Årets julklapp – det återvunna plagget

Vi hade en diskussion här hemma senast i helgen om vad som skulle bli årets julklapp. En gissning var den smarta högtalaren dvs ex Google home. Men det var helt fel. Årets julklapp har en lite annan vinkling än bara en ny häftig pryl. Utan mer fokus på hållbar konsumtion vilket jag upplever inte varit fallet tidigare år. Och det gillar vi. Årets julklapp 2018 är nämligen det återvunna plagget.

Motivering till Årets julklapp 2018

Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion.

Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion. (källa: hui.se)

Vad är årets julklapp

HUI Research som ägs av Svensk Handel utser Årets julklapp och 2018 är trettioförsta året i rad som detta görs. Årets julklapp är en analys av rådande samhällstrender och en spegling av svenskarnas aktuella och/eller framtida konsumentbeteenden. För att en produkt ska kunna bli utsedd till Årets Julklapp ska ett eller flera av följande kriterier uppfyllas:

  • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
  • Produkten ska representera den tid vi lever i

Läs vad som blivit årets julklapp genom tiderna

Vad är ett återvunnet plagg?

Kläder helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand – uppfyller alla tre kriterierna för årets julklapp. Det finns flera olika vinklingar och ingångar på det återvunna plagget och det är också lite roligt. Det kan handla om att köpa nytt och då att kläderna är gjorda av återvunnet material, det kan också handla om att köpa begagnat eller kanske inte köpa alls utan hyra?

Vi såg trenden tydligt när vi var på friluftsmässa tidigare i år. Hållbarhet och friluftskläder i delvis återvunnet eller 100% återvunnet material var verkligen i fokus hos många. Många av de stora friluftsmärkena har ex skalkläder idag där de har tänkt mer på hållbarhet och inte bara andning och vattenpelare.

Vi har många gånger lyft fördelarna med att köpa begagnat och inte minst när det gäller barnkläder som använts relativt kort tid. Både ekonomiskt men också mer hållbart än om alla skulle köpa nytt. Nu kan du alltså köpa kläder begagnat och kunna skryta om att du köpt årets julklapp. Möjligheterna är många! :0)

Om att köpa barnkläder begagnat

En tredje vinkling på det återvunna plagget är ju det som också blir större och större och utvecklingen av delningsekonomin. Dvs att du inte köper dina saker utan hyr. Du har verktyg i en pool, du hyr eller prenumererar på kläder. Läs om årets julklapp på HUIs hemsida

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *