Polarn O. Pyret skaljacka

TestpersonPolarn O. Pyret skaljacka

Sigrid 2 år gammal samt Stella 6 år gammal har varit testpersoner för Polarn O. Pyrets skaljackor. Medtestare har varit Sigrids mamma Jennie samt Stellas mamma Maria och pappa Emil.

Sigrid testade storlek 80 och den upplevs som stor i storleken, den passade bra trots att Sigrid har börjat använda 86-92 i andra kläder. Stella testade storlek 110 och den jackan upplevs normal i storleken.

Barnvänlighet

Sigrid kan inte ta på sig jackan själv. Jackans fickor används bara av vuxna att stoppa ner vantar i. Jackan var trång i halsen, med en fleecejacka under gick den inte att stänga alls.

För Stella var jackan lätt att ta på själv bortsett från en lite trög dragkedja i jackan, inga problem med dragkedjorna i fickorna. Bra med små remmar i dragkedjorna, vilket gör det lättare att greppa för att öppna och stänga.

Rörelsemöjlighet

Polarn O. Pyrets skaljacka har förböjda armbågar för att underlätta rörelse. Karborrejusteringen är bra för armsluten så man kan pilla in vantar (men inte så barnvänligt sen när de blir 3-5 och tar på sig jackan själv, då hade resår varit bättre) eller få plats med muddarna från fleecen. Bra att det inte finns muddar på skaljackan. Och jackan blev lite otymplig om man drog upp dragkedjan helt, som jag hade velat göra när det är blåsigt och kallt.

Stellas föräldrar upplever att Stella inte haft några problem att röra sig i kläderna. Bra med både gummiband och kardborrestängning i ärmslut.

Vattentålighet

Sigrid har ej testat denna jacka i regnväder, men sitta och rulla sig på våt mark fungerade bra för både jacka och byxor. Håller för lättare regn, ej testat i kraftigt regn. Klarat lek i fuktig miljö, gräs, buskar mm efter regn. (Enligt Polarn O. Pyret är dock kläderna testade för 10 000mm vattenpelare, vilket definieras som vattentätt. Reds anm.

SlittålighetPolarn O. Pyret skaljacka

Jag hade gärna sett dem efter ett år på förskolan och efter 10 tvättar, men tyvärr hann Sigrid redan växa ur kläderna under vintern, då overallen har fått tjäna som vardagsoutfitten. Så efter den korta hösten är plaggen fortarande välbehållna och fina.

Stellas jacka är välanvänd och ännu syns inget slitage.

Andningsförmåga

Jag upplevde inte att Sigrid blev svettig. Har inte upplevt några problem med att heller Stella blivit svettig i jackan.

Sammanfattning

Långa flärpar på dragkedjorna gör det lätt för barnet att stänga. Reflexer, fleece runt kragen och dragkedjeskydd vid hakan är smarta och genomtänkta detaljer. Bra och tåliga öglor att hänga upp jackan på en krok. Fin och väl synlig färg, bra kvalitet och fina tekniska egenskaper i materialen. En del insydda reflexer i både byxor o jacka. Gul är en bra färg ur aspekten att synas men jackans gula färg upplevs snabbt som väldigt smutsig. Jackan är dock dyr och upplevs som trång i halsen, särskilt om barnet har fleecetröja med krage under.

Polarn O. Pyrets skalkläder är välkända och på många krokar på förskolorna hänger skalkläder just därifrån. Utebarns testpanel kan på många sätt förstå varför! Kläderna är gedigna och tåliga, lekvänliga och har fina glada färger! Men i testet av skalkläder har också frågan väckts huruvida barn verkligen har behov av skalkläder med så fantastiska egenskaper? I väldigt många fall räcker det gott med galonställ från loppisen i grannskapet. Men om man nu gör valet att istället har skalkläder till sina barn kan vi verkligen rekommendera de från Polarn O. Pyret!

Läs mer om skalkläder, galon och valet av material i barnens ytterplagg. 

Polarn O. Pyret skaljacka