Varför gör vi Utebarns rörelsekalender?
JO! Vi gör Utebarns rörelsekalender – en aktiv julkalender för att vi brinner för att hjälpa barn och deras vuxna att öka sin vardagsrörelse. För att minska stillasittande. För att vi tror att barn gör som vuxna gör och inte som vuxna säger… För att vi tror att tid spenderad utomhus per automatik är tid spenderad i rörelse. Och för att vi inte kan stå ut med tanken på att inte göra något åt det faktum att:
- 4-åringar idag sitter still hälften av sin vakna tid!
- Barn är mer stillasittande på helgen än på vardagarna (vilket har ökat ytterligare sedan Corona kom och när många spenderar än mer tid hemma…)
- Barn vars vårdnadshavare själva inte rör på sig är i större utsträckning inaktiva
- Endast 2 av 10 barn når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet.
- BVC har ökat antalet remisser till ögonläkare markant sedan Corona kom (misstankar finns att barn sedan Corona kom har ökat sin skärmtid…)
Så vi har skapat en julkalender med en ny aktivitet varje dag ända fram till julafton. Varsågod! Här presenterar vi Utebarns rörelsekalender – en aktiv julkalender! #utebarnjul
Utebarns rörelsekalender – en aktiv julkalender
Här nedan kommer alla luckor samlade. Vill du kunna skriva ut dem och hänga upp de olika luckorna hemma så har vi skapat två utskriftsbara varianter som du hittar längst nere på sidan.
1. Tärningsspel.
Hämta en tärning. Turas om att slå tärningen.
1 = Gör en burpees
2 = Snurra två varv
3 = Dansa i tre sekunder
4 = Göra fyra armhävningar
5 = Gör fem knäböj
6 = Hoppa sex gånger
2. Hinderbana.
Bygg en liten hinderbana och låt alla i familjen göra den minst en gång. Ute eller inne. Här är det fantasin och lekfullheten som sätter gränser. Spring slalom mellan smutstvätten, skapa olika stationer där en ex. ska springa runt något, hoppa hopprep eller annat, slå kullerbytta mm… Ja ni fattar…. Hitta på något kul tillsammans och som passar er.
3. Kullerbyttedagen.
Lägg ut en madrass på golvet, hämta ett liggunderlag från förrådet eller godkänn att just IDAG är det ok att göra kullerbyttor i hemmets största säng. Samla ihop så många kullerbyttor som ni kan under dagen! Lägg gärna upp en bild på sociala medier och tagga gärna era bilder med #utebarnjul samt skriv hur många kullerbyttor ni fått ihop så samlar vi ihop alla och publicerar resultatet!
4. Hoppa hage!
Leta upp en hage utomhus på en skolgård, rita en hage på gården nedanför er lägenhet eller tejpa upp en hage på golvet hemma!
5. Söndag = UTEdag!
Alla väder är uteväder, om så bara för en liten stund. Så gå ut idag. Oavsett väder. Vi tror att tid spenderad utomhus är tid i rörelse. Behöver du inspiration på vad ni ska göra ute denna dag föreslår vi Promenadbingo, en av våra 53 Utemaningar för hela familjen.
6. Sprattelgubbehopp varje timme.
Sätt en klocka till att ringa en gång varje timme. Varje gång klockan ringer gör ni hela familjen 20st sprattelgubbehopp.
7. Ballongleken!
Blås upp en (eller flera) ballonger och hjälps åt alla i familjen att hålla ballongen i luften så länge som möjligt. Vill ni istället gå ut och göra det med en volleyboll eller liknande så är det också ett roligt alternativ.
8. Hoppa på ett ben!
Varje gång du och/eller barnen ska gå till toaletten och till köket MÅSTE ni hoppa på ett ben!
9. Balansgång.
Hitta så många olika ställen du kan för att gå balansgång. Inne, ute, ja till och med tröskeln mitt emellan inne och ute. En stock i skogen, en linje i vardagsrumsgolvet eller en trottoarkant. Tagga gärna era bilder med #utebarnjul så får vi se era fina balansgångar!
10. Fredagsmys?
Kör 5 upphopp i varje reklampaus. Streamat utan reklam? Sätt en äggklocka på 15 minuter, gör 5 upphopp varje gång klockan ringer.
11. Reflexrunda!
Samla ihop de reflexer ni redan har i hemmet. Placera under dagen ut reflexerna på lagom avstånd på en lång eller korta runda beroende på hur många reflexer ni har. När mörkret sedan har fallit klär ni på er och tar med ficklampor eller pannlampor och går en runda dit reflexerna leder er. Kanske finns en liten överraskning vid målet. Kanske varm saft i en termos?
Halvvägs!!
Du har nu rört dig halvvägs genom Utebarns rörelsekalender – en aktiv julkalender. Det vill säga om du hittat oss redan från början. Oavsett om du hängt med från starten eller om du precis hittat hit – VÄLKOMMEN! Det är aldrig för sent att skapa en mer aktiv tillvaro för både barn och vuxna. Nu kör vi vidare!
12. Söndag = UTEdag.
Aktivitetskort. Våra gratis aktivitetskort finns i två versioner, 2-5år och 6-10år. Ta Luciafikan ute i år och gör några aktivitetskort alla tillsammans.
13. Stå på ett ben så länge du kan
Kan ni lika länge på båda benen? Vem i familjen har bäst balans? Vad händer med balansen om ni blundar eller håller händerna på huvudet?
14. Jägarvila.
Ryggen mot väggen, böj benen och sjunk neråt mot golvet tills du har 90 graders vinkel i både höft och knä. Vem står längst i familjen?
15. Dansa Pausa.
Kommer ni ihåg radioplågan ”Dansa Pausa” med Panetoz? Sätt på låten på hög volym och dansa loss tillsammans!
16. Stå spindel.
Kommer ni ihåg övningen från gymnastiken i skolan? Inte? Kolla in videon hos Styrkeprogrammet.se. Vem orkar längst? Är det mamma, 5-åringen med grym styrka eller 12-åringen med vassast balans?
17. Burpees.
Denna fruktansvärda underbara klassiker! (För dig som missat denna övning finns massor av fina videos som visar!) Samla ihop så många ni kan tillsammans i familjen! Lägg gärna upp en bild på sociala medier och tagga gärna era bilder med #utebarnjul samt skriv hur många burpees ni fått ihop så samlar vi ihop alla och publicerar resultatet!
18. Annorlunda adventsstjärnor.
Ta er ut i naturen någonstans, i parken/skogen/trädgården. Plocka 5-6 pinnar i ungefär lika längd. Bind ihop ändarna med någon form av snöre/band så att pinnarna bildar en stjärna. Häng stjärnan utomhus eller ta in och dekorera med ljus. Tagga gärna era bilder med #utebarnjul så får vi se era fina kreationer!
19. Söndag = UTEdag. ORDJAKT.
Bestäm er för ett ord tillsammans eller varsitt ord (troligen mer passande för dig som har lite äldre barn). Skriv ner ordet på ett papper. Gå ut och hitta saker som passar på varje bokstav i ordet. Exempelvis ”UTEBARN” = Ulltröja, Träd, Enrisbuske, Badsjö, Asfalt, Nyckelknippa. (går också att göra inomhus såklart, men det är absolut en lite större utmaning utomhus).
20. Dansa!
Låt alla i hemmet välja en eller två favoritlåtar. Spela listan och rocka loss i vardagsrummet! Ingen findans utan bjud varandra på era bästa eller tokigaste dansmoves.
21. Huvud, axlar, knä och tå.
Sjung eller spela och kör denna rörelsesång flera gånger under dagen. Får du med dig även tonåringen får du en extra stjärna i vår bok idag! ;)
22. Skapa musik.
Gå ut eller in och hitta så många olika saker du kan som skapar olika ljud. Exempelvis två pinnar slås mot varandra för att skapa en rytm, småsten i en ihoptejpad toarulle blir en marackas, skor mot asfalten blir bastrumman. Rör er till rytmerna!
23. Ljuslyktor.
Gå ut tillsammans och gör snölyktor. Enklast är det ju för er som har snö men med lite kreativitet och vilja går det också att få till fina ljuslyktor av stenar. Tagga gärna era bilder med #utebarnjul så får vi se era fina kreationer!
24. Dansa juldanser!
Dansa kring granen inomhus hemma eller dansa kring granen ute om du träffar släkt eller vänner denna dag. Det finns finfina låtlistor på Spotify om du inte vill bidra med din egen sångröst.
Nu har du rört dig ända fram till jul! Hoppas du haft en lika härlig december som vi har haft. Det enda som kvarstår nu är att önska dig och alla barn i din närheten en riktigt GOD JUL, ett GOTT NYTT ÅR och med en hälsning om att vi ses i våra 53 Utemaningar vi kommer publicera i repris 2021. Tillsammans skapar vi mer rörelse!
Rörelsekalender för utskrift
Här hittar du tre olika format av rörelseaktiviteterna som du själv kan skriva ut, laminera, hänga upp eller på något sätt använda för att få materialet att fungera för er.
Utskrift med en dags aktivitet per sida.
Totalt 49 sidor. En dags aktivitet per sida och en sida med den dagens siffra. Vill du inte ha sidan med siffran på utan bara själva sidan med uppgiften så skriv endast ut jämna sidor.
Utskrift på mindre kort
Utskrift för mindre kort i typ storlek som ett visitkort. Exempelvis för att lägga vid en nissedörr eller laminera i vistkortsfickor mm.