Hur ska en cykelhjälm sitta rätt?

Vi älskar att cykla och vill gärna få fler att cykla mer! Men vi förfäras ofta hur illa många cykelhjälmar sitter på barns huvud. Det är tråkigt och hjälmen hjälper ju faktiskt inte som det är tänkt om den inte sitter på huvudet. 70% av cykelolyckorna drabbar panna/tinning och tyvärr ser vi många barn där hjälmen just sitter alldeles för långt bak och inte skyddar just dessa delar av huvudet. Vi hoppas med denna artikel kunna öka kunskapen om vad som faktiskt är bäst för barnen. Så dela den gärna med de du känner som kanske kan behöva lite inspiration.

Ofta sitter hjälmen dåligt för att den aktuella hjälmen inte passar just det barnets huvud men också för att hjälmen inte alls är rätt inställd. Så för alla er som är osäkra kommer här en guide som svara just på frågan ”hur ska en cykelhjälm sitta rätt”?

Så ser du till att barnen hjälm sitter rätt

  1. Hjälmen ska kännas skön! – Om hjälmen är skön på huvudet tror vi att det ökar sannolikheten att den faktiskt kommer användas!
  2. Hjälmen ska passa på huvudet – prova så att hjälmen faktiskt passar det barn den ska skydda
  3. Barnets hjälm ska sitta bra, inte för löst. En hjälm ska inte kunna glida så pass att den hamnar snett. Den får inte heller kunna ramla av eller skjutas framåt eller bakåt så att panna eller bakhuvud är fritt.
  4. Din eller barnets hjälm ska inte sitta så långt bak i nacken så att den glider bakåt. Detta är det vanligaste misstaget och ca 70% av cykelolyckorna drabbar panna/tinning.
  5. Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa!
  6. Hjälmen ska inte kunna glida framåt ner över ögonen
  7. Den ska sitta rakt uppe på huvudet – två fingrars bredd ovan ögonbrynen
  8. ”Kopplingarna” på hjälmen ska sitta strax under öronen
  9. Du ska få plats med ett finger mellan hakan och spännet
Hur ska en cykelhjälm sitta rätt?
Hur ska en cykelhjälm sitta rätt?
Hur ska en cykelhjälm sitta rätt?

Tänk på att hjälmen kan behövas bytas

En hjälm åldras i plasten, ca 5 år håller en hjälm beroende på hur mycket hjälmen används. Så du kan lugnt låta hjälmen ärvas till exempelvis syskon om du vet hur och hur länge den är använd.

En gång i gatan – byt hjälm! Det kan uppstå sprickor i hjälmen som gör att den nästa gång spricker helt. Om barnet faller så att hjälmen slår i backen bör du alltså byta ut den.

Kolla in vad Cykloteket har för cykelhjälmar
Kolla in vad Tooorch har för cykelhjälmar
Kolla in vad Lekmer har för cykelhjälmar

Hur ska en cykelhjälm sitta rätt?

Vad betyder CE-märkning, EN1078 och MIPS?

NTF = Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande – organisation som verkar för en säker trafik
CE-märkning = Läs mer om vad det innebär hos NTF: https://ntf.se/fragor-och-svar/cyklar/hjalmar/vad-innebar-ce-markning-av-cykelhjalm/
EN1078 = detta betyder att hjälmen är ägnad för cykling
MIPS = rotationsskydd inuti hjälmen som ger ett bra skydd vid sneda islag

Grönt spänne på barnhjälmar

Småbarnshjälm = hjälm med grönt spänne. Grönt spänne löses ut om barnet skulle fastna i hjälmen och förhindrar att barnet blir hängande i hjälmen. Detta rekommenderas för barn under 7 år. Sedan kan en räkna med att barnet tar av sig hjälmen vid lek. Men vi tänker också att en själv bäst känner sitt barn och kan bedöma om det är rimligt eller om barnet behöver en hjälm med grönt spänne längre. NTF har gjort en marknadsöversikt på vilka hjälmar som har både grönt spänne och MIPS. https://ntf.se/konsumentupplysning/marknadsoversikter/cykelhjalmar/

Lag på cykelhjälm för barn

Sedan den 1 januari 2015 är det i Sverige lag på användning av cykelhjälm för den som är under 15 år och som färdas på en tvåhjulig cykel. Och detta har gett resultat i form av minskad dödlighet hos barn. Dödligheten hos barn i cykelolyckor har halverats efter det att lagen om obligatorisk cykelhjälm infördes. NTF anser att cykelhjälmslagen borde gälla alla, både barn och vuxna. Årligen skadas så många som 2500 personer så illa att sjukhusinläggning krävs. I Australien där det finns lag på cykelhjälm för alla minskade antalet döda cyklister till hälften så många. Och i Australiens delstat Victoria minskade skallskadorna med så mycket som 70%.

Så vi hoppas att ni har lärt ett något nytt här i vår guide ”Hur ska en cykelhjälm sitta rätt?”!

Cykelhjälm i cykelvagn och lådcykel – vad gäller egentligen?

Cykelvagn med ställbart ryggstöd

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *