Bärstolar är ett mycket bra och praktiskt sätt att bära sitt barn! Många barn älskar att sitta i bärstolen hellre än i bärsele just för att de kommer upp en bit och har bra utsikt. De flesta bärstolar av modernare slag har dessutom större eller mindre utrymmen att bära med sig ex. regnkläder och matsäck. Stolarna har olika tillbehör så välj en modell som passar det ändamål du avser att använda den till. Solskydd kanske är viktigt om du ska vara ute mycket i stark sol och värme medan regnskydd kanske är det viktigaste om du tänker vara ute i alla väder.

Många av de bärstolar som idag finns på marknaden kan användas upp till att barnet är 3 år eller väger ca 15-20kg.

Att tänka på vid val av bärstol

Vad ska jag tänka på när jag ska välja bärstol? Att välja bärstol är för många ett ganska svårt beslut. Helst skulle man vilja ta med sitt barn runt i alla butiker och prova vilken stol som passar just ens egna barn och framför allt vilken modell som passar den som faktiskt ska bära barnet. Men det är kanske inte riktigt möjligt att göra. Då kan man som vi gjorde, läsa ett eller flera tester av bärstolar och utifrån denna information göra ett val som förhoppningsvis blir bra. Nedan har vi länkat till ett riktigt bra test av bärstolar. Har du några frågor eller egna tips och erfarenheter får du väldigt gärna kontakta oss! Den stol vi använt för att göra denna beskrivning är Bergans Lilletind och är en bärstol vi använt vid många timmars bärande.

Barnets sittposition

Först och främst är det hur bra barnet sitter i bärstolen som är den avgörande faktorn för ditt val. Hur smarta packningsmöjligheter det än finns så kommer du inte så långt om ditt barn inte är nöjd i sin bärstol. Barnet ska sitta lagom långt ner i stolen så att det får bra stöd underifrån, framifrån och bakifrån. Däremot inte komma så långt ner i stolen att det har svårt att se ut, då blir det lätt tråkigt! Så en höj- och sänkbar sittsele för barnet är alltså a och o! Ett nackstöd eller kudde framtill är detaljer som gör att barnet kan sitta längre stunder i stolen. På många modeller är dessutom kudden framtill avtagbar och tvättbar! Många barn somnar i sina stolar och med rätt position kan du som bär beta av några kilometer vandring även om barnet sover. Eller ställa ner stolen och passa på att ta kaffepausen just då!

Välja bärstol

Ska du vandra en längre sträcka är det dessutom viktigt att barnet har bra stöd för fötterna. Annars kommer barnets fötter domna och barnet kommer säkerligen inte gilla att sitta kvar i bärstolen särskilt länge då… Stöd för fötterna ser olika ut på olika bärstolar, men en vanlig lösning är någon form av stigbyglar. Barnet på bilden har ganska raka ben vilket en del barn gillar. Andra vill hellre ha lite mer böjda. Det är också ett enkelt sätt att variera sittställningen under vandring så att barnet hela tiden sitter bekvämt.

Bärkomfort

Nummer två på listan står bärkomfort. Du som vuxen kan förhoppningsvis stå ut med en icke helt optimal bärkomfort om bara ditt barn sitter bra men såklart är det viktigt att även du tycker att stolen är skön! En bärstol som har en höj- och sänkbar rygg är att föredra då det ofta är mer än en person som ska bära. Men liksom vid användning av en större vandringsryggsäck finns det några grundsaker som bärstolen bör ha. Nummer ett är ett bra och avlastande avbärarbälte / höftbälte.

Välja bärstol

Packningsmöjlighet?

Titta gärna på hur packmöjligheten ser ut för den aktuella stolen. Hur ser facken ut på bärstolen?

Solskydd och regnskydd

Solskydd och regnskydd är två tillbehör som ibland medföljer men ibland måste köpas separat till bärstolarna. Solskydd är något vi absolut rekommenderar då solen dagtid blir väldigt stark både i Sverige och utomlands och barnet är väldigt utsatt för solen sittandes i bärstolen. Regnskydd är bra det med, men kan i viss mån ersättas av bra regnkläder på barnet. Inte alla barn förstår det smarta i ett regnskydd utan vill gärna plocka ut både armar och huvud utanför regnskyddet varpå barnet i alla fall behöver egna regnkläder.

Välja bärstol

Smidighet på resa

Smidigheten i bärstolen kan vara väldigt viktig beroende på vad du planerar för aktivitet! Ska du ta bärstolen med på resa är en mindre stol med färre finesser att föredra. Det är väldigt olika från stol till stol hur lätta de är och hur små de blir hopfällda. Bergans Lilletind är en av de nättaste på marknaden.

Stödben

Stödben är en grej som kan vara väldigt smidigt. Stödbenet gör att du kan ställa ner bärstolen på marken med barnet i. Till viss del kan du till och med ställa ner stolen för att låta barnet sova vidare vid exempelvis en paus. Dock gör stödbenet i många fall att stolen blir större och klumpigare.

Välja bärstol

Smarta finesser

– Integrerad spegel för att kunna hålla koll på ditt barn

– Stödben så att du kan ställa ner stolen med barnet i

– Regnskydd

– Solskydd (väldigt bra om du planerar att vara ute i stark sol!)

– Miniskötbord integrerat i stolen

Hur tar man på sig en bärstol?

 Köp bärstol hos Outnorth

Vilken bärstol är din favorit? Kontakta oss gärna om du har frågor eller funderingar!