Tälta med barn – förberedelser

Att tälta med barn kan vara så många saker samtidigt… Helt fantastiskt, väldigt spännande, otroligt utmanande och mycket mer däremellan. Men framför allt, det måste inte vara så svårt. Och man måste inte börja med de tuffaste expeditionerna! Att tälta i trädgården kan vara nog så spännande! Eller kanske till och med att dagtälta…

I en serie framöver kommer vi gå igenom vissa olika saker som kan vara bra att tänka på när man planerar en kortare eller längre tid då man ska bo i tält med barn. Det här är inlägget om förberedelser, det första i raden! Har du frågor eller undringar på temat får du mer än gärna kontakta oss så tar vi upp din fråga i ett senare inlägg! Vi tipsar om några saker som kan förenkla och delar med oss av våra erfarenheter. Och är också öppna och ärliga med några saker som vi helt ärligt inte rekommenderar att ni testar även om vi gjort det… för alla misstag måste man ju faktiskt inte göra själv… :)

Förbered barnet

Som i allting annat är det smart att låta barnet veta vad som väntar. Förbered barnet på att ni snart ska iväg, packa ihop en massa saker och sova i ett konstigt ”hus” som inte alls är som det där hemma, men som ändå är väldigt bra.

Sätt upp tältet innan

Öva gärna innan, sätt upp tältet i trädgården eller i parken. Både för att du ska vara helt säker på tältuppsättningen (SÅ mycket skönare när en dessutom har en 2-åring som vill hjälpa till…) och för att barnet ska vara med på vad det är för konstig grej som helt plötsligt växer upp framför ögonen.

tälta med barn

Dagtälta

Dagtälta! Häng i tältet en halvdag, laga lunch strax utanför och testa att rulla ut liggunderlag och kryp ner i sovsäcken. Kanske till och med passa på att sova middag i tältet. Idén med att dagtälta kommer från Louise Östberg, småbarnsmamman som för några år sedan gjorde 365 äventyr på ett år. Läs gärna mer om hennes och dotterns dagtältning.

Träna på att sova i sovsäck

Ett bra sätt för att få barnet att vilja sova i sin sovsäck i tältet är att redan innan göra barnet vant vid att sova i sovsäck. Använd gärna sovsäcken i vagnen när barnet sover middag. Eller låt barnet somna i vagnen på kvällen i sin sovsäck.

Men också att låta barnet leka med sovsäcken hemma inomhus kan vara ett sätt att förbereda sig på nätterna i tält. Låt sovsäcken vara framme och få vara med i barnets lekar. Helt plötsligt kan sovsäcken i leken förvandlas både till ett skepp, en säng och en rymdraket. Och därmed inte vara något främmande när det väl ska sovas i tält.

tälta med barn

Gör barnet delaktigt

Låt barnet vara med och packa, det kanske vill ha med sig favoritnallen (våra gosedjurskaniner är med överallt….) eller den egna kudden. Låt gärna barnet också packa sin egna lilla ryggsäck med några småsaker som man kan leka med i tältet när man vaknar tidigt på morgonen och mamma eller pappa gärna halvslumrar en timme till… ;)

Prata om vad som ska hända, berätta om när du sov i tält för första gången. Eller säg precis som det (kanske) är, att detta är första gången du ska sova i tält och att du är precis lika spänd och förväntansfull som ditt barn!

Låt barnet hjälpa till att sätta upp tältet på plats! Små barn är fantastiska små hjälpredor om de får uppgifter som är sådär lagom utmanande och som är ”på riktigt”! Att få hålla påsen med tältspiken har för oss varit en uppgift som har varit perfekt. Hjälp, men inte stjälp. Och ändå att få göra något riktigt!

tälta med barn