Gneis Turmalin skaljacka och skalbyxa

Testperson

Elias 3,5 år samt William 3 år har testat Gneis Turmalin skaljacka och skalbyxa. Medtestande vuxen är Elias samt Williams föräldrar. Elias har testat stället som kom ut i handel 2016 och William har testat ett ställ från 2015 och han är därmed 3:e barnet i ordningen att testa just detta ställ.

Elias har testat storlek 104 och William storlek 92. Plaggen upplevs normala till stora i storleken. Sitter mycket bra på barn som är just 104 cm normalbyggd. Får plats med tjock tröja och dunjacka under. Under byxorna ryms också tjock underställsbyxa. Williams föräldrar upplever storleken som normal och stället har funkat fint redan från 86 och kan nog hålla fint ett bra tag till. Gneis Turmalin skaljacka och skalbyxa

Barnvänlighet

Elias kan utan större problem ta på sig stället. Ordentlig dragkedja med grov knäppning. Halt tyg på insidan med låg friktion vilket gör att det glider lätt på utan att kläderna under tar emot. Enkla justeringar i ärmslut med kardborre. I bensluten sitter rejäl resår som sluter nästan tätt kring stövlar och kängor. I sidan på byxorna sitter en dragkedja vilket öppnar upp för att lättare komma i dom, dock behöver han hjälp med att knöla ner tröjan innanför byxornas bröst- och ryggparti och innanför hängslena. Han behöver också hjälp med att få gummibanden in under stövlarna.

Huvan har även den resår både på sidorna och uppe vid pannhöjd som gör att den sitter bra på huvudet. Huvan har viss justering på bakhuvudet med kardborre. Huvan är avtagbar och sitter med kardborre. Upplevs som lätt att ta av och på av vuxen. Fickorna har ordentlig dragkedja samt att dom sitter bra till. Två på sidorna på jackan och en ficka på brösthöjd på byxorna.

Det är lite kluriga spännen på skalbyxorna och lite svårt med dragkedjan i sidan. Den är svår att nå själv. Men av klarar William byxorna själv utan problem. På jackan upplever vi dragskon eller ”ploppen” som lite liten. Svår att få grepp om med vantar på. W har även lyckats bita loss själva gummiploppen så den har ramlat av.

Gneis Turmalin skaljacka och skalbyxaRörelsemöjlighet

Som tidigare nämts är det rymligt utan att vara bylsigt. Har halt tyg på insidan vilket gör att det inte hakar upp sig mot kläder innanför. Tygets utsida har viss friktion men har aldrig uppfattats som något problem. Däremot positivt när barnet blir buret. Det sitter Corduraväv på det ställen där det förväntas slitas mest, underben och rumpa, vilket är bra. Känns extremt tåligt. Har en del reflexer på utstickande ställe.
Smart detalj är slitsningen i nederdelen på jackan som gör rörelsefriheten större då barnet kryper och hukar sig. Detta så länge hela stället används. Slitsningen gör ju dock att öppningen blir stor där nere och det finns ingen möjlighet att dra igen jackan där nere med någon sorts resår om bara jackan använd med t.e.x ett par vanliga byxor.
Väldigt smidigt och skönt material. Upplever inte att W blir hindrad i sina rörelser alls i det här stället. Ärmsluten är enkla och smidiga att justera och benslutens gummiband ger bra passform ihop med gummibandet under skon. Förböjda knän gör rörelsefriheten ännu större. Även huvan funkar bra och det känns ok att ha den på sig i regnet. W tar inte bort den i alla fall.

Vattentålighet

Elias har alltid varit torr under byxorna. Detta trots att han kasat på rumpan i regn och cyklat där det stänkt upp på rumpan under flera timmar. Jackan är även den vattentät. Viss reservation för att den var blöt på insidan på axlar och armar efter flera timmar ute i regn. Kan ha runnit vatten ner i nacken när det regnade. Huvan användes inte detta tillfälle. Detta hände dessutom efter tvätt utan återimpregnering. (Detta har hänt vid ett enda tillfälle och tilläggas bör att det hällregnade under flera timmar. Dessutom, alla 7 som var med på denna tur bar skalkläder av olika märken men med bra kvalitet och de allra flesta plagg läckte någonstans. Så vi vill verkligen anse att Turmalinstället normalt håller tätt! Reds. anm 

Williams föräldrar har inte upplevt att han blivit blöt igenom någonsin, så bra vattentålighet! Vattnet pärlar sig dock inte på tyget, men kan bero på att det inte ska göra det eller att vi impregnerat för dåligt. (Denna typ av vattenbarriär ska inte pärla sig. Reds. anm.)

Slittålighet

Slittåligheten i Gneis Turmalin skaljacka och skalbyxor är fantastisk! Stället känns robust och Corduraväven är extremt slittålig. Har utsatt stället för diverse äventyr, kryp och kas på rumpan, ålning och hasning och det märks knappt att det är använt. Verkar vara i klass med vuxna arbetsställ. Ändå är tyget smidigt och följsamt.

W har haft stället ibland på förskolan och det är fortfarande fint i tyget. W är dessutom tredje barn i ordningen som testar stället. Skalbyxorna är förstärkta ordentligt över knäna och i rumpan, vilket känns mycket bra.

Andningsförmåga

Elias har trots intensiva lekperioder inte blivit svettig under. Han har varit sval och det känns som att temperaturen regleras bra. Är luftigt i storleken vilket ger utrymme för luft att cirkulera under för att ventilera.

William har mest testat i ganska kallt väder och har inte upplevt att W blivit särskilt svettig. Men svårt att bedöma när det oftast varit ganska kallt.

SammanfattningGneis Turmalin skaljacka och skalbyxa

Sammantaget uppfattas stället som mycket genomtänkt. Det är lättanvänt och verkar vara extremt slittåligt. Det visar sig ju dock tidigast efter ett par års användning om det är så slitstark som det verkar. Lätt för barnet att ta på sig och inte för mycket krångliga detaljer som ska justeras.
Gneis Turmalin skaljacka och skalbyxor uppskattas av barnen då det är väldigt följsamt och tål regn och rusk. Är lätt att ha ordentliga kläder under utan att det förlora sin smidighet. Den sköna känslan i tyget och den stora rörelsefriheten i kombination med bra vattentäthet och bra andningsförmåga. Att kunna krypa och kasa med stället hur som helst är nog det som uppskattas högst av både barn och vuxen. Byxorna går högt upp på rygg och bröst vilket gör att väta inte tränger in under ifrån. Hålls upp av resår i midjan samt hängslor med god funktion och spänst.
Den röda färgen uppskattas och syns bra. Även den gröna färgen i William ställ har varit omtyckt.

Fickan på bröstet på skalbyxorna är mycket uppskattad av en liten samlare när solen tittar fram och jackan har åkt av :).

Eftersom det inte pärlar sig i tyget blir stället lätt smutsigt. Nu är det lätt att tvätta så det är inget stort problem. Ett klockrent barnställ som till och med klarar att krypa i lervällingen på förskolan utan att det ens syns efter tvätt.

Läs mer om skalkläder, galon och valet av material i barnens ytterplagg. 

Läs mer om Gneis Turmalin på Gneis hemsida