Ett, två, tre, fyra nationalparker!

Sverige har i dagsläget 30 nationalparker och sedan vår dotter Hilda kom till världen i mars 2015 har vi besökt minst en om året tillsammans. Som en kul grej, och inspiration vid planering av vandringar, har vi tillsammans satt det gemensamma målet att besöka alla Sveriges nationalparker. Tar vi en om året är vi klara år 2044!

#1: Fulufjället

Sommaren 2015 besökte vi Fulufjället, Hilda var fem månader gammal och hängde i bärsele. Besöket i själva nationalparken var inte särskilt långt, men målet desto häftigare; Njuperskärs vattenfall (Sveriges högsta).

#2: Stenshuvud

I Skåne har vi kompisar som vi träffar ett par gånger per år. När de är hos oss får de känna på stadspulsen och när vi kommer till dem erbjuds Sveriges i särklass bästa B&B mitt ute på landsbygden. Älskar konstraster! Sommaren 2016 spenderade vi ett par dagar tillsammans och när vi bilande runt på Österlen hade vi turen att besöka vackra Stenshuvud. Solen sken, barnen lekte i sanden och det var endast tårna som badade i det kalla vattnet!

#3: Store Mosse

Precis vid nyår 2017 besökte vi Store Mosse i Småland. Hilda vandrade glatt med på Svartgölsleden som går från Östra Rockne ut till Svargörlen. Fram och tillbaka är det 3700 meter och leden är anpassade för både rullstol och barnvagn. Längst ut, intill Svargölen, finns det bänkar och bord och där käkade vi vår medhavda lunch och njöt av naturen medan snön yrde i luften.

Efter vår lilla vandring mötte vi upp ett par kompisar vid naturummet. Barnen fick leka, spana fåglar, lägga pussel och vårt besök avslutades med att vi tillsammans gick Skogstrollens stig. Naturrummet är väl värt en avstickare till om man är ute och kör genom de Småländska skogarna!

#4: Söderåsen

I maj åkte vi åter till Skåne för en långhelg hos våra kompisar och då vi ändå var i trakterna kändes det perfekt att fånga Söderåsens nationalpark. Alltså wow! Bokskogen visade sig från sin vackraste sida, vi såg ödlor, dramatiska dalar och hörde vattnet rinna i bäcken. Sällskapet var dessutom perfekt och trots stundtals kuperad terräng gick Hilda hela Kopparhattsrundan (4 km) själv. Besöket avslutades med glass i solen.

Sommarens inplanerade äventyr

Vi har lovat att inte stressa för att uppnå vårt mål utan fullt ut njuta av alla härliga resor och upplevelser denna utmaning ger. I skrivande stund väntar sommarlov och semester runt hörnet och i samband med SM i agility kommer vi besöka både Färnebofjärden och Skuleskogen. Har du varit där? Vi tar gärna emot tips på platser man inte får missa!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *