Kastanjefigurer

Gör barnen sånt här nu förtiden? – det var min pappas fråga när vi pratade om att göra kastanjefigurer. 20 min senare var han och A på 2,5 år ute och plockade kastanjer och lite senare samma dag satt vi alla runt köksbordet och byggde. Vi tyckte alla det var roligt och vi pratade om olika konstruktioner och tekniker och vad vi skulle bygga. Det är super kul att bygga dess höstliga figurer.

”Titta ett får morfar” ropade A entusiastiskt.

De små barnen tycker det är roligt att leka med figurerna och vara med och bygga. De kan inte bygga själv då det är lite svårt att trycka in tandpetarna i kastanjerna. Men lite större barn kan absolut bygga själv. Varför inte göra det hela familjen tillsammans!

När ni väl börjat finns inte mycket begränsningar. Kastanjer kan en ofta hitta i mängder. Och att gå och samla och plocka kastanjer kan ju vara en rolig och mysig höstaktivitet i sig. Tandpetare kan du få tag på billigt om du inte redan har en låda liggande hemma. På detta sätt har ni med små medel skapat mängder av möjligheter till kreativt skapande.

Material

  • Kastanjer (många och gärna olika storlekar)
  • Tandpetare (gärna lite hårdare och spetsiga)
  • ev, liten syl eller skryvmejsel

Tidsåtgång:

Hur lång tid detta ska eller får ta är helt upp till utföraren.
Det som är ett måste som kan ta lite tid är att hitta ett kastanjeträd och plocka många kastanjer.
Sen får du sätta av att det tar en liten stund att få ihop figurerna med det är ju det som är hela grejen. Ju fler kastanjer ju mer kan ni bygga!

Gör så här:

Börja med att plocka kastanjer och inhandla tandpetare om ni inte har det hemma.

Tryck tandpetarna in i kastanjerna så de fastnar och bygg ihop flera kastanjer med tandpetare emellan.
Har du de spetsiga tandpetarna brukar det fungera att trycka in tandpetarna själv. Men har du lite tunnare tandpetare eller tandstickor kan du behöver göra ett hål med en liten syl eller liten skruvmejsel innan. Tänk på att inte ta en för stor skruvmejsel utan en som passar storleken på tandpetaren.

NU är det bara att sätta igång att skapa! Bygg djur med olika kroppsdelar och huvuden och fötter. Använd gärna ex mindre kastanjer som händer och fötter. Använd kastanjeskal som sköldar, hattar eller liknande.

Variant:

Finns ju egentligen ingen begränsing vad man kan bygga. En variant istället för att bygga figurer är att försöka bygga torn eller andra konstruktioner.
Hur högt torn kan vi bygga? Hur måste vi bygga för att konstruktionen skall hålla?…. Här finns det utmaningar även för stora barn eller vuxna. :0)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *