Lära sig färger

Att alla barn är olika och lär sig saker i olika åldrar är självklart. Men om vi ska tro på sjukvårdsrådgivningen 1177 (vilket jag gör!) så är det vanligt att barn börjar intressera sig för färg och form i ålder 2-3 år. De börjar då lära sig att sortera efter färg och form.

Vi hittade på ett litet spel för stora E när han började intressera sig för färger när han var drygt 2år. Detta spelet var väldigt roligt när han höll på att lära sig färger. Och än idag, nästan två år senare är det ett populärt spel här hemma! Så om några månader, eller ett halvår är det dags för lillasyster att lära sig färger.

Material:

  • Äggkartong (gärna ofärgad)
  • Pennor i olika färger
  • Småprylar (ex. pärlor, mjölkkorkar, gummiband, blad, påsklämmor) i olika färger
  • Liten ask eller skål för att lägga småprylarna i
  • Ev. färgtärning

lära sig färger

 

Tidsåtgång:

10min förberedelser.

10-20 min för att spela.

Gör så här:

Klipp av äggkartongen i lagom storlek. Rita hålen i äggkartongen i olika färger. Låt barnet lägga ner småprylarna i samma färg som hålet i äggkartongen. Ett enkelt och kul sätt att lära sig färger!

lära sig färger

Variant:

För de lite större barnen går spelet att variera med att lägga till en färgtärning. Slå tärningen och välj en småpryl med samma färg som tärningen visar.

För de ännu större barnen går detta att spela tillsammans. Lägg alla småprylar i en skål. Slå med tärningen och ta en småpryl i samma färg och lägg på rätt plats i äggkartongen. Om det inte längre finns en småpryl i den färg tärningen visar är det den andra spelarens tur. Vinner gör den som lägger sista småprylen i äggkartongen.

lära sig färger