Vatten – detta fascinerande ämne. De flesta barn, och vuxna, gillar att leka med vatten på ett eller annat sätt. Nu tänkte vi ge vattenleken en mening och ett mål. Vatten kan flytta på mycket men nu är det vår tur att flytta vatten.
Material och förberedelse
- Större kärl, t.ex. en gryta, spann, stor skål etc. Två stycken behövs till en bana, de behöver inte vara lika stora.
- Små ”kärl”/”verktyg” t.ex. mått, mugg, slev beroende på hur mycket vatten ni vill flytta kan storlek på max 1dl vara lagom. Vill ni flytta många liter vatten kan man givetvis ha större kärl.
- En bit slang eller sugrör kan också vara med om man vill för att flytta vattnet.


Gör så här
Fyll ett större kärl med vatten, placera ett annat, tomt, kärl några meter därifrån och bestäm hur mycket vatten som ska flyttas till det andra kärlet, är det lagom att det ska rinna över för att man ska vara klar eller ska det fyllas till en viss nivå?
Sen är det dags att börja flytta – ta de små verktygen och fyll med vatten, ta er till det tomma kärlet och häll över, upprepa tills kärlet är fyllt till den nivå ni valt.
Vilka ”regler” ni vill använda väljer ni själv, får man ha mer än ett kärl i handen på samma gång? Ska ni vara flera som går fram och tillbaka samtidigt eller man går en gång och sen är det nästas tur?

Variant
- Ta tiden på er själva, kan ni göra det olika snabbt med olika metoder.
- Använd kärl som läcker när ni flyttar för att göra det svårare.
- Gör det till en tävling med två parallella banor.
- Ha hinder på vägen mellan det kärl som har vatten från början och det som ska fyllas på.
- Bygg mer avancerade banor för att transportera vatten.
- Rensa upp i befintliga vattendrag så vattnet kan flyta fram.
- Ha vattenkrig.
Färdigheter
I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, rörelseglädje, grovmotorik, finmotorik, inlevelse, glädje, koncentration, sinnen, ansvar, planering, problemlösning, självständighet, iakttagande, kommunikation, språk, gemenskap, hänsyn, matematik, naturkunskap och teknik

