Thule Yepp Mini

Vi har i samarbete med Thule testat Thule Yepp Mini som är en av Thules cykelbarnstolar. Första gången jag såg denna sits blev jag väldigt nyfiken då barnet just sitter fram på cykel. Vilket jag spontant tyckte var bra. Nu har vi testat denna under ett år och jag vill dela med mig av min upplevelse då det är många som har varit nyfikna.

Till största delen har stolen varit monterad på min rosa klassiska Monark som är av Sveriges vanligast damcykelmodeller (en Karin). Med cykelkorg fram. Barnet jag testat med är ca 85 cm lång och väger ca 11 kg.

Vi började med att använda Thule Yepp Maxi som vi också har gjort ett test av som ni kan läsa om i inlägget om Thule Yepp Maxi. Men sedan vi även fick hem Thule Yepp Mini har den blivit Agnes favorit av dessa två. A pekar ofta mot den främre sadeln och vill gärna sitta där även om den bakre också är ledig. Jag har haft båda stolarna monterade på min cykel och om man försöker sätta henne i den bakre stolen vägrar hon sätta sig och pekar mot den främre stolen.

Frontmonterad cykelbarnstol

Thule Yepp Mini är en frontmonterad cykelbarnstol dvs som är monterad på ditt styre. I Thule Yepp Minis fall sitter barnet mellan dig och styret.  Jag måste säga att jag har upplevt att det finns flera fördelar med att ha mitt barn sittande framför mig. Jag kan ha bättre kontakt med henne och A är dessutom superglad. Hon kan vara med och hålla på styret och lätt se vart vi är påväg. En av utmaningarna är att lära henne att man bara anävnder ringklockan när man verkligen behöver och inte bara för att det låter roligt… :0)

Vi har haft många som vi cyklat förbi som sett Agnes glädje i stolen och som lett mot oss när vi kommit cyklande. Hon trivs verkligen super bra i stolen. När hon sitter i stolen bak på cykeln upplever jag henne lite mer passiv.

 

Montering

Thule Yepp Mini var enkel att montera. Ett fäste skruvades fast på stången på styret med hjälp av två skruvar och medföljande verktyg. Därefter fäste jag stolen på fästet och det är möjligt att låsa fast stolen i fästet så den inte är så lätt att plocka av. Snabbt och enkelt att montera. Fotfästena som är justerbara i flera längder ställdes in efter Agnes längd. Att notera är att fotfästena redan nu når ända till min cykelkorg så när Agnes ben blir längre kommer de inte kunna justeras neråt om inte cykelkorgen tas bort. Detta är en begränsning att tänka på med vissa cykelmodeller.

Begränsningen för montering av en Thule Yepp mini är att det finns tillräckligt med plats mellan sadel och styre. Vilket kan ev vara en begränsing på ex MTB eller andra cyklar där du sitter mer framåtlutad när du cyklar.

För att använda orginalfästet måste du ha ca 5 cm fri stång att fästa fästet på. Har du inte det finns det möjlighet att använda Thule Yepp Mini Ahead Adapter som köpes till separat.

Se Thules film om hur stolen lätt monteras. Ger en bra bild hur stolen funkar:

Bälte, bekvämlighet och säkerhet

Thule Yepp Mini är utrustat med ett fempunktsbälte som lätt justeras över axlarna på barnet. Två spännen fästes i fästet i mitten. En fördel är att du kan fästa en sida i taget och inte att de måste sättas ihop först vilket det är ibland på ex bilstolar. En fördel jämfört med många andra cykelsadlar är att bältet inte behöver dras över huvudet (som en en ögla)  vilket ibland kan vara lite besvärligt med hjälm och allt. Dessa bälten tar man ett och ett över varje axel. Bältena är något svårt att justera i längden ibland men generellt funkar det smidigt. Spännet är barnsäkert och kan inte öppnas av barnet själv.

Det finns även smidiga remmar att spänna över barnets fötter så fötterna hålls på plats i fotfästena. Har försökt lyfta upp A flera gånger ur sitsen utan att lossa fotfästena…. Inte lika lätt :0). Men det känns väldigt tryckt att fötterna sitter på plats.

Framför barnet finns ett handtag i form av en båge som barnet kan hålla i. Även om Agnes även gillar att hålla i styret vilket hon även kan göra.  Det finns möjlighet att köpa till en vindskärm eller visir som du monterad framför stolen. Kan inte riktigt se behovet och har heller inte testat det. Möjligen om man cyklar när det är kallt för att slippa kylan i fartvinden vilket barnet ibland kan uppleva obehagligt om man cyklar snabbt. Jag har dock inte upplevt det.

Vi har inte gjort några säkerhetstester/krocktester och är inte heller utbildade till detta.

Sittkomfort

Thule Yepp Mini är gjord i ett vattenavstötande materialet som upplevs mjukt för barnet att sitta i. Även om det regnat på den är det lätt att få bort vattnet. Stolen har även ett hål i mitten så vatten ej blir stående i stolen. Finns även möjlighet att köpa till ett regnskydd men upplever inte att det behövs.

Upplever att barnet sitter bra i stolen. Sitsen är ganska låg och när barnet blir lite längre har den inte nackskydd på samma sätt som i en större stol som sitter på pakethållaren. Dvs barnet har inte ryggstöd upp över huvudet.

Utmaningar med en frontmonterad cykelbarnstol

Många jag har pratat med har undrat över om det inte är tungt att styra cykeln när du har en stol monterad på styret. Men jag upplever inte att detta är ett problem. Möjligen känns det lite tyngre att svänga med cykeln när jag leder cykeln. Visst är det en tyngd. Men jag tycker det fungerar bra.

Det som mer upplevt som ett problem är att komma på cykeln och cykla. Jag kan inte komma igång och hoppa upp på min sadel som jag brukade göra då där nu är en cykelsadel som jag slår magen och överkroppen i. Likadant om jag ska ex hoppar av sadeln och sätta ner foten vid ett rödljus kan jag inte heller göra det på samma sätt som förr. Första gångerna var det faktiskt en utmaning att komma på och jag fick försöka flera gånger innan jag fick rätt på det. Slog kroppen i sadeln gång på gång. Men när jag nu vant mig och hittat mina sätt så fungerar det bra.

De fördelar som jag upplevt med Thule Yepp Mini frontmonterad stol är:

  • Barnet ser och är med bättre i cykelupplevelsen
  • Jag har lättare uppsikt över barnet vilket kan vara speciellt bra för mindre barn
  • Jag kan lättare kommunicera med barnet
  • Det upplevs som vi cyklar mer tillsammans.
  • Färgglad vilket gör att vi lätt hittar vår cykel.

De nackdelar jag upplevt med frontmonterade Yepp är:

  • Stolen hindrar mig att gå på och av cykeln som vanligt
  • Den hindrar mig från att svänga fullt ut då stolen tar i cykeln ex när jag ska leda min cykel och vända runt helt. Krävs lite mer svängradie
  • Barnet växer ur den snabbare då maxvikten är 15 kg.

Kort fakta om Thule Yepp Mini

Vikt: 3,5 kg
Vikt på barn: upp till 15 kg
Bälte: Fempunktsbälte
Färger: Silver, blå, svart, vit, ocean
Lutningsbart ryggstöd: Nej
Justerbara fotstöd: Ja
Sele: ställbart fempunktsbälte
Möjliga tillbehör: visir, kudde för handtaget, regnskydd

Läs mer och se tillbehör etc på Thules hemsida