvis med vilken variant av varm tröja eller jacka som helst. Är din Power Houdini trasig? Eller har du fleecetyg som du vill använda istället? Då kan du köpa en lös dragkedja som reservdel hos Houdini!

Kanske är det fler som vill konvertera ett äldre plagg för ett nytt behov? Jag delar därför med mig av hur jag gjorde, steg för steg. Och jag lovar, det går att göra väldigt enkelt! Faktiskt även för dig som saknar en symaskin i hushållet (du behöver då istället sy steg 5 för hand och det är fullt möjligt!). Så sätt nu igång och sy bärskydd av en Power Houdini.

Steg 1: Kontrollera så att din befintliga varma öppningsbara tröja/kofta/jacka har en dragkedja som är kompatibel med den du tänker klippa och sy i. Vi insåg här hemma att den som skulle klippas i matchade en del av våra hoodies i hemmet, men inte alla. Olika tillverkare väljer olika typer av dragkedjor, även om YKK är den vanligaste till kläder av hög kvalitet. Men! Också YKK görs i olika storlekar på ”tänderna” i dragkedjan, samt i olika material.

Steg 2: Fundera noga på om du är redo att klippa sönder ditt plagg…

Steg 3: Lägg ut plagget platt på en större yta. Gör en tänkt linje från tröjans/jackans sidsömmar eller sidriktningen och uppåt mot axelvikningen. (Kanske vill du vara mer noga än jag och nåla eller rita var du sedan ska klippa?)

Sy bärskydd av en Power Houdini
Sy bärskydd av en Power Houdini

Steg 4: Klipp längs din tänkta linje på både höger och vänster sida. Ärmarna är nu lösa och kan läggas undan. Jag tänker att jag ska spara dem för att eventuellt sy något annat av dem. Kanske ett par byxor till lilla fröken? Eller handledsvärmare till mig själv?

Sy bärskydd av en Power Houdini

Steg 5: Du har nu hela stycket som ska bli ditt kommande bärskydd! Vänd nu stycket ut och in och sy igen ”ärmhålen” på båda sidor. Jag valde en bred och lång sicksack för att lätt kunna sprätta om jag behöver göra justeringar framöver. (Tyget är dock av sådant material som inte behöver sicksackas annars då det inte fransar sig.)

Sy bärskydd av en Power Houdini

Steg 6: Dra åt snodden på bärskyddet så mycket som du önskar. I mitt fall mycket då mitt barn fortfarande är litet och har korta ben. Har du ett äldre barn behöver du kanske inte dra åt mer än lite grann för att skapa en ”påse” som barnet kan ha fötterna inuti. Dra också gärna åt snodden på den tröja/jacka du har på dig för att skapa en lite mindre knölig passform.

Så här gjorde jag för att sy bärskydd av en Power Houdini. För den som vill går det att finjustera passformen på olika sätt, men i all sin enkelhet blev denna version något som snabbt och lätt fyllde mitt behov. Bärskyddet är idag ganska stort men jag låter det vara så då jag mest troligt kommer bära barnet under lång tid framöver (de två äldre syskonen bars i bärsele upp till 3-4 års ålder. Ibland alltså, ni vet vid de där tillfällena då benen totalt tar slut några hundra meter innan man är framme vid målet! Eller när de gosigt somnat i bilen och man vill väcka de små liven lugnt och försiktigt i bärsele istället för i en kall varuvagn på ica…) Luvan är också för stor idag men jag tänker att om den dras ihop kan det troligen passa ett äldre barn senare, så den låter jag var i nuläget.

Även om jag och bebis tillsammans blir väldigt varma på det här sättet så läcker det in kyla ovanifrån då där är helt öppet. Jag har då löst det genom att be min mamma sticka en gammal hederlig fuskpolo till mig… Men det går såklart att lösa på fler sätt, en sjal, en polotröja, en buff mm.

Sy bärskydd av en Power Houdini
Sy bärskydd av en Power Houdini

Också pappan kan knäppa in bärskyddet i sin fleece från Houdini! Och här nedan syns (lite i alla fall) när bärskyddet används innanför min bärjacka (från Mamalila).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *