Tips för att sova i tält med bebis!

Grattis till idén att sova i tält (eller vindskydd) med din bebis! Det kan vara väldigt, väldigt mysigt! Eller kallt och obekvämt… Men här har vi samlat en rad olika tips från olika håll och lagt ihop med våra egna erfarenheter. Allt för att ge dig bästa möjliga start på ert friluftsliv tillsammans! Välj de tips och råd som passar dig och ditt barn, alla är vi olika och har olika behov. Har du något tips vi har missat? Då vill vi hemskt gärna ta del av det för att kunna tipsa vidare till andra! Varsågoda, här kommer våra tips för att sova i tält med bebis!

Först och främst vill vi ju ge råd som känns trygga och säkra för både vuxen och bebis. Och då 1177 har sammanfattat ”Säker samsovning” så bra och då vi bedömer den sidan som en källsäker sida så hänvisar vi dit gällande just Säker samsovning med bebis.

Tips för att sova i tält med bebis!

Kläder på bebisen

Som vid de allra flesta fall rekommenderar vi att klä barnet enligt lager på lagerprincipen, vilket innebär ett tunnare lager 1 (gärna i ull men helst inte i bomull om det går), ett värmande lager 2 och ett skyddande yttre skal som lager 3. Det skyddande yttre lagret blir i detta fall sovsäcken.

I detta fall innebär lager 1 antingen ett tunt underställ eller en helt vanlig pyjamas. Detta är givetvis beroende på årstid, temperatur, person och hur mycket barnet rör sig under natten. En varm sommarnatt i tält kan det funka alldeles utmärkt i en helt vanlig bomullspyjamas, särskilt om det är ett barn som inte svettas särskilt mycket (och alltså därmed inte riskerar att ligga fuktig under natten). Själva har vi oftast använt ett tunt underställ i ull då våra barn rör sig mycket under natten och ganska ofta hittas utanför sovsäcken. Då har jag tyckt det var skönt att veta att de i alla fall har något varmt på sig även om de inte har sovsäcken på sig hela natten.

Sen är det inte helt ovanligt att det blir kallare under natten, framför allt framåt småtimmarna, och att det därför är skönt att ha klätt på både barnen och sig själv ett varmt lager 1. Det är lättare att reglera lager 2 eller 3 än just lager 1.

Ett rörligt barn eller ett barn som sover halvt utanför sovsäcken kan behöva ett värmande lager 2. En del väljer att ha en ylletröja eller fleecetröja, andra väljer en tunn dunjacka och ytterligare andra tycker en fleeceoverall eller ulloverall är bäst. Fundera på vad ni har hemma och vad som passar ert bäst. Gör det lätt för er om ni kanske behöver byta blöja eller nattkissa ert barn.

Och sist, men inte minst… Ha en mössa tillgänglig under natten! En mössa är lätt att sätta på om det blir kallare under natten.  

Tips för att sova i tält med bebis!

Liggunderlag och sovsäck (?)

Under bebisen

Om ni väljer ett helt vanligt cellplastliggunderlag, en luftmadrass eller uppblåsbart liggunderlag är en smaksak. Men på vägen har vi samlat ihop några tips som gör natten lite enklare och optimerar för lite fler timmars sömn.

  • Om du kommer samsova och/eller nattamma liggandes är det en stor fördel att ha ditt eget liggunderlag/din luftmadrass som barnet, en nivåskillnad gör livet onödigt bökigt
  • Om det är svalt eller kallt kan du med fördel lägga en yllefilt eller ett fårskinn under barnets sovsäck, ett litet barn har svårare att reglera sin temperatur än en vuxen och kan inte alltid heller säga till om det är för varmt eller för kallt. Och markkylan är värd att nämna!
  • Låt bebis ha sin egna plats även om ni samsover, risken är stor att ni rullar ihop på en luftmadrass.

Sovsäck/åkpåse

Det finns en rad sovsäckar av både varmare och svalare typ även för barn. Toddler kallas de minsta och juniorsäckarna är för de lite äldre barnen. En del väljer dock att redan från början ge barnet en vuxensovsäck och korta av den genom att knyta ett snöra i lagom höjd. Personligen tycker jag att det inte riktigt funkar så bra då bredden uppevid på sovsäcken blir onödigt bred och det därmed riskerar att strömma ner kall luft. Bredden på sovsäcken gör också att den lilla barnkroppen får onödigt mycket luftutrymme att värma upp i vuxensäcken. Men andra tycker att det är onödigt med fler prylar än nödvändigt och väljer därför en vuxensäck från start. Välj det som passar er bäst (och kolla gärna begagnatmarknaden, finns ofta finfina barnsäckar till salu som inte är använda så himla mycket)!

Många av toddlersäckarna går att använda som åkpåse i vagnen. Och åkpåsen går att använda som sovsäck. Vi använde den fleecefodrade åkpåsen som sovsäck fram till att barnen var ca 1 år och därmed växte ur den på längden. Sedan gick vi över till en toddlersäck och nu har vår äldsta en ärvd juniorsäck.

Vi har dessutom tyckt det var smidigt att ha en liten filt till hands i tältet under natten. När barnet kanske halvt ålat ur sovsäcken är det lätt att lägga på den där extra filten istället för att riskera väcka barnet genom att försöka smyga ner det i sin sovsäck igen. Det handlar helt enkelt om att göra det lätt för dig med barn i tält.

Tips för att sova i tält med bebis!

Samsovning

Många samsover med sin bebis eller sitt barn hemma och därför känns det också mest naturligt att göra när ni ska sova ute. Vi vill först och främst återigen tipsa om Säker samsovning med bebis som 1177 skrivit, för vi vill ju att ni själva ska kunna göra kloka val hur ni sover ihop med er bebis.

Vagn, resesäng eller babynäste i tältet?

Liggdelen på vagnen går ofta att ta loss, ett tips är att låta barnet sova däri bredvid dig/er i tältet. Barnet är ofta vant vid att sova just där och du behöver inte fundera över att barnet rullar runt i tältet. Supersmart om en har en bebis som vill sova i sin vagn… (det har inte jag haft… ;) )

Jag har också sett att familjer har valt att ha en resesäng med på camping. Även här handlar det om att låta barnet sova i något de är vant vid, det är tillräckligt många nya intryck ändå. Smart om en är på camping, aningens osmidigare på fjällvandring… ;)

Ett annat sätt för att hindra barnet att rulla runt i tältet är att använda sig av ett babynäste. Även detta är kanske något ni använder till vardags och har därför en bekant lukt och känsla för det lilla barnet.

Tips för att sova i tält med bebis!

Nattamning

Om du nattammar är det ett hett tips att i förväg klura ut lösningar på hur du kan göra detta moment så smidigt som möjligt. Ammar du sittandes eller kan/vill du liggamma? Vad har du för kläder på dig som gör att du behöver klä av dig så lite som möjligt eller som är lätt att sätta på mitt i natten?

Själv har jag valt att sova i underställ och med en tunn dunjacka på mig. Detta har gjort det enklare för mig att pyssla och fixa med bebis under natten utan att bli alltför kall när jag behövt ha armarna utanför sovsäcken. Vid nattamningen har jag också enkelt kunnat knäppa upp mitt varma plagg och amma. Underställsamning löste jag genom att klippa itu ett gammalt underställ, mer om det kan du läsa i vårt inlägg Underställ för ammande mammor.

Till stor del pga nattamning har vi valt att sova i tält när barnen varit små och först när de är lite äldre sova i vindskydd.

Blöjbyte nattetid…

Med bebis i tält är ett tips är att lägga iordning blöjor, skötplats och annat du kan behöva komma åt under natten. Mycket störigt att behöva rota runt. Lägg en liten ficklampa, eller ännu hellre pannlampa för att ha händerna fria, så att du mitt i natten vet var den är…

Tips för att sova i tält med bebis!

Förbered flaskor

Du som ger ersättning eller välling nattetid hemma är förmodligen redan rutinerad i att förbereda inför natten! Men ändå kan det vara värt att tipsa om att ha flaskor, pulver och varmt vatten redo för att inte behöva rota runt alltför mycket mitt i natten. Ett barn som vanligtvis kanske inte behöver något på natten hemma kan helt plötsligt en natt i tält komma på att en extra flaska är det som är nödvändigt för att sova vidare. :)

Själv har jag ibland haft en termos med varmt vatten och ibland också gett vällingen kall (vilket mina barn många gånger föredragit). Men även om de ofta själva valt att få kall välling har de också faktiskt bett om varm välling på natten just i tält… Så den smidigaste lösningen jag kom på där var att sova med lagom mycket vatten i en liten vällingflaska i sovsäcken och sedan vid behov endast tillsätta pulver. Kanske inte att rekommendera för de minsta och infektionskänsliga barnen men för oss har det funkat kanon.

Övriga tips för dig som flaskmatar ditt barn har jag tyvärr inte men vill mer än gärna ta emot tips, råd, utmaningar och bra lösningar från dig som vill dela med dig! Kanske kan du hjälpa en annan förälder att våga ta steget att sova i tält med sin lilla bebis?

Emmas personliga reflektion

Jag, Emma, har gjort lite olika med mina barn beroende på ålder på och behov hos barnet. Vi har sovit i varsin sovsäck, vi har knäppt ihop två vuxensovsäckar och sovit ihop, vi har försökt knöla ihop oss i min enda sovsäck och vi har sovit halvt utanför sovsäcken iklädda dunjacka och fleeceoverall. Vi har helt enkelt gjort det som funkat för mig och barnet just där och då. Vi har ammat hela nätter igenom (inte att rekommendera, men det var det som gav denna trötta mamman mest sömn just då…), vi har sovit fler timmar i sträck i tält än hemma vid den tiden och vi har sovit både djupare och lättare än hemma.

Båda gångerna jag sovit ute med mina barn första gången som bebisar har jag haft en plan B. Första gången hade vi bilen parkerad bara några tiotal meter bort och kunde kört hem mitt i natten om allt gått fel. Andra gången hade jag en stuga i närheten jag kunde sovit i ifall nätterna i tält inte skulle funkat. Vi sov i tält med vårt äldsta barn i oktober månad när han var bara 8 veckor gammal. Då sov han fler timmar i sträck än hemma… Vårt yngsta barn sov ute första gången i maj, 6 månader gammal. Då nattammade vi i minusgrader… Med detta vill jag helt enkelt säga att en aldrig vet i förväg hur det blir men att det kan bli ett väldigt fint minne hur det än blir! Det handlar om att våga ge sig ut. Det behöver inte vara så avancerat friluftsliv de första gångerna, testa er fram och ut och njut av vår fina natur!

Hoppas ni fått lite råd på vägen och har fått nytta av våra tips för att sova i tält med bebis! Vill du läsa mer så har vi skrivit en rad andra inlägg på temat:

Tälta med barn – förberedelser
Tälta med barn – Hur ska man klä barnet?
Tälta med barn – sovsäckstips

Tips för att sova i tält med bebis!



En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Share This