När är det dags för storleksbyte på kläder?

Vid byte av säsong är det alltid dags att se över barnens kläder. Passar kläderna från förra året eller behöver vi byta storlek? Behöver vi en ny storlek i skalkläderna inför hösten eller behöver vinteroverallen uppgraderas? Sen vi började använda Hyber har dock denna processen blivit väldigt mycket enklare. För nu behöver vi inte lägga lika mycket tid på att hitta rätt kläder att köpa utan vi skickar in och får ny storlek efter våra behov.

Men hur vet jag vad som är lagom storlek för barnet? Vad är lagom storlek på skalkläder till barn?
Det tänkte vi skriva mer om i denna artikel. Men också om hur funkar det här med att byta storlek när man hyr barnens kläder.

Vad är lagom storlek på barnens skalkläder?

En av Hybers grundtankar är att barnen alltid ska kunna ha lagom stora kläder, alltså perfekt storlek. Vi gillar tanken på detta då vi ju jobbar hårt för att öka barns aktivitet. Och med lagom stora kläder, varken för små eller stora, tror vi att barn rör sig lättare och hellre. Ett par för korta skalbyxor glider upp när barnet cyklar och lämnar strumporna blottade för regn och vattenpölar. Ett par för långa däremot blir alltför bylsiga och klumpiga. Så vad är då lagom storlek? Här kommer några av våra tips:

Skalbyxor / regnbyxor / överdragsbyxor

Ett par skalbyxor ska sitta skönt i midjan utan att klämma men också utan att kasa ner. Ett par hängslen kan hjälpa till att hålla byxorna på plats, men se då till att hängslena inte kasar nerför axlarna under jacken….

Skalbyxorna ska gå att dra ner över stövlar/kängor och fothällan ska barnet själv klara att dra under skon. När barnet står rakt upp ska byxorna inte nudda marken (då slits ALLA kläder oavsett märke och kvalitet…). Dra åt dragskon längst ner på byxorna om det finns en sådan. Men det viktiga är också att kolla hur byxorna dras upp om barnet klättrar eller sätter sig på en cykel. Har man för mycket häng i grenen på byxorna dras byxbenen upp för långt när benen böjs och då skapas en glipa vid skorna. Detta är anledningen till att våra barn ofta har en storlek större i skalbyxor än i skaljacka…

Vidden/bredden i byxan är också av betydelse. En bredare byxa går att dra över ett par luftiga jeans till exempel. Ett barn som däremot bara går i tight/leggings kan ju ha en skalbyxa som är bra mycket smalare utan att det blir trångt.

Skaljacka / regnjacka

En skaljacka har liksom skalbyxor några olika saker som behöver vara lagom för att man ska kunna anse att plagget passar perfekt. Så kolla gärna om det är dags för ett storleksbyte av kläder från Hyber!

Ärmlängd – Ärmen ska vara lång nog att täcka den långärmade tröja barnet har under jackan. Men inte vara så lång att handen täcks eller att barnet har svårt att greppa om leksaker eller cykelstyret. Om ditt barn ofta cyklar kan det behöva en storlek större i jacka just för att armen sträcks fram mycket när barnet håller i cykelstyret. Ett bra sätt för att testa om ärmlängden är rätt är att låta barnet sträcka armarna rakt fram i luften och sedan böja i armbågarna. Då ska ärmen sluta i handledsnivå för att passa perfekt.

Jackans längd – En jacka får gärna gå ner en bit över rumpan på barnet. Dels värmer det och dels täcker det en eventuell glipa när barnet böjer sig fram eller krypandes leker i sandlåda. Jackan ska däremot inte vara så lång att den hindra rörelseförmågan när barnet går eller springer. Risken är också stor att fastna i en cykelsadel om jackan är för lång. (Vissa modellen på skaljackor har antingen lite större vidd längst ner på jackan eller ett sprund i sidorna för att underlätta rörelsefriheten.)

Jackan ska också vara stor nog för att kunna ha ett värmande lager under. Är det vintertid som skaljackan används behöver den troligen vara något större än om den används sommartid. Detta eftersom man vintertid oftast har större behov av fler eller tjockare varmt lager under.

Overall

Overall kan man in princip utgå ifrån råden för jacka/byxor ovan men med det tillägget att overallen behöver vara stor nog för barnet att kunna böja sig framåt eller klättra utan att det stramar i grenen. Ett lätt sätt att mäta detta är att låta barnet ta på sig overallen och sedan ta ett grepp i grenen på overallen. Om man som vuxen lätt att få tag i overallens gren är overallen lagom stor.

À la cart-meny på kläder

Hyber bytte i år system för att hyra barnens kläder och för oss fungerar det SÅ mycket bättre! Tidigare hyrde man paket och vid storleksbyte kom ett komplett paket hem för provning, det som inte passade skickades tillbaka och så behöll man de storlekar som var lagom. Detta medförde dels en (åtminstone för oss) en rad onödiga transporter av kläder då våra barn oftast först växer ur byxorna i längd innan exempelvis jackan behöver bytas.

Men med Hybers nya á la cart-meny kan jag lätt överskådligt se vilka plagg jag har hyrt. Jag kan också med ett enkelt klick byta storlek på enskilda plagg! Ett system som gör storleksbyten väldigt mycket enklare att hantera. Nu kan jag byta storlek på endast ett par skalbyxor när barnet växt några centimeter över sommaren.

Dags för storleksbyte

För oss har denna hösten inneburit byte av en del av skalkläderna och även vindfleece. Och nu är det även dags att byta storleken på vinteroverallerna. Hoppas ovan tips är till hjälp för att avgöra när det är dags att göra storleksbyte av kläder från Hyber eller på annat sätt! Dessa tips gäller ju såklart också om du hellre väljer att köpa eller ärva kläder till barnen.

Hyber

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *