Cykelhjälm i lådcykel eller cykelkärra- Vad gäller egentligen?

Nu när vi har lite cykeltema under våren tänker vi att det är bra att reda ut ev. frågetecken angående vad som gäller. När vi började cykla lådcykel började jag själv fundera på hur man skulle göra egentligen.  Skulle Agnes ha cykelhjälm på sig även om hon satt i babyskyddet? Kan man cykla med barn som bara är några månader? De kan ju inte ha cykelhjälm? Vad är en bra cykelhjälm för min dotter? Frågorna och funderingarna var faktiskt några stycken så jag tänkte att det var lika bra att försöka reda ut och ta reda på….

cykelhjälm barn

Cykelhjälm på barn i lådcyklar och cykelkärror?

Det känns naturligt för de flesta föräldrar att barnen skall ha hjälm när de cyklar själv eller åker på mammas eller pappas cykel. Men visst ser man barn som cyklar utan lite då och då. Huvudskador vid cykelolyckor är inte roliga. Just nu finns det lag på att barn under 15 år skall bära cykelhjälm. Än så länge finns det inte en lag för vuxna. Även om jag tror det kommer framöver. Frågan är nog bara hur länge det dröjer. Men med den gällande hjälmlagen, vad är det egentligen som gäller?

Enligt lagen skall barn upp till 15 år ha cykelhjälm. Barnen kan bli stoppade av polisen men inte straffas om de inte har det. Men du som vuxen kan få böta om du skjutsar ett barn på din cykel om barnet inte har hjälm. Boten är idag 500kr.

Dock så gäller lagen endast på cyklar med två hjul. Dvs. enligt tolkningarna är det inte lag på att barn i cykelkärror och lådcyklar med 3 hjul skall ha hjälm. Cykeln räknas ha fler än två hjul när du har cykelvagn. På 2-hjulade lådcyklar är det enligt tolkningen lag att barnet har hjälm.

De flesta instanser som vi kollat hos verkar ense om denna tolkning.  Det finns inte direkt en lag som berör de numera populära cykelvagnarna och lådcyklarna. Det finns inte heller något, enligt NTF, rättsfall där hjälm i lådcykel och cykelkärra har prövats.

Oavsett vad lagen säger kan det så klart vara lämpligt att ha hjälm. Hos alla instanser som NTF, Trafikverket, Transportstyrelsen m.fl. är rekommendationen att hjälm skall användas.

Cykelhjälmskravet gäller alltså endast cyklar med två hjul. Det innebär även att det inte är lag på att ha cykelhjälm när barn cyklar trehjuling eller sparkcykel. Dessa två fordon klassas som leksaker enligt lagen.

Bebis i babyskydd

I flera lådcyklar finns det möjligt att använda babyskyddet för mindre barn. Vissa varianter har färdiga lösningar med ex. isofix-fästen på bänken i lådan.  Men vi har även sett att föräldrar hittar på egna lösningar till att fästa babyskyddet. Vad gäller med cykelhjälm då? När bebisen är riktigt liten är det ju inte lämpligt/möjligt att cykelhjälm på dem. cykelhjälm lådcykel

I trehjulade lådcyklar finns det alltså ingen lag som styr att du måste ha hjälm på ditt barn. Jag har själv velat över denna fråga. Det sitter så inarbetat att barn skall ha hjälm när de åker cykel så det är svårt att tänka att det är ok utan. Men tänker man efter och tänker lite logiskt så sitter bebisen väldigt bra skyddad i babyskyddet. Så länge det använts som det ska med störtbåge, bälte etc. Frågan är om inte bebisen sitter bättre skyddat där än om ett större barn skulle sitta i en cykelsadel eller liknande.

När det gäller två-hjulade lådcyklar är det enligt tolkningen av lagen krav på cykelhjälm. Eller egentligen om man nu skall titta ner på detaljerna så heter det faktiskt att barn skall använda hjälm eller annat lämpligt huvudskydd vid cykling. Här kan man alltså tolka att babyskyddet är ”annat lämpligt huvudskydd”. Har inte själv pratat med polisen men jag skall ha förstått att detta även är deras tolkning av lagen. Tror inte det finns några rättsfall om detta heller. Men jag tycker personligen att det låter rimligt. Dock när jag cyklade med min dotter som nu hunnit bli snart året så fick hon ändå ha cykelhjälm när hon satt i babyskyddet.

Småbarnshjälm

Rekommendation är att barn under 7 år skall ha en så kallad småbarnshjälm. En småbarnshjälm är en cykelhjälm som också är lämplig vid lek, eftersom den har ett spänne som cykelhjälm lådcykelautomatiskt löser ut om barnet fastnar med hjälmen. Småbarnshjälmar är utvecklade för att barnen skall både kunna cykla men också leka med hjälmen på. Du känner igen småbarnshjälmarna då de har gröna spännen under hakan. Det spännet går upp om barnet fastnar i något. Hjälmen skall också vara CE-märkt.

En annan rekommendation som NTF sprider är att inte sätta klistermärken på hjälmen då det försämrar hjälmens skyddsegenskaper.

Jag velade själv en massa när jag skulle köpa hjälm till Agnes. Vilken är bäst, vilken färg etc… Tyckte faktiskt det var ett svårt val. Men till slut bestämde jag mig bara för att det var inte så svårt. Så länge jag köpte en som var CE märkt och hade grönt spänne. Så det fick fick bli en sån här från OK Baby Det kommer säkert bli toppen.

Om man vill nörda in mer på ämnet kan man ex läsa följande:

Folksam gör test på barncykelhjälmar