Sy sovpåse till barn

Varför sovpåse?

För några år sedan, när min son var liten sydde jag en sovpåse i fleece till honom. Anledningen till detta var att han gärna sparkade av sig både täcke och filt i sängen när han rullade runt. Men så blev han ändå ganska kall. Så jag sydde en sovpåse i fleece som han sov i och det fungerade toppen!

Sovpåse i sovsäcken

När våren och sommaren sedan kom användes sovpåsen inte längre inomhus utan fick istället bli som ett extra värmelager i sovsäcken. Mer om varför det är smart med sovpåse/innerlakan i sovsäcken går att läsa i inlägget om hur jag sydde ett sovsäcksinnerlakan i fleece.

sy sovpåse till barn

Mönster

Denna modell av sovpåse är sydd som en sovsäck med hängslen. Grundmönstret jag använt är ett mönster för sovpåse från Stoff och Stil. Vill en sy sovpåse till barn vill jag rekommendera just detta mönster då det är ett enkelt grundmönster även för dig som inte sytt så mycket tidigare. Jag sydde en liten sovpåse till honom som bebis då.

Modifiering av mönster

Men när min son växte tog jag det gamla mönstret och sedan har jag förstorat framstycket och förlängt både framstycke och bakstycke. Jag har också gjort en öppning hela vägen framtill. Jag valde också att bandkanta för att det helt enkelt skulle bli snyggare. Om en har sytt lite tidigare är det enkelt att modifiera ett sådant här mönster om en vill sy sovpåse till barn.

sy sovpåse till barn

Kardborreöppning framtill

När jag sydde sovpåsen valde jag att sätta kardborreöppning längs hela framsidan för att det skulle vara lättare att stoppa ner barnet i påsen. Ofta nattade jag (ammandes) i famnen och kunde sedan lägga ner ett sovande barn och knäppa ihop sovpåsen enkelt.

sy sovpåse till barn

Rum för fötterna

För att sovpåsen skulle vara rymlig förstorade jag bredden på framstycket men lät för enkelhetens skull bakstycket vara kvar enligt grundmönstret. Detta gjorde att jag behövde göra några veck när jag sydde ihop framstycke och bakstycke (se bild nedan). Jag behövde också göra några veck i halsringningen (se bild ovan).

sy sovpåse till barn