Site icon Utebarn.se

14 utelekar för små och stora utebarn på hösten!

1. Pyssla små lövgubbar

Att pyssla små lövgubbar att hänga i fönstret är en enkel liten aktivitet för både små och stora utebarn. De minsta barnen behöver förmodligen hjälp med att åtminstone sätta snöre på lövet, men rita ögon och mun borde de klara allt efter förmåga.

Vi har nyligen läst boken Hösten knackar på av Jenny Lindqvist, en mycket fin bok som både vuxna och barn uppskattar! Och i slutet av boken finns ett pyssel som vi liksom bara inte kan motstå att tipsa er andra om!

Vill du köpa boken Hösten knackar på kan du göra det hos Bokus.com. Missa inte att Jenny Lindqvist också har skrivit boken Våren kommer krypande som är minst lika fin den och som också går att köpa på Bokus.com!

Läs hela inlägget om hur du pysslar små lövgubbar.

2. Aktivitetskort för barn 2-5 år

Ibland är det svårt att veta vad en ska hitta på när en är ute med barnen. Vissa gånger kommer leken spontant och med fullt ös, men andra gånger har barnen lite svårare att komma igång med något roligt. En lek vi ofta kör för att bryta av en stund är våra aktivitetskort. Dessa aktivitetskort passar barn i åldern 2-5 år men går givetvis att anpassa också till äldre om de själva exempelvis får läsa vad som står på korten.

Ladda ner Utebarns aktivitetskort 2 till 5 år gratis!

Läs mer om i inlägget som handlar om Aktivitetskort för barn 2-5 år

3. Pyssla fina lövkransar

Ge er ut i skog eller park. Ta med en bit ståltråd och trä den full av höstlöv i vackra färger. Häng gärna upp den på ytterdörren och njut av höstens alla härliga färger!

4. Bygg en hinderbana i trädgården/på gården

Plocka fram vad ni har hemma eller ordna något mer fast. Ett kvastskaft, några stolar och en yogamatta är en väldigt bra start på en hinderbana. Vill du göra något mer permanent till er hinderbana kan vi tipsa om hur vi gjort. Vi målade några korta och en lång bräda som fick bli balansbräda och småsteg, läs mer i inlägget om att bygga en egen hinderbana.

5. Kåsrace

En utelek som är snabb och enkel att rigga och som brukar vara riktigt poppis hos barn i olika åldrar! Anpassa svårigheten efter barnens ålder och klurighetsförmåga.

Du behöver rep/snöre av lagom längd samt kåsor/muggar med hål/handtag.

Knyt fast ena änden på repet i ett träd eller något annat som är en bra startpunkt. Fortsätt runt ett annat träd, under en bänk, genom en buske, över en bäck eller vad som passar och finns där just du ska köra kåsrace. Trä på alla kåsor/muggar i starten på repet. Låt barnen föra kåsorna/muggarna längs repet ända tills dess slut. Ibland kan de behöva samarbeta för att lösa problemet när repet är lindat kring ett träd eller om de måste krypa under en stock/bänk el. dyl. När alla kåsor/muggar kommit till slutet på banan byter racet håll och barnen får trä kåsorna tillbaka till starten igen.

En fördel med denna lek är att ingen vinner, ingen förlorar. Man kan bara komma i den ordning man väljer kåsor från början.

6. Gör en pinnhund

Att skapa en pinnhund är en otroligt lätt aktivitet för de mindre barnen. Lev dig in i barnets fantasi och låt hunden få följa med på en promenad i skogen. Kanske får den också följa med hem och sova i en hundbädd bredvid barnets säng?

Denna leken kan liksom förklaras som en skogsvariant av Brios välkända leksakstax. Kan helt enkelt inte bli fel, eller hur?! :)

Läs mer i inlägget skapa en pinnhund

7. Gör en naturutställning/naturkonstverk

Vi har en regel hos oss. Det man själv bär, får man ta med sig hem. Och ibland orkar man bära en bit men blir sen lite trött av allt bärande. Då kan man göra en fin utställning av sina fina stenar…

Eller så kan ni tillsammans samla stenar, gräs, kottar och blommor och göra en fin stenutställning i trädgården eller utanför trapphuset.

8. Spela 3 i rad

Spela det klassiska spelet 3 i rad. Ladda ner vår spelplan gratis eller gör en egen av naturmaterial. Läs mer i inlägget 3 i rad här!

Ladda ner vår spelplan till tre i rad gratis här!

9. Spela ballongleken

En lek som funkar både ute och inne! Vår gästbloggare Maria tipsar om leken som hela familjen kan vara med på och som är ren och skär rörelseglädje!

Läs Marias inlägg om ballongleken! 

10. Gör vårt utebingo

Utebingo/naturbingo är en lek som kan lekas om och om igen, alltid lika populär! (Här kan du läsa mer om hur leken går till!)

Ladda ner våra bingobrickor gratis här:

Utebingo – för de mindre barnen

Utebingo – för de lite större barnen

Utebingo – för vuxna barn

11. Titta på Mulle-TV

Längtar du efter lugn och naturens stillsamhet? Vill du låta dina barn uppleva och njuta av det lilla i det stora? Och fascineras av naturens storheter? Då är Mulle-TV – en avslappningsövning utomhus en väldigt bra aktivitet!

Sätt dig ner bekvämt och avslappnat, eller lägg dig på rygg på något varmt. Det viktiga är att du sitter eller ligger bekvämt och att det är en position du kan behålla länge.

Titta upp i luften, på träden eller vad du har framför dig, fundera på vad du ser och vad du hör. Detta ska ske under tystnad.

Ett alternativ är att bara ligga eller sitta tyst och blunda och lyssna efter olika ljud i naturen men då kanske vi får döpa det alternativet till MulleRadio istället.

12. Spela tärningsspelet / vandra med tärning

Ta med en tärning ut i skogen! En pricktärning för de lite större barnen och en färgtärning för de lite mindre. Har du bara en liten tärning kan du med fördel slå tärningen i en glasburk eller luppburk!

Turas om att slå tärningen. Antalet prickar/den färg som visas bestämmer hur ni ska förflytta er framåt.

Ladda ner spelet gratis här!

TÄRNING MED SIFFROR

1. Gå två stora steg framåt
2. Åla som en orm
3. Spring 10 små steg
4. Spring det fortaste du kan tills den vuxne ropar stopp (alternativt blåser i en visselpipa)
5. Hoppa på ett ben tre hopp
6. Smyg som en indian

TÄRNING MED FÄRGER

Rosa – Hoppa som en groda
Grön – Gå fem steg baklänges
Orange – Dansa framåt
Blå – Hoppa fyra jämfotahopp
Vit – Sjung en sång
Röd – Spring så långt den som slog tärningen vill

13. Gör ett pärlplatteträd

Gör något fint av alla pärlplattor som produceras! Häng upp dem i ett träd i trädgården eller i parken. Använd gärna en genomskinlig fiskelina så syns den nästan inte alls. Det ger en fin effekt när solen skiner genom pärlorna och gnistrar till i trädets gröna färger!

Samla dem på hög under vintern och häng ut alla när våren första solstrålar väcker lusten för trädgården till liv igen. Eller häng ut dem redan nu och låt dem bli en liten färgklick i vinterns kala trädgård.

Läs inlägget om att göra ett pärlplatteträd!

14. Utforska småkryp med en luppburk

Små barn upptäcker gärna små saker! Och att få samla dem i en burk och spana in de små krypen utan att de kryper iväg direkt är något som kan roa länge!

Exit mobile version