Äventyrliga boktips för barn

Söker du boktips om naturen för barn? Eller äventyrliga boktips för barn? Eller böcker för små upptäckare? Då har du kommit rätt! Här har vi samlat några av våra favoriter, det finns massvis!

Vi försöker nedan sätta en ungefärlig ålder på när respektive bok passar. Men allt beror ju på barnets intresseområden och hur man själv kan och vill anpassa innehållet. Så testa gärna även om dina barn är utanför spannet, vi har medvetet satt ett ganska brett spann för att få er nyfikna att i alla fall testa. :)

Äventyrliga boktips för barn

Böckerna i serien Årstiderna är fyra stycken, alla skrivna av författaren Jenny Lindqvist. Våren kommer krypande och Hösten knackar på har vi läst många många gånger och har blivit återkommande favoriter höst och vår här hemma. De har också varit med som inspiration i vår barnverksamhet i Friluftsfrämjandet. Så häromdagen kom jag på att jag på biblioteket kunde hitta också Sommarens skatter och Vinterkalaset (men den var det fler än vi som ville låna så den har vi än så länge bara kunnat reservera). Sommarens skatter är helt i klass med de två första böckerna i serien och blev direkt en favorit hos barnen.

Med ljusa färger och lekfullt språk bjuder Jenny Lindqvist in barnen till att bli en del av historien i boken. På vissa sidor finns en fråga, andra en liten myrlabyrint att följa. Sist i böckerna finns ett uppslag där både stor och liten kan lära sig blommor, träd och snäckors namn. Och inte minst följer ett pysseltips med i varje bok. En strålande kombination av godnattsaga, kunskapsbok och aktivitetsinspiration.

Ålder som passar: 3-8år
Författare: Jenny Lindqvist

Se Bokus utbud av Jenny Lindqvist böcker

äventyrliga boktips för barn

Frejas första fjällvandring är en helt nyutgiven bok som handlar om tjejen Freja som ska till fjällen med sina föräldrar för första gången. Boken tar upp en helt oron över att göra något nytt men beskriver också målande den fantastiska upplevelsen att stå på den där fjälltoppen och skåda den magiska utsikten. Ett extra plus får boken för att den trots en bilderboks tämligen begränsade sidantal får in både tältnätter, fjällämlar, hjortron och det faktum att vädret kan slå om snabbt i fjällen! Det märks att författarna själva är vana fjällvandrare (eller har gjort diger research!).

Ålder som passar: 4-10år
Författare: Emma V Larsson och Maria Trolle

Köp boken hos Bokus

Äventyrliga boktips för barn

Do Princesses Wear Hiking Boots är en ljuvlig bok om en helt vanlig tjej som är prinsessa och som leker som alla andra barn. Gungar, vandrar och blir härligt smutsig! Boken är på engelska men går lätt att översätta i takt med att boken läses för ett svensktalande barn. Författaren Carmela LaVigna Coyle har också skrivit boken Do Princesses and Super Heroes Hit the Trails?

Ålder som passar: 3-7 (eller när just ditt barn kan tycka att prinsessor som är ute på äventyr är rätt tajming!)
Författare: Carmela LaVigna Coyle

Äventyrliga boktips för barn

Kråke i skogen är en av alla fantastiska böcker om Kråke och hans vardag. Just den här boken är skriven tillsammans med Friluftsfrämjandet och beskriver målande hur Kråke packar sin ryggsäck för att ge sig ut på äventyr. Väl i skogen är Kråke rätt person på rätt plats och släcker det som skulle kunna bli en stor skogsbrand. Böckerna om Kråke blandar ofta saga och kunskap på ett sätt som får barn intresserade och vuxna att vilja läsa mer. Just den här boken verkar vara slutsåld på många ställen, men kolla gärna in andra bra böcker om Kråke. Eller fråga på ditt närmsta bibliotek om de har boken Kråke i skogen.

Ålder som passar: 4-8 år
Författare: Marie Bosson Rydell

Se Bokus utbud av böcker om Kråke

Äventyrliga boktips för barn

Djuren i skogen är vid det här laget en gammal favorit hos oss! Jag vet inte hur många gånger i läst högt ur den… I början orkade varken barnen eller vi vuxna läsa den från pärm till pärm men just eftersom den har så många fina små avsnitt så går det precis lika bra att läsa lite här och lite där. Bilderna i den är lika träffsäkra som i alla Sarah Sheppards böcker och väcker en nyfikenhet hos små fingrar att vilja peka och prata om ekorrarna och myrorna.

Ålder som passar: 4-8 år
Författare: Sarah Sheppard

Se bokus utbud av böcker från Sarah Sheppard

Faktaböcker

Äventyrliga boktips för barn

Äventyr i naturen är en faktabok i läsvänligt format. Lätt nog för barnet som lärt sig läsa men flytande nog för att också läsa högt ur. Här blandas väldigt bra praktiska tips på hur du sätter upp olika vind- och regnskydd med olika aktiviteter att göra i naturen. Aktivitetstipsen kan lätt anpassas till barnets ålder och fysiska förmåga. En läsvärd och väldigt fint illustrerad bok som ger en längtan ut på äventyr i naturen.

Ålder som passar: 6-12år
Författare: Alice James och Emily Bone

Äventyr i naturen hos Bokus verkar vara slutsåld i skrivande stund. Men kanske kommer in igen, eller så fråga på ditt närmsta bibliotek!

Äventyrliga boktips för barn

Vem tvättar vattnet: en sago-kunskapsbok är en längre bok för de lite äldre barnen. Den blandar sagoväsens mystik med det naturliga i att vi behöver rent vatten. Författaren arbetar inte helt otippat just med vattenrening. Något som också avspeglas i bokens engagemang för just vatten och dess magi. Kanske inte den mest väntade boken bland våra äventyrliga boktips för barn men väl värd att läsas!

Ålder som passar: 6-12år
Författare: Anna Vestling

Köp boken hos Bokus

Äventyrliga boktips för barn

Har du liksom vi en liten stensamlare hemma? Då är den här boken ett måste bland våra äventyrliga boktips för barn! Ojojoj, vad det har bläddrats i denna här hemma! Stora drömmar om att hitta ädelstenar på skolgården och att hitta en alldeles ny stensort har vi ofta pratat om här hemma. Små avsnitt i Stora boken om Bergarter och ädelstenar …och andra av naturens skatter är lätta att läsa högt för det lite mindre barnet men minst lika spännande för den lite äldre stensamlaren.

Ålder som passar: 5år och uppåt
Författare: Dan Green

Vandringsböcker för barn

Äventyrliga boktips för barn

Vandra med barn i Skåne: 15 äventyr för hela familjen är verkligen en toppenbok för dig som vill komma ut i naturen med dina barn i Skåne. Tips på barnvagnsvänliga leder varvas med vackra etapper för nyfikna barn. 15 vandringsturer för stora och små fötter presenteras och är väl värd sitt pris. För nybörjaren i friluftslivet medföljer också ett avsnitt i början av boken med en rad vettiga tips om hur du planerar din vandring och vilken utrustning som är bra att ha med sig på tur.

Ålder som passar: för den vuxne läsaren med vandrande barn upp till ca 12 år.
Författare: Ina Hildeman och Kenneth Joelsson

Köp boken hos Bokus

Vi hoppas du hittat något bra och nytt bland våra äventyrliga boktips för barn! Skriv gärna till oss och berätta om vilken som blev din favorit. Eller tipsa oss om någon annan bok du vill att vi ska recensera.

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *