Har du någon gång funderat på hur mycket vätska eller färg det egentligen finns i våra växter? Att man får gröna fläckar på kläderna när man har närkontakt med gräset har nog de flesta stött på men kan man inte göra något roligare med denna vetskapen?
Det är just det vi skall utforska denna vecka!
Material och förberedelse
- Hammare
- Brädbit/stubbe eller annat hårt underlag som lämpar sig att banka på.
- Ljust tyg eller papper.
- Något att sitta på om marken inte är torr och varm.
- Gröna blad eller andra växter ni vill testa att banka.

Gör så här
Ta med er materialet och bege er ut på en promenad. Plocka blad på vägen, ta gärna olika sorter i olika former och kanske till och med olika färger.
Slå er sedan ner på en bra plats och ta fram materialet. Lägg träbiten på marken, lägg bladet på brädan och sedan papper eller tyg ovanpå.
Banka sedan med hammaren på tyget eller pappret – färgen kommer då att ”smitta av sig” till tyg och papper. Vi har märkt att olika blad släpper mest vätska från olika sidor så ni får prova er fram.

Variant
Prova andra växtdelar. Vilka växter färgar av sig och vilka gör inte. Detta kan vara en roliga upptäckter ni kan göra ihop.
Komponera olika sammansättningar och skapa t.ex. ett träd på tyget genom denna teknik. Dva skapa fina mönster. Kan ni kan ex lycka skapa ett mandala som vi pratade om i Utemaning 35 – Naturmandala
Dokumentera olika blads vätske- och färginnehåll, kan man känna på bladen innan hur mycket vätska de kommer att släppa? Vilken sida av bladet släpper egentligen ut färgen – är det olika på olika blad? Kan man se detta innan. Och så vidare.
Färdigheter
I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, rörelseglädje, grovmotorik, finmotorik, koncentration, sinnen, planering, naturkunskap och teknik.
