Vandra med barn kan vara en väldigt stor utmaning och kräva en hel hög med tålamod, men om man gör det på barns villkor kan det också vara väldigt roligt och ge en helt annan upplevelse än du är van vid.

Barn som går

Barn som är så stora att de själv går kan med fördel gå delar av den sträckan ni tänker vandra, även om det bara handlar om några hundra meter. Det ger en känsla av att få göra något på riktigt och att få göra som de vuxna gör.

Låt gärna barnet själv bära delar av sin packning! En liten ryggsäck med t.ex. dagens matsäck och en vattenflaska är perfekt för barnet att själv få bära. Det ger en känsla av delaktighet och ansvar att själv få bära sina egna saker.

Gör många och små pauser. Titta på en skalbagge, räkna bajshögar eller hoppa på stenar. Det viktiga är inte hur lång sträcka ni tar er utan att ge barnet en positiv upplevelse av att vara ute tillsammans!

Bära barn

Barsele för vandring

Små barn kan du lätt bära i bärsele eller bärsjal när du ska vandra med barn. Något äldre barn bärs bäst i bärstol. För de större barnen kan upplevelsen att själv få vandra kortare eller längre etapper av sträckan ge en glädje och en känsla av att de faktiskt kan och orkar mer än de tror! Läs mer om olika sätt att bära barn.

Barn i vagn

IMG_0271

En bra vagn för otillgänglig terräng kan vara en riktigt bra investering och verkligen förenkla när du vill vandra med barn. Läs mer om olika vagnar.

Vandra med barn – i fjällen

För dig som sedan tidigare njutit av fjällens stillhet och magiska natur är kanske steget inte så långt att testa fjällvandring även sedan du fått barn. Men för dig som inte vandrat tidigare känns det kanske som ett stort projekt?! Det behöver inte vara så svårt och det behöver framförallt inte bli ett så stort projekt att njuta av fjällen även med barn. Här kommer några tips som kan förenkla både för den fjällvane och för nybörjaren!

Distans – hur långt orkar barnet gå?

Det är bra att från början ställa in sig på att distansen man tillryggalägger är helt beroende på dagsform, vilja och ork hos barnet. Välj mellan att vandra med tält, vandra mellan fjällstationer eller att bo på en och samma fjällstation.

Fördelen med tält är att man är helt flexibel i hur långa dagsetapperna blir varje dag och att frihetskänslan är större när man får chansen att tälta mitt ute på fjället med bäcken som granne. Nackdelen är dock att det blir mer att bära på, vilket dock kanske kan vara ok om etapperna att gå inte är så långa.

Fjällstationer kan ge en möjlighet att komma ut på fjällen utan så mycket utrustning samt med lite större bekvämlighet än när man bor i tält. Fjällstationerna erbjuder ofta både kök för egen matlagning samt i viss mån restaurang. Väljer man att vandra mellan fjällstationerna är man dock beroende av att komma hela sträckan men å andra sidan väntar enkla men bekväma sängar och i på vissa stationer även barnaktiviteter.

Gör vandringen till en lek! Hoppa på stenar, kolla in myror och skalbaggar, plaska i bäckarna och spring ikapp upp på topparna! Sträva efter att ge barnen glädjen i att vara ute och att vara i fjällen snarare än att göra det till en prestation och tävling i avklarade distansmeter. Leta skatter under stenar, spana efter sjörövare på sjön eller smyg och göm er för fåglarna som flyger högt ovanför.

Barnets ålder?

Är barnet litet kan du med fördel bära det i bärsele på mage eller rygg eller i bärstol. Barn som är mellan 1-3 år ungefär kan gärna få lov att gå kortare eller längre sträckor själv och varva detta med att åka i bärstolen.

En fördel är om barnet är så stort att det är blöjfritt. Kan vara lite gött att slippa bära med sig både rena och använda blöjor… Kanske också ett bra tillfälle att träna utan blöja, massor av ställen att kissa i naturen! :)

P101075511

Lille E sov i tält första gången när han var 8 veckor gammal. Det gick alldeles utmärkt! Han sov bättre på natten än vad mamman gjorde… :)  Dock inte i fjällen, men väl i skogen då vi i sydligaste Sverige har lite långt till fjällmarkerna…