Friluftsliv som medicin mot stress

Den här våren springer iväg. Jag säger vår, för att sommaren har inte riktigt kommit till Nordnorge. Jag minns den oron jag kände inför att börja jobba igen, men jag har jobbat i snart tre månader och i måndags började min långsemester. Det har varit en väldigt intensiv period med mer stress i kroppen än vad jag tycker är nyttigt. Det har varit mycket övertidsjobb och hinna med träning och vardagen samtidigt. Sömnen är inte på topp och jag sitter dessutom och funderar på vad jag vill bli när jag blir stor. Jag har sagt upp mig från jobbet(!)… och sitter och väntar svar från lite olika jobb. Nu ska det bli skönt med en paus, innan vardagen drar igång igen till hösten.

Friluftsliv som medicin mot stress

Med jämna mellanrum brukar jag kasta mig ut och testa något nytt. Som nu kände jag att jag behöver en förändring så jag letar efter nytt jobb och dessutom har jag klippt håret kort. Men det är inte alltid enkelt att kasta sig ut så här, det skapar oro och stress. Jag drömmer samtidigt stort om framtiden men vågar inte helt kasta mig ut. Tror jag är i behov av lite stabilitet och tid till det som betyder mest, familjen och naturen. Det är den bästa medicinen mot stress, eller mot alla psykiska problem du kan tänka dig. När jag är på tur så blir jag helt lugn i hela kroppen och alla tankarna i huvudet lugnar ner sig och jag klarar av att tänka en tanke i taget. Jag klarar av att ta djupa andetag hela vägen ner i magen och jag är totalt närvarande i nuet.

Det bästa som finns mot stress och oro

Äntligen på tur igen

Det har varit rätt dåligt med turer på sistone ändå. Eller kanske inte med tanke på hur minimalt med tid vi har haft och att vädret varit extremt kallt och blött. Men nu ska vi ut, så ofta vi bara kan. Jag inledde min långsemester i fredags efter jobbet med en fjälltur med Siri på magen medan de andra var på fotbollsmatch. Ska försöka dela med mig av så mycket från vår sommar som möjligt. Vi har fortfarande inte tältat i år, men det kommer! Vi väntar faktiskt på lite bättre väder. Men många fjällturer ska det bli. Och två resor till Sverige och en roadtrip till Brönnöysund genom Lofoten om vädret tillåter. Ni ska såklart få följa med!

Att stanna upp i skogen och känna på träd eller blad gör turen så mycket mer spännande för små barn
Här uppe mår jag bra

I morgon fyller jag faktiskt år, 32 år. Det känns konstigt att jag redan är 32. Jag tänkte ta med Siri upp på samma fjälltopp som vi gick upp på förra året när jag fyllde år, Nattmålsfjället. Och så kommer min mamma i morgon, så det blir en bra helg, även om jag ska jobba väldigt många timmar de närmaste dagarna, trots semester.

Ha en fin vecka och glöm inte att ta några djupa andetag lite då och då!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *