Babybjörn Original bärsele

Grundinformation Babybjörn Original bärsele

Tillverkare: Babybjörn
Sittställning: 
med benen hängande rakt ner
Bärsätt: mot bröstet samt utåtvänt läge
Vikt: 510g
Bärsystem: bärs genom remmar som korsas över ryggen
Förvaringsfickor: Nej
Barnets vikt o längd: 3,5kg och 53cm till 11kg (för utåtvänt läge minst 5 mån). Om barnet är 3,5-4,5kg ska de extra benslejfarna användas.

Testpersoner

Babybjörn Original bärsele har vi använt många timmar till tre olika barn. Vi är 4 vuxna (2 män och 2 kvinnor) som har lite olika kroppsform och styrka. Använd under några månader tills att barnen blev så pass tunga att vi istället föredrog annat bärdon/annan bärsele.

Att ta av och på selenBabybjörn Original

Mycket enkelt då det enbart är att trä i armarna i axelremmarna. Sittdelen av selen spänns fast i axelremmarna och selen är på plats. Kan nog inte bli enklare.

Justering av selen

Alla spännen nås av bäraren även då barnet sitter i då denna bärsele enbart går att justera i axelremmarnas längd. Viss justering kan dock göras genom att plastspännet på ryggen flyttas så att ”krysset” på ryggen sitter olika.

Storleken på selen går att justera efter barnets längd innan barnet placeras i selen. Minimilängd är 53cm och den går upp till  90cm.

Att trä i och ur barnet

Vid bärande mot bröstet är det väldigt enkelt att placera barnet i selen! Trä selen på dig, håll barnet mot dig, fäll upp sittdelen och sätt fast sittdelen i de fyra punkterna. Lätt att förstå sig på även första gången den används. När barnet tas ur kan en antingen lyfta barnet upp ur selen eller knäppa av hela bärdelen av selen.

Babybjörn Original

Hur bekväm att bära?

Utformningen av bärselen gör att denna bärsele ger en hög belastning på bröstryggen och på axlarna. Då det saknas midjebälte kommer all tyngd över just axlar och bröstrygg. Att axelremmarna enbart korsas på ryggen gör dessutom att belastningen inte fördelas över hela ryggen så som görs på exempelvis Babybjörn Miracle. Ju tyngre barnet blir desto högre belastning.

Hur bra sitter barnet?

Små barn sitter helt ok men selen kan upplevas som instabil och lite svajig om en bär ett spädbarn. Ett barn på några månader sitt bra och stabilare när de är stort nog för att liksom fylla ut utrymmet mellan bäraren och bärdelen. Dock sitter barnet inte i grodposition som är det som rekommenderas utan benpositionen är hängande rakt ner.

Att packa med sig

Denna bärsele är verkligen otroligt smidig att ta med sig! Tar liten plats, är lätt och snabb att ta på sig och väger väldigt lite. Det är en av de stora fördelarna jämfört med andra modeller.

Smarta detaljer

Enkelt att fälla ner huvudstödet om barnet vill titta ut sittande inåtvänd bröstposition eller om barnet bärs utåtvänt.

Sammanfattning

Babybjörn Original bärsele är en av de allra enklaste bärselarna på marknaden. På gott och ont. Den är enkel och smidig att använda och lätt att justera efter barnets längd. Då Babybjörn Original bärsele saknar midjerem och ryggplatta är den dock inte särkilt bekväm att använda längre stunder eller med lite tyngre barn. En liten incident hände en gång då vi använde den och det var att lilla E´s finger kom i kläm i en av fästena för bärdelen. Detta är ganska lätt hänt då fästena sitter precis där barnet har sina armar/händer.

Vi rekommenderar Babybjörn Original som en första bärsele för de allra minsta barnen eller som en sele för resan som kräver liten packning (och där selen inte kommer användas mer än kortare stunder).

Köp din Babybjörn Original hos Babyshop.se