Hyra skalkläder? Vi testar Hyber

Höst och åter är vi många som måste kolla igenom barnens garderob lite extra. Finns det kläder som passar? Vad behöver uppdateras? Köpa begagnat eller köpa nytt? Vad är egentligen bäst? Vaaaaad ska en göra av alla urväxta kläder?! Sälja? Skänka? Lagra i högar? Men nu ska vi faktiskt testa något helt annat och något som känns helt i enlighet med dagens växande hållbarhetstrend (eller är det här för att stanna?). Nämligen att hyra skalkläder via Hyber. Funkar det?

Hur mycket tid lägger jag idag på att fundera på barnens kläder?

Börjar skalljackan bli för liten?
Kan hon ha de där skalbyxorna eller är de alldeles för stora?
Var kan jag hitta nästa storlek begagnat?
Hur hittar jag nya kläder till vettigt pris?

Många frågor snurrar i våra huvuden, och det är förmodligen samma för många andra föräldrar. Även om vi är olika och har olika strategier så krävs det ändå lite arbete för att planera och införskaffa bra kläder till våra barn. Och som vi ofta säger är det viktigt. För vi tror att barn som är klädda bra är också de som vill vara ute mycket.

Vi har insett att vi i redaktionen på Utebarn.se är väldigt olika när det gäller att planera barnens kläder.

Såhär gör vi nu

Emma ligger ofta steget före, gärna en hel säsong! Miljöpåverkan är en stor faktor att ta hänsyn till när en har barn. I så stor utsträckning som möjligt försöker hon att hitta begagnade kläder. Men ju äldre barnen blir, desto mer sliter de på dem och då blir det svårare och mer tidskrävande att leta och hitta bra begagnade grejer. Att köpa nya kläder, på ”fel” säsong gör att det går att hitta riktigt bra grejer till bra pris. Och hon tycker också det är väldigt skönt att veta att när sommaren över en natt blir höst så finns redan skalställen och vindfleece:arna i garderoben. Men SÅ himla bekvämt det verkar att slippa ligga steget före, att hela tiden kolla av begagnatmarknaden i olika appar och facebookgrupper. För att inte tala om tiden det tar att kolla igenom loppisar OCH att i slutändan behöva ta tid och energi för att sälja av alla grejer när barnet växt ifrån dem!!

Jenny är lite mer ad hoc och planerar inte alls på samma sätt. Hon köper gärna begagnat då det känns mer ekonomiskt men också ur ett hållbarhetsperspektiv. Dock lägger hon inte lika mycket tid och tanke på det som Emma. Utan det har mer blivit att hon köpt av vänner som har större barn. Även en del på loppisar. Men det är mer utefter vad som kommit i min väg. Och det händer absolut att vi är utan kläder  som passar när de som barnen använder är för små. Då kommer det nog vara skönt att bara kunna beställa hem en ny storlek utan att behöva tänka på pris, konsumtion etc.

Hur gör du?

Kan hyra skalkläder via Hyber ge oss mindre arbete och istället tid över till annat?

Oavsett våra strategier eller beteende så går det åt energi att planera och införskaffa kläder till barnen som helt plötsligt kan växa ur sin kläder. Det hade varit skönt att slippa en del av allt detta planerande, jagande och funderande… Därför har vi blivit nyfikna på koncept där man istället hyr kläderna och betalar samma summa för att förse barnen med kläder oavsett om det är flera storlekar.

Hur fungerar det att hyra kläder?

Så som det fungerar är att du väljer ett paket som passar dig. Du signar upp för en 12-månadersprenumeration, betalar en månadskostnad och får kläderna hemskickade inom några dagar. När som helst på året när barnet växt ur kläderna går en in på sitt konto på Hyber och gör ett storleksbyte helt utan kostnad. Hyber står för alla fraktkostnader. Ditt barn kan byta storlek mitt i säsongen utan att det kostar dig mer. Uppsägningstiden är 3 månader innan förnyelsedatumet.

Vi har själv startat med paket där skalkläder samt vindfleece/fleecetröja ingår. Detta kostar 119 kr/mån. Märkena som finns är Polarn & Pyret och Isbjörn of Sweden. Det är sen möjligt att uppgradera paketet under abonnemangstiden och inkludera ex overall vilket vi kommer göra när vintern närmar sig. Då kostar det 199kr/mån. Anledningen att vi inte gjorde det direkt var att det inte fanns uppe än men nu när jag tittade på deras hemsida igen så har de fått in även overaller. Så nu kan en beställa ett mer heltäckande paket direkt.

Läs mer om varför vi tycker vindfleecen är ett väldigt bra plagg! 

Hyra skalkläder? Vi testar nytt koncept - Hyber

Vi testar Hyber och utvärderar längs med vägen

Vi gör nu ett test i samarbete med Hyber. För vi är såååå nyfikna på konceptet och undrar om det verkligen fungerar för våra familjer. I teorin tror vi det kommer förenkla mycket men stämmer det? Vi har nu fått hem våra paket och barnen har börjat använda kläderna. Spontanta känslan är mycket positiv! Men det kändes lite märkligt att beställa den exakta storleken som barnen har, att inte ligga steget före och planera för att barnet ska växa in i kläderna… ;) Men troligen väldigt bra för barnen som med detta koncept får ha kläder som passar perfekt hela tiden.

Nu skall det verkligen testats. Både kläderna i sig, som i våra paket är från Polarn & Pyret och från Isbjörn of Sweden. Men framförallt vill vi testa konceptet. Dvs hur är det att hyra kläder från Hyber? Funkar konceptet med att inte köpa egna? Funkar det med storleksbyten på ett smidigt sätt? Vad händer när/om kläderna blir slitna och smutsiga? Nu kör vi igång vårt test och det kommer hålla på under minst ett år.

Uppdatering oktober 2020 – Här kan du läsa om våra synpunkter om Hyber:
Hyber – För och nackdelar med att hyra barnens kläder (okt 2020)

Vi har testat Polarn O. Pyrets skalkläder tidigare, läs mer om våra tester av skalkläder.

Hyra skalkläder? Vi testar nytt koncept - Hyber
Hyra skalkläder? Vi testar nytt koncept - Hyber

Vill du själv testa?

Vi var innan vi började hybra väldigt nyfikna på Hyber och deras koncept och vi trodde det kommer förenkla vår vardag.Och nu när vi testat ett tag så kan vi säga att det blev precis så. Vi har pratat med gänget på Hyber flera gånger och under lång tid och ställt alla våra miljoner frågor till dem. Men vi skulle absolut rekommendera dig att prova. Både för din egen skull och kanske också för miljön skull.

Har ni läsare några funderingar som vi skall titta på lite extra?

Är det någon av er läsare som har någon fråga eller fundering kopplat till Hyber eller att hyra kläder generellt? Är det något ni tycker vi skall titta på lite extra för att verkligen testa konceptet och om det skulle fungera för dig? Hör gärna av er så tar vi med oss era frågor längs med vägen under vårt test.

Läs mer om konceptet på Hybers hemsida

Hyra skalkläder? Vi testar nytt koncept - Hyber
5 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *