Test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019

Vår testpanel har fått ut nya eller begagnade kläder från olika märken och har testat dem under ca 3-4månader. De har sedan alla fått svara på samma frågor och vi har valt att publicera inklusive frågorna då detta gör det enklare för dig som läsare att jämföra de olika plaggen och märkena. Vi har denna våren låtit två barn testa skaljackor från Polarn O. Pyret, en 5-åring i strl 110 och en knappt 2-åring i strl 86. Här kan du ta del av vårt test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019.

Köp skaljacka hos Polarn O. Pyret

Vilket märke testar ni? Polarn O. Pyret

Vilken storlek har barnets testkläder? Och vilken storlek har barnet vanligtvis i kläder? Hur upplever ni storleken?
Stl 110. Normalt stl 110-116 i tröjor med lång ärm. Jackan passar bra, upplever den som normal till lite stor i storleken

Stl 86. Normalt övre delen av 74/80. Jackan passar bra, upplever den som normal i storleken.

Test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019
Test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019

Hur har ni tyckt att passformen varit? (Rörelsemöjlighet, fastnar de någonstans?, glider kläderna ex. om byxorna glider upp från kängor/stövlar?, kall glipa mellan ex. jacka och byxa?, finns det förböjda armbågar/knän?)
Strl 110: Jackan sitter bra, skönt att den går ner över rumpan. Bra med justerbara ärmslut så att händerna blir fria. Bra huva som sitter bra på huvudet utan att begränsa synfältet men skyddar ändå mot stänk. Upplever att delen framför munnen är lite stel och därför extra lätt hamnar i munnen.

Strl 86: Jackan sitter bra, har svängda sömmar fram som gör att den inte blir bylsig. Det är skönt att den går ner över rumpan lite. Bra med justerbara ärmslut så att händerna blir fria och det mjuka fleecetyget är en favorit mot de små toddlerhänderna. Upplever att delen med dragkedja framför munnen är lite stel och därför hamnar lite i vägen. 

Med puffjackan från Polarn O. Pyret under som vi också har testat har skaljackan dock blivit lite för tight och vi upplever det som att rörelsefriheten har minskat lite med den kombinationen. Puffjackan går även att knäppa in i skaljackan med knappar, men vi upplever inte att det förbättrar situationen. Det beror kanske på de lite svängda sömmarna fram som vi upplever som positiva när vi använder jackan ensamt.

Test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019
Test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019

Färg? Blekt?
Strl 110: Blå. Färgen är helt opåverkad.
Strl 86: Ljust grön, nästan lite turkos. Har hållit färgen bra, men är ganska smutskänslig.

Är testkläderna begagnade eller nya?Nya

Har ni tvättat testkläderna? Har ni återimpregnerat de någon gång?
Strl 110: Vi har ansträngt oss att tvätta lite mindre den här gången. W som testar gör det med besked, så lerbad är vardagsmat. Men det har funkat bättre än förväntat att bara borsta bort grusen när den torkat. Dock blir inte färgen så fin på de ytor där leran torkat in. Totalt tvättad 4-6 gånger. Återinpregnerad vid 2 tillfällen.
Strl 86: Vi har ansträngt oss att tvätta lite mindre den här testomgången än vad vi gjort med tidigare kläder. Det har funkat bättre än förväntat att bara borsta bort grusen när den torkat. Dock blir det en del frukt- och matspill när en 2-åring äter ute och jackan har sett ganska solkig ut vid ett antal tillfällen. Totalt tvättad 4-6 gånger. Återinpregnerad vid 2 tillfällen.

Test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019
Test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019

Slitna partier? Slitna/trasiga/hela fothällor?
Strl 110: Slitningar i skyddet för dragkedjan vid munnen. På grund av stelheten har den alltså hamnat i munnen vilket inte brukar hända annars. Här har W bitit så att det gått hål. Det har jag dock lagat och efter att vi pratat om att inte bita, så har det inte gått hål igen.
Strl 86: Något lite slitet i ärmslut, samt vid dragkedjans övre skydd.

Har barnet blivit blött igenom någon gång?
Strl 110: Nej, men blött in vid ärmslut vid ett par tillfällen.
Strl 86: Nej, men blött in vid ärmslut vid ett par tillfällen.

Om nej: berätta om hur det använts i blött väderlag
Om ja: berätta om hur det använts i blött väderlag + berätta hur mycket/var barnet blev blött.
Strl 110: Vi har haft kläderna i ur och skur. Och jackan har hållit regnet borta väldigt väl. Dock W blivit blöt in vid ärmslut ett par gånger men det är ju svårt att undvika när vattnet rinner längs händerna in.
Strl 86: Vi har haft kläderna i ur och skur. Och jackan har hållit regnet borta väldigt väl. Dock J blivit blöt in vid ärmslut ett par gånger men det är ju svårt att undvika när vattnet rinner längs händerna in.

Test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019
Test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019

Har ni haft andra skalkläder/annan overall parallellt?
Strl 110: Ja
Strl 86: Ja

Om ja: berätta gärna om varför och vilket barnet själv helst har valt.
Om nej: har det varit tillräckligt med detta som enda?
Strl 110: Ja, overall att använda kallare dagar. På överdelen hade jackan fungerat väldigt bra ihop med puffjackan från Polarn och pyret som vi också har testat, men det har känts för kallt för benen med bara skalbyxor och då har valet fallit på overallen vid kallare väder. Så fort det har varit lite varmare har vi istället använt jacka och byxor. W har gärna tagit på sig jackan och trivts väldigt bra i den.
Strl 86: Ja, overall att använda kallare dagar. På överdelen hade jackan fungerat bra värmemässigt ihop med puffjackan från Polarn och pyret som vi också har testat, men det har känts för kallt för benen med bara skalbyxor och då har valet fallit på overallen vid kallare väder. Med puffjackan under har skaljackan också blivit lite för tight och vi upplever det som att rörelsefriheten har minskat lite med den kombinationen. Puffjackan går även att knäppa i skaljackan, men vi upplever inte att det förbättrar situationen. Så fort det har varit lite varmare har vi istället använt jacka och byxor. J har full koll på att detta är hans jacka och protesterar aldrig mot att ta den på.

Kan barnet själv klä på/av sig?
Strl 110: Ja i normalfallet. Dock har vi upplevt dragkejdan på jackan som ganska trög och W som är 5 har faktiskt haft svårt att få upp den hela vägen ner vid flera tillfällen. I övrigt klarar han jackan bra.
Strl 86: Nej, inte i vanliga fall. Jackan har han dock lyckats knäppa upp tack vare stroppen som sitter i dragkedjan. Tyvärr är dragkedjan lite trög i slutet, vilket gör att han inte får av den riktigt själv längst ner. Men med lite hjälp har i alla fall avklädning funkat. Fodret är bra och fastnar inte i kläderna under.

Kan barnet själv stoppa något i fickorna/stänga dragkedjorna? Fickornas placering?
Strl 110: Ja och vilka fickor sen! Fickorna öppnas rakt uppifrån och har bälgfunktion som gör att de rymmer många små skatter som stenar, pinnar och pärlor. Skatterna ligger tryggt kvar med kardborreknäppet. Bra också med öppna fickor från sidan att värma händerna i en kort stund.
Strl 86: Nej, fickor med dragkedja och de har han inte riktigt upptäckt än. Fickorna är placerade lite snett i nedre delen av jackan och funkar nog väl för lite större barn.

Test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019
Test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019

Hur ser ärmsluten ut? Kardborre? Resår? Slitet? Missfärgat?
Strl 110: Ärmsluten har resår och kardborre kombinerat. Har blivit något lite slitet i vecken, men ser överlag knappt använt ut. Här har det blivit svag missfärgning av all grus och lera, men färgen är tacksam så det syns inte särskilt mycket.
Strl 86: Ärmsluten har resår och kardborre kombinerat. Här finns också en kil som gör att ärmen blir bredare när kardborren knäpps upp. Så här i juli när jag skriver känns det avlägset, men jag minns att det var väldigt bra när vantarna skulle på kalla morgnar i mars. Här sitter också ett mjukt fleecetyg in mot handleden, vilket vi uppskattar mycket. Känns väldigt bra mot de små söta händerna. Ärmsluten har blivit något lite slitet i vecken, men inte särskilt mycket. Dock har det blivit tydliga missfärgning av all grus och lera, främst beroende på den fina, men ganska känsliga färgen.H

Hur sitter luvan? Sitter den kvar vid lek? Hur är den fäst på overallen/jackan? Hur går den att justera (ex. framåt/bakåt? Snörning runt luvan? Stängning framtill?).
Strl 110: Bra luva som knäpps i jackan med knappar och där ändarna göms med dold kardborre längst fram. Luvan justeras med kardborre mitt på uppe på huvudet och sitter bra utan att skymma synfältet. Liten skärm som skyddar mot regnstänk i ögonen.
Strl 86: Bra luva som knäpps i jackan med knappar och där ändarna göms med dold kardborre längst fram. Luvan justeras med kardborre mitt på uppe på huvudet och sitter bra utan att skymma synfältet. Liten skärm som skyddar mot regnstänk i ögonen.

Test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019

Barnets upplevelse och spontana kommentarer?
Strl 110: W har verkligen gillat den här jackan. Han känner sig fin i den och den är bra att leka i. Det går bra att klättra med den, vilket kanske är viktigaste kravet för W.
Strl 86: J har aldrig protesterat mot att ta på jackan och har full koll på att den är hans.

Testfamiljens totala upplevelse av testkläderna? Är plagget nu efter er användning i sådant skick att ni skulle kunna tänka er att köpa ett motsvarande i det skicket?
Strl 110: Vi är väldigt nöjda med jackan. Den sitter bra, fyller alla funktioner som vi efterfrågar och är dessutom snygg. Extra plus för den tacksamma blå lite melerade färgen som gör att den håller sig snygg även om den blir lite smutsig. Enda minuset är den lite hårda delen med dragkedjan fram, som gör att toppen på dragkedjan gärna hamnar i munnen. Dragkedjan är också trög och gör att vår 5 åring som annars klarar att klä på och av sig helt själv har lite problem med att knäppa upp jackan. Tyget i jackan känns väldigt rivstarkt och tåligt utan att bli stelt och jackan ser fortfarande nästan ny ut trots i stort sett daglig användning i fem månader. Vi skulle gärna köpa den här jackan begagnad.
Strl 86: Vi är väldigt nöjda med jackan. Den sitter bra, fyller alla funktioner som vi efterfrågar och är dessutom väldigt fin. Enda minuset är den lite hårda delen med dragkedjan fram, som gör att toppen på dragkedjan gärna hamnar i vägen och lite i munnen. Dragkedjan är också trög och gör den lite svårknäppt. Tyget i jackan känns väldigt rivstarkt och tåligt men är därmed också lite styvare och kanske lite klumpigare. Vi har testat andra mjukare tyger som klarat väta minst lika bra. Jackan har reflexer på bra och genomtänkta ställen. Efter den senaste tvätten ser jackan fortfarande nästan ny ut trots i stort sett daglig användning i fem månader, ett väldig gott betyg. Vi skulle gärna köpt den här jackan begagnad.

Köp skaljacka hos Polarn O. Pyret

Test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019

Vi på utebarn.se tackar för familjens medverkan i vårt test av skaljacka från Polarn O. Pyret 2019! Vill du läsa mer om skal och lager vill vi gärna tipsa om vår sida om Lager 3 – skalkläder eller Lager på lagerprincipen.

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *