Lär barnen Hitta Vilse

Tänkte att det kan vara på sin plats att prata lite om det högaktuella ämnet att ett barn kan gå vilse… Med ALL respekt till föräldrar och närstående till flickan i Hälsingland som gick vilse och var försvunnen i 13 timmar. Vi känner för alla inblandade och är också otroligt tacksamma att hon hittades välbehållen!

I den omfattande sökinsatsen var det fjällräddningen, polisen, frivilliga från allmänheten. Både ortsbor, Missing People och en orienteringsklubb var engagerade för att hitta flickan. Och slutligen var det just det stora sökinsatsen och en hund (polishund?) som faktiskt hittade henne! Fantastiskt! Tänk vilken organisation vårt land har möjlighet att på så pass kort tid ordna!

Varje år är det ungefär 700 barn som går vilse i naturen. Och som tur är hittas de allra flesta inom bara någon eller några timmar!

lär barnen hitta vilse

Förebyggande råd

Bestäm en hitta-varandra-plats

Detta råd fungerar precis lika bra i stan, på konserten, vid majbrasan, stranden eller på fjället. Bestäm tillsammans med barnet en tydlig plats där ni möts ifall ni skulle komma bort från varandra. En lyktstolpe som någon klottrat på, en staty, den stora stenen som ser ut som ett troll eller trädet som är vridet.

Om ni vandrar i tät skog kan det vara bra att bestämma mötesplats vid exempelvis varje orange ledmarkering.

Färgglada kläder

Klä både barn och vuxna i färgglada kläder som är lätta att hitta! Det råder två typer av färgmoden bland friluftsfolk just nu. Dels de riktigt färgglada i många olika nyanser, rosa, grönt, blått, gult och orange! Men det blir också mer och mer populärt att klä sig i naturfärgerna skogsgrönt och brunt…. och därmed också väldigt mycket svårare att hitta varandra…

Sätt gärna en reflexväst på barnet!

Generellt är det bra att klä barnet enligt lager-på-lagerprincipen.

Låt barnet bära sin egen ryggsäck

Låt gärna barnet bära lite vatten, en mindre fika och en varm tröja i sin egen ryggsäck. Om barnet skulle komma bort vet du att det har både vätska och energi att fylla på med och något som håller det varmt.

Märk barnet

Skriv barnets namn samt närståendes namn och telefonnummer på armen på barnet.

lär barnen hitta vilse

Lär barnen Hitta Vilse

Civilförsvarsförbundet har skapat en utbildning för barn som handlar om just vad man ska göra om man går vilse. I denna utbildning får man träffa figuren Vilse som lär barnen ett antal knep som man kan göra om man skulle gå vilse.

Lär barnen hitta vilse

Hitta Vilse-stigar

På ett antal ställen i Sverige finns färdiga små Hitta Vilse-stigar man kan gå tillsammans med barnen. Längs dessa stigar möter man Vilse på olika små skyltar. Där berättar Vilse om hur man kan krama träd, göra stopptecknet, bygga en koja och hänga upp färgglada saker i buskar och träd.

Gå en Hitta Vilse-utbildning

Civilförsvarsförbundet har utbildningar för barn i Hitta Vilse-konceptet. Gå gärna en sådan kurs tillsammans med barnen. Kontakta Civilförsvarsförbundet för att få reda på var närmsta kursledare finns, eller bli en själv! Lär barnen Hitta Vilse!

Hitta Vilse-konceptet har också en del prylar som hjälper barnen att associera till utbildningen innehåll när barnen väl är ute i naturen. En visselpipa, ett diplom på väggen hemma eller ett Hitta Vilse-klistermärke på vattenflaskan kan vara sådana saker som gör att det hela tiden blir naturligt att prata om vad man ska göra om man går vilse.

Hitta Vilse

Om ett barn ändå går vilse

Larma 112

Om du anar att ditt (eller någon annans barn) gått vilse och är försvunnet, larma GENAST polisen! Det är av högsta vikt att en sökning kan börja omedelbart. 112 kommer att ställa ett antal frågor om händelsen och om barnet och under tiden ser de också till att sökinsatsen påbörjas. INGENTING fördröjs under tiden som 112-operatören ställer frågorna till uppringaren! Även efter att samtalet avslutats är det bra om du är tillgänglig på telefon då det kan uppkomma fler frågor som SOS 112 och övriga organisationer kan ha god hjälp av.

Stanna på platsen

Se till att någon vuxen stannar på platsen där barnet försvann! Om barnet återvänder dit är det viktigt att någon finns där.

lär barnen hitta vilse