Ergobaby Original

Grundinformation Ergobaby Original med/utan spädbarnsinlägg

Sittställning: grodposition
Bärsätt: mot bröstet, på ryggen, på höften
Vikt: 690g
Bärsystem: ergonomiskt midjebälte , bröstrem och vadderade axelremmar
Förvaringsfickor: En ficka med dragkedjestängning
Barnets vikt o längd: Nyfödd-20kg. Fram till ca 4-5mån med separat spädbarnsinlägg.

Testpersoner

Ergobaby Original har vi använt dagligen till båda våra barn under lång tid och på flera resor och vandringar. Många timmars testande! Stora E började sitta i selen vid ca 8 månaders ålder då det var då vi fick ärva den efter hans kusin. Eftersom jag gillade den så mycket till stora E skaffade vi ett spädbarnsinlägg inför att lilla E skulle födas. Vi testade därför att bära lilla E i vår Ergobaby Original med spädbarnsinlägg. Sedan ca 4,5-5 månaders ålder använder vi den utan spädbarnsinlägget. Främst är det vi föräldrar som burit, men även mormor har burit kortare stunder.ergobaby original

Att ta av och på selen

Midjebältet knäpps enkelt på plats själv, likaså axelremmarna träs enkelt på. Det som däremot kan vara lite klurigt är att knäppa bröstremmen som vid magbärande ju då hamnar på bröstryggen. Det tog mig några gånger innan jag lyckades göra det själv och än klurigare blir det när jag har bärselen ovanpå min jacka.

Att ta av selen är betydligt enklare.

Se Ergobabys filmer om hur selen tas på.

Justering av selen

Alla spännen nås av bäraren även då barnet sitter i. Det kräver dock att en är lite smidig för att kunna justera bröstremmen (bröstryggsremmen) vid magbärande. Även spännena på axelremmarna kan vara lite kluriga att nå då de ofta hamnar strax bakom armhålorna. Fördelen är dock att det sällan behövs några justeringar annat än om selen har burits av någon annan.

Att trä i och ur barnet

Vid magbärande är det väldigt enkelt att placera barnet i selen! Midjebältet sätts på plats och sedan hålls barnet direk mot din mage i grodposition. Sedan lyfts selen upp och axelremmarna träs på. Likaså att lägga ner ett sovande barn är enkelt om en låter barnet sova vidare med selen under sig i vagn/säng.IMG_7384 kopia

Att sätta barnet i bärselen på ryggen är svårare, det kräver antingen hjälp eller ett så pass stort barn att det åtminstone delvis själv kan medverka. Jag vill minnas det som att sonen klarade detta vid ca 10 mån ålder, då förstod han att han skulle vara kvar sittande i soffan och på selen medan jag trädde på selen och trädde i armarna i axelremmarna. Men även här finns säkerligen trix jag inte hunnit lära mig

Se Ergobabys filmer om hur barnet träs i och ur.

Hur bekväm att bära?

Utformningen av bärselen Ergobaby Original gör att barnet sitter som om du bar det i famnen vilket gör att det kommer nära din egen kropp. Detta upplever jag som ett bra och behagligt bärsätt, dels kommer tyngden av barnet nära din kropp och dels ger närheten till barnet en positiv känsla. För att få en riktigt bekväm bärposition krävs det att midjebandet sitter ganska så hårt så att det faktiskt ger stöd.

Vid längre tids bärande ger selen en viss belastning i bröstryggen, särskilt om selen inte är ordentligt inställd och sitter relativt tight.

Vid ryggbärande är denna bärsele bekväm att bära, dock kan den upplevas som mjuk i sin utformning då det endast är tyg som håller barnet på plats och inte någon stabilare konstruktion. Ju äldre barnet blir desto bättre sitter det i ryggposition, dock skulle jag inte välja att gå några längre sträckor med min 2,5åring på ryggen.

Hur bra sitter barnet?

Spädbarn behöver ett separat spädbarnsinlägg för att kunna bäras i Ergobaby Original. Personligen gillade jag inte detta alls utan tyckte det mest var bökigt att först placera barnet i ett inlägg och att sedan placera inlägget i selen. Jag testade ett antal gånger för att jag verkligen ville att det skulle fungera då jag visste hur mycket jag uppskattat selen till storebror. Men till slut insåg jag att jag mest blev irriterad på den och la helt enkelt undan selen några månader tills lillasyster växt till sig. Under tiden använde vi istället bärsjal eller Stokke MyCarrier bärsele.

ergobaby

När lilla E blivit ca 4,5-5 månader hade hon växt sig tillräckligt stor samt var tillräckligt stark och stabil i nacken för att kunna sitta i Ergobaby Orginal bärsele utan spädbarnsinlägg och nu sitter hon riktigt bra. Grodposition mot mig och med möjlighet att röra armar oh huvud precis som hon vill, samtidigt som hon kan somna tryggt med huvudet mot min bröstkorg. Sambon som är mer bredaxlad och mer muskulös än jag tycker inte riktigt lika bra om denna sele då det kan upplevas som att lilla E inte riktigt får plats i selen om inte inställningarna blir helt rätt.

Vid ryggbärande sitter ett barn på ca 9-15 månader väldigt bra i bärselen. God möjlighet att röra armar och huvud och om barnet somnar kan solskyddet/luvan fällas upp så att barnet får stöd.

Att packa med sig

Denna bärsele är verkligen otroligt smidig att ta med sig! När den inte används blir det väldigt liten att ta med och om den rullas ihop kan den dessutom packas ihop så att solskyddet/luvan blir som en packpåse.

Smarta detaljer

Ett förvaringsfack mitt på bärselen för smågrejer samt ett fack där solskyddet/luvan kan stoppas ner när det inte används.

Sammanfattning

Ergobaby Original bärsele är min absoluta favorit bland de selar jag testat! Framför allt för att den både blir väldigt smidig att packa ihop men samtidigt är bekväm och skön att bära och dessuto

IMG_7138m är väldigt enkel i sin utformning. Om jag är iväg någonstans och behöver parkera vagnen kan jag enkelt och snabbt sätta mitt barn i selen och ha båda händerna fria. Lika enkelt och snabbt kan jag sedan lägga ner ett sovande barn eller bara packa undan selen för att den inte längre behövs.

Denna bärsele har varit med oss på oräkneliga ställen, alltifrån promenader hemmavid, vandringar i bergen i USA, på flygplatser, i varuhus och många timmar hemma.

Köp Ergobaby Original bärsele hos Lekmer.se