Recension av Lundhags Kids Fulu core 35L

En av våra läsare, Mattias, har här gjort en väldigt gedigen recension av Lundhags Kids Fulu Core jr 35. Recensionen publicerades initialt som ett inlägg i en facebookgrupp men då vi uppmärksammade den och tyckte den var riktigt välarbetad frågade vi om vi kunde få lov att publicera den hos oss och det fick vi gärna. Stort tack för det Mattias!

Utbudet av ryggsäckar för vandring för barn/unga är relativt skralt. Särskilt de med lite mer volym, typ 30 liter och uppåt. Bergans och Osprey har var sin modell. Svenska Skalmo gör specialbeställa ryggsäckar för barn i hög kvalitet, men till ett saftigt pris såklart. 

I år (förra året?) kom  då Lundhags med en serie nya ryggsäckar, varav två modeller för barn (”Kids”). Kids Padje light 25 och Kids Fulu core 35L

I år gjorde jag min första längre vandring med min 7-åriga dotter. Har själv mest gått solo tidigare samt då och då med någon vän. Nu skulle jag och dottern göra en vecka i Jämtland med start och slut Storulvån. Vi gick Sylarna fram och tillbaka på tre dagar och tältade sedan lite sporadiskt i närheten av Storulvån, dvs. kortare turer resterande dagar. Vädret var som ofta varierat, men långt ifrån det värsta fjällen har att erbjuda. 

Dottern ville ha sin egna ryggsäck inför vandringen. Av olika orsaker föll valet till slut på Lundhags Kids Fulu core 35L. Lite overkill för en sjuåring med en 35 liters ryggsäck, men hon blev så förtjust i den att det fick bli den. Upplever att modellen nog gör sig bättre från låt säga 10-12 år och uppåt. Min dotter är visserligen rätt lång (134cm) och stark för sin ålder, men fortsatt bara sju år och att bara genomföra en vandring i fjällen är utmaning nog. I slutändan bar hon kanske ryggsäcken ca 25% av tiden själv (vilket var imponerande i sig!), resten bar jag den på bröstet. Som mest hade den en packvikt på strax under 5 kg vilket inkluderade sovsäck, alla hennes extra-och förstärkningskläder, 🧸 nalle, olika spel, tuschpennor, ritblock, läs-träna bok mm. Hennes liggunderlag bar jag på min ryggsäck. 

Recension av Lundhags Kids Fulu core 35L

Finesser/funktion:

Toppöppning. Fast topplock. En liten ficka med dragkedja inne i säcken och en lite ficka i topplocket. Inga fickor på höftbältet. Stretchfickor i mesh fram och på sidorna. Bra justeringsmöjligheter. Man kan anpassa efter barnets längd och det bör vara en ryggsäck barnet kan växa med under kanske hela uppväxten eller till en större volym krävs. Dottern hade på lägsta möjliga längd. Samma justeringsfinesser som andra vandringsryckdäckar i princip. Straps på sidorna för komprimering. Fästpunkter för diverse utrustning, liggunderlag etc. 

Inget integrerat regnskydd ingår. Inga problem för mig som ändå aldrig använder yttre regnskydd utan packar allt i drybags och eventuellt liner eller sopsäck. Så även med dotterns utrustning. 

Dottern hade inga problem med att hantera säcken. Öppna och stänga spännen osv. Dra åt remmar. Hon behövde dock hjälp med att dra åt höftbältet ordentligt. 

Säcken vägen 900g enligt Lundhags. Har inte mätt exakt, men enligt min bagagevåg från Biltema, stämmer detta mått. 

Komfort:

Ram i aluminium (Edit: whoops! Stål var det visst…) Bra vaddering. Bra höftbälte. Bekväm enligt dottern. Känns som en bra bärkonstruktion. Oklart dock hur mycket vikt den klarar. Lundhags anger inget rekommenderad vikt. Men barn ska ju ändå inte bära allt för tungt.

Volym:

35 liter enligt tillverkaren. Upplevs som rymlig. Vi hade mycket plats över i säcken. Jag hade nog kunnat packa med lika mycket utrustning för ytterligare ett barn. Säcken har stretchfickor i mesh fram och på sidorna där man kan trycka ner förvånansvärt mycket prylar. 

Kvalité:

”Supernylon” enligt Lundhags. Man ska nog inte ta det på för stort allvar. Men materialet ter sig mycket hållbart. Inte vattentätt men klarade av lätt regn. Då pärlade sig dropparna och rann av.

 Lite fundersam över spännena i plast. Dom kanske kan gå sönder av för ovarsam hantering. Men hittills inga problem. 

Meshfickorna kan nog också riskera slitage vid ovarsam hantering. Men hitills inga problem för heller. 

Bärkonstruktionen känns som sagt rejäl. Och bör hålla för vikter över vad en barn pallar. 

Recension av Lundhags Kids Fulu core 35L

Estetik:

Detta var ju det dottern föll för och jag måste hålla med. Det är en snygg ryggsäck som funkar finfint i andra sammanhang än vandring. Kanske inte relevant för de flesta, men här får jag ge Lundhags ett plus. 

Vikt:

Skärpning Lundhags! 900g för en 35 liters ryggsäck år 2023. Ni kan bättre. Det går idag att tillverka ryggsäckar i hög kvalité till lägre vikt och det borde ni kunna också. Särskilt till barn som inte kommer att bära särskilt tungt och när det handlar om en enkel toppmatad säck. Dessutom när ryggsäcken ingår i en serie med ryggsäckar med ”light”-tema. Svenska producenter ligger verkligen efter i utvecklingen. Lundhags nya Saruk väger tex över 3 kg! Man tar sig för pannan. Bättring!

Edit: som påpekades i kommentar så är detta trots allt det lättaste säcken för barn i den volymen. Åtminstone hos de stora producenterna. Skalmo kan nog fixa lättare. Men jag tycker fortsatt att man borde kunna göra bättre på det här området idag med de material och tekniker vi har nu. 

Pris: utgångspris 1400kr men går för typ 900-1000kr hos näthandlarna. Det får nog ändå sägas vara ett helt ok pris för denna säck. 

Betyg:

4 av 5. Baserat på en veckas användning. Mest den relativt höga vikten som drar ner betyget (som sagt fortfarande lättast i sin klass, men jag tycker man idag borde kunna få ner vikten betydligt mer). Jag hade också önskat möjligheten att ta av topplocket. Sammanfattningsvis visar denna Recension av Lundhags Kids Fulu core 35L att det är en bra ryggsäck för barn/unga med bra, få med tillräckliga funktioner. En ryggsäck barnet kan växa i under många år.

/Mattias

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *