Utemaning 41 – Puhpinne
|Många av oss har någon gång läst om Nalle Puh och då kanske stött på när han och hans vänner leker Puh-pinne på en bro över en bäck. För mig väcker det många barndomsminnen för när vi var ute och gick och passerade över en bäck – då skulle minst en pinne kastas i på ena sidan för att sedan undersöka om den kom ut på andra sidan. Har ni provat?
Material och förberedelse
Denna veckan behöver ni inte direkt förbereda något om ni inte vill passa på att göra utemaningen till en utflykt och då packa en matsäck.
Om ni inte vet var ni kan hitta någon form av vattendrag med en bro över kan detta vara bra att kolla upp i förväg.
Gör så här
- Leta reda på ett vattendrag i lagom storlek där det finns någon form av bro eller spång över.
- På vägen till bron kan ni passa på att leta efter pinnar att bära med er.
- Ta er ut till platsen genom att gå, cykla eller på något annat sätt rör er dit. Ligger det långt bort kanske ni måste åka på annat sätt men försök då att ändå röra er en bit innan ni stannar och leker.
- Ställ er på den sida av bron där vattnet kommer ifrån. Släpp/släng i pinnen och gå över till andra sidan och se om/när pinnen kommer fram. Om ni vill kan ni även fortsätta att följa pinnen med blicken eller om det är möjligt följa med längs kanten av vattendraget.
- Man kan välja om alla ska kasta i sina pinnar samtidigt eller om man vill göra det var för sig. Vill man kan man också tävla – vems pinne kommer fram först.
- Prata gärna med barnen om varför någon pinne kommer fram snabbare än någon annan eller kanske inte kommer fram alls.
Vill ni läsa om ett litet äventyr med denna lek så tryck på länken: https://utebarn.se/8-kasta-puhpinnar/
Variant
Låt bli att kasta i pinnar i vattnet – rensa istället upp så att vattnet flyter på bättre. Dvs lek mer i vattendraget-
Testa annat än pinnar – hur flyter olika saker – pinnar, kottar, blad o.s.v. flyter de olika snabbt? På olika sätt? Vad påverkar hur saker flyter i vattnet?
Bygg en flotte av något slag och testa hur mycket den kan bära innan den sjunker. Läs Utemaningen som handlar om bygga flotte
Många material flyter – men vad händer om vi belastar dem?
Hittar ni inget vattendrag skulle ni kunna leta upp saker som ni kan släppa från en höjd och se vilken som landar på marken först.
Färdigheter
I denna utemaning tränar vi, fantasi, rörelseglädje, grovmotorik, finmotorik, inlevelse, glädje, sinnen, problemlösning, iakttagande, kommunikation, gemenskap och hänsyn.
Mer om Veckans Utemaning
Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!
Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639
Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder.
Veckans Utemaning
Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!
Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt!
Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer.